7.2.13

З парламентської зали



ЗАХИСТИТИ  СЕЛЯН

   Така основна мета законопроекту,  який зареєстрували у Верховній Раді України  народні депутати  від « Батьківщини»,  представники Тернопілля   Василь Деревляний,  Володимир Бойко та Михайло Апостол. Його назва – « Про внесення змін до статті 4 Закону України  « Про зайнятість  населення» ( щодо усунення законодавчої перешкоди в реалізації членами   особистих селянських господарств права на соціальний захист у разі настання безробіття).
  Поява законодавчих змін від народних депутатів від опозиції  зумовлена тим, що  діюча законодавча норма  визначенням « до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору ( контракту) або на інших умовах, особи, які забезпечують себе  самостійно ( У ТОМУ ЧИСЛІ ЧЛЕНИ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ )… Таким чином, значну  частину  сільського населення віднесено до категорії зайнятого, чим формально і знижено рівень безробіття загалом. Така норма прописана в Законі України « Про зайнятість населення»,  який прийняла провладна більшість парламенту і яким вона дуже пишається. Насправді ж вийшло, що  замість реальних  заходів, спрямованих на подолання безробіття  на селі, відбулося лише маніпулювання показниками зайнятості  і позбавлення  владою багатьох селян можливості  мати соціальну допомогу через  державну службу зайнятості. Адже діючим нині Законом не враховано, що  в особистих селянських господарствах  виробляється, переробляється і споживається продукція для задоволення особистих  потреб людини і це аж ніяк не забезпечує зайнятість членів таких господарств.  На переконання народних депутатів, авторів змін до  закону, усі члени особистих селянських господарств не можуть вважатися зайнятими, бо в багатьох регіонах України розміри земельної ділянки на одного члена  ОСГ не дають реальної можливості забезпечити  їх фактичну зайнятість та отримувати доходи від ведення господарства, які достатні для нормальної життєдіяльності.  Тому членів особистих селянських господарств слід виключити  з переліку населення, яке вважається зайнятим, тобто таким, що самостійно забезпечує себе роботою.
  До речі, необхідність прийняти дані зміни до Закону  вимагають безпосередньо селяни, які останнім часом з даної проблеми звертаються до громадських приймалень народних депутатів.

Світлана Федишена, депутат Кременецької районної ради,
фракція  Всеукраїнського об’єднання « Батьківщина»

 Р.S Громадська приймальня  народних депутатів України  Деревляного В.Т. та Бойка В. Б.   працює  у м. Кременці, вул. Базарна , 8.,  щоденно, крім суботи і неділі ( офіс Кременецької районної організації ВО « Батьківщина»).
  

No comments:

Post a Comment