19.2.13

Стрітення весну зустрічає…


Живіть, традиції!
Стрітення весну зустрічає…
          Стародавня легенда оповідає, що на світанку нашої Землі Бог оглядав творіння рук своїх і, натомившись, вирішив зробити перепочинок. Земля, де опустився Бог із Ангелами, була вельми багатою на сонце, звірів, птахів, квіти та плоди… Тепер цей край ми звемо Україною.
            Славна наша земля не лише своєю природою і людьми працьовитими. Незрівнянно багата вона і святами, обрядами, звичаями та ритуалами.  Та з плином часу багато чого забулося, стерлося з пам’яті народу.
            Вчитель 3 класу ЗОШ №5 Герасимчук В.О. разом із своїми вихованцями вирішила відродити неоціненні скарби, якими у минулому так славилася наша Україна. Тож 15 лютого було проведено чудове свято «На Стрітення», на яке запросили всіх учнів початкових класів.
            Присутні дізналися про історію цього свята та про його два аспекти: християнський та праукраїнський, національний.  Цікаво було спостерігати дітям за зустріччю Зими та Весни і за їхньою суперечкою-змаганнями. Затамувавши подих, присутні  чекали – хто ж переможе? А коли сильнішою виявилася  Весна, всі дуже зраділи. Водили веснянки, пускали колесо, грали традиційні ігри, їли «жайворонків»…  
Адже, як то кажуть, не хлібом єдиним… Проведення таких свят для наймолодших школярів – один з вагомих напрямів роботи в руслі духовного виховання підростаючого покоління. Традиції, звичаї народу вони не просто здатні обєднати націю, зробити з «території» дійсно країну. Вони є одним з елементів духовного росту людини. Усвідомити ким ти є можна тільки після того, коли дізнаєшся ким були твої предки. Чим вони жили, у що вірили, що любили і чого боялися. Чим раніше дитині почне прищеплюватись думка про єдність і цілісність часу та простору в національному вимірі, тим раніше підростаюче покоління зрозуміє істинні цінності цього життя. І це не просто слова. Це – погляд у майбутнє, в якому саме на цих дітей покладатиметься нелегке завдання побудови дійсно нової, а не просто незалежної України.
Алла Марченко,
заступник директора
 з навчально-виховної роботи
Кременецької ЗОШ №5

No comments:

Post a Comment