7.2.13

Громадянська платформа


Українські святині – українському народові
  23 січня 2013 р. відбулась чергова сесія Кременецької міської ради, на якій з ініціативи депутатської фракції ВО «Свобода» рішенням № 1964 одноголосно було прийнято Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра України щодо недопущення розгляду та прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України» стосовно виключення із переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, будівель та споруд пам’ятки архітектури національного значення Почаївської Свято-Успенської лаври.
             Це вже третя спроба групи промосковських, антинародних депутатів передати у власність Московському Патріархату українську Святиню, яка належить всьому українському народу. Перші дві спроби зазнали фіаско, оскільки громада Тернопільщини активно стала на захист ( було зібрано 200 тисяч підписів).
              Дивує той факт, що серед «законотворців», які подали цей проект закону, є 2 комуністи. Як відомо, за часів Радянського Союзу саме комуністи намагались закрити Почаївську лавру.
              Кременецька РО ВО «Свобода» розпочала збір підписів на захист української Святині. Депутатська фракція «Свободи» в Кременецькій районній раді зареєструвала заяву  щодо включення Звернення на чергову сесію районної ради, а депутат Тернопільської обласної ради Богдан Гачкевич зареєстрував депутатське звернення щодо включення аналогічного Звернення в порядок денний чергової сесії Тернопільської обласної ради.
Президенту України
Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України
Рибаку В.В.

Прем’єр-міністру України
Азарову М.Я.


ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Кременецької міської ради, вкрай стурбовані поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний № 1161 від 25 грудня 2012 року) «Про внесення змін до деяких законів України». Переконані, що це є продовженням тотального наступу нині діючої влади на українські святині, намаганням русифікації українського народу з допомогою московської церкви і, як наслідок, нищенням українських святинь. 
Вилучення з переліку пам’яток культурної спадщини комплексу споруд Почаївської лаври є прямим зазіханням на духовну святиню української нації. Адже Почаївська лавра з часу заснування була осередком  українського православ’я. Сьогодні це молитовне місце багаторічною окупацією комісарами «русского міра» цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні,  розбрату та протистояння на Тернопільщині.
Хочемо нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України  відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременець та Почаїв до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Відтак, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України,  у 2002 році усі пам’ятки були передані зі спільної власності територіальних громад сіл та міст Кременецького району в державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.
У липні 2003 року згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу заповідника, а в грудні того ж року відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладено договір між Держбудом та Свято-Успенською Почаївською лаврою. Договір діє 49 років –  до 1 січня 2052 року.
Розцінюємо запропонований законопроект як намагання провладної партії знівелювати не лише українську історію, а й українську церкву. Українські християнські центри – Зарваниця, Почаївська, Святогірська та Києво-Печерська лаври, Софія Київська – це духовне багатство українців. Туди з молитвами йдуть паломники з усього світу. Українські святині повинні належати лише  українському народові. 
Українська православна церква Московського патріархату, а якщо називати речі своїми іменами – Російська православна церква, отримала вражаючу підтримку провладної партії та Парламенту, намагається повністю заволодіти Почаївською лаврою – це вже очевидний факт. Народ України  повинен дати відсіч таким зазіханням та непомірному апетиту Московського патріархату. Ми не можемо допустити передачі Почаївської лаври у руки Кремлівських зайд.
Депутати з провладної більшості своїм законопроектом не тільки дестабілізують ситуацію, а й нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об’єднала усю державу. Ось чому поява такого законопроекту викликала справедливе обурення у мешканців нашого краю.
З огляду на зазначене ми, депутати Кременецької міської ради, вимагаємо терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту закону України «Про внесення змін до деяких Законів України».

Прийнято
 23 січня  2013 року на 27 сесії Кременецької міської ради шостого скликання
м. Кременець

No comments:

Post a Comment