6.2.13

Точка зору



Візит європейського значення
 6 лютого Президент України Віктор Янукович здійснив офіційний візит до Литовської Республіки. За словами політичних аналітиків, цей візит мав стратегічне значення для євроінтеграції України.
Як відомо, Литва буде головувати у Європейському Союзі, починаючи з другого півріччя 2013 року. На листопад запланована зустріч у рамках програми ЄС «Східне партнерство». Знаковим є те, що вона пройде у Вільнюсі. Нагадаємо читачам, що на думку багатьох європейських можновладців, саме під час цієї зустрічі Україна має всі шанси підписати УгЛитовськва оди про Асоціацію з ЄС.
Відзначимо той факт, що у повідомленні постійного представництва Литви при ЄС йдеться про те, що Литва виступає за підписання Угоди про асоціацію з Україною. Також влада Литовської Республіки вважає, що підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом – найкращий стимул для України.
Зауважимо, що сьогодні експерти називають Литву одним з головних захисників та лобістів українських інтересів у Європейському Союзі. До того ж, Україна і Литва мають подібні проблеми в енергетичній сфері з російським «Газпромом». Як відомо, ніщо так не об’єднує, як наявність спільного ворога. Тому Віктору Януковичу та Далі Грібаускайте буде про що поговорити і поділитися наявним досвідом у захисті національних інтересів.
Також варто відзначити, що під час візиту Президента України до Литовської Республіки було підписано Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на 2013 - 2014 роки.
За інформацією прес-служби Президента України, серед інших питань зустрічі Віктора Януковича та Далі Грібаускайте були двостороннє торговельно-економічне співробітництво і співпраця у сфері транспорту та енергетики.
Якщо говорити про торговельне-економічне співробітництво України та Литви, то за даними Держстатслужби України, тільки у січні-червні 2012 року обсяг зовнішньої торгівлі товарами та послугами між Україною та Литвою порівняно з аналогічним періодом 2011 року збільшився на 10,7% і склав 545 млн. дол. США. При цьому український експорт склав 140,3 млн. дол. США, а імпорт – 404,7 млн. дол. США.
Поглибленню взаємовигідних партнерських відносин між двома державами сприяє й факт наявності великої української діаспори у Литві. На сьогодні українці – четверта за величиною національна меншина у Литві. Після відновлення незалежності Литви майже всі українці стали громадянами Литовської Республіки, вони користуються тими ж правами і обов'язками, як і інші громадяни Литви.   
В системі українсько-литовських двосторонніх відносин важливим пріоритетом є і міжрегіональне співробітництво. Першу угоду про міжрегіональну взаємодію підписано у 1990 році, коли було започатковано співпрацю та розвиток дружніх і ділових стосунків між Києвом і Вільнюсом.
Між Україною та Литвою підписано 30 угод про міжрегіональне співробітництво: угоди укладено між 15 областями України і всіма 10 повітами Литовської Республіки, а також 13 угод – між містами. Крім того, між Києвом та Вільнюсом підписано 2 додаткових документи: меморандум про поглиблення співробітництва та Протокол до Угоди про співпрацю.
Загалом, як зазначають політологи, візит Президента України до Литви є яскравим доказом на користь наступних фактів. По-перше, Україна й надалі залишається вірною своїм зовнішньополітичним пріоритетам, тобто намірам стати членом Європейської спільноти. І, по-друге, усі балачки щодо ізоляції нашої держави – лише безпідставні теревені тих, хто ніколи не знав, що таке патріотизм та захист національних інтересів.
Саме тому, у даному випадку Президент України заслуговує на повагу, бо й надалі залишається вірним своєму слову, яке він дав українському народові та Європейському Союзу.
Роман Корч, політичний аналітик

No comments:

Post a Comment