6.2.13

З перших уст


Сплачуємо лише за надлишкову житлову площу


 З 1 січня 2013 року в Україні введено податок на нерухоме майно. Стосовно цього питання чимало розмов та дискусій. Хто ж і в яких розмірах повинен сплачувати податок?  На запитання відповів начальник Кременецької МДПІ Ярослав  Міщук.

-          Ярославе Геннадійовичу, хто на сьогодні є платником податку на нерухоме майно?
-          До платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, належать власники об'єктів житлової нерухомості - фізичні особи, тобто громадяни як учасники цивільних відносин, а також юридичні особи - організації, створені та зареєстровані у встановленому порядку. Крім того, платниками даного податку можуть бути власники об'єктів житлової нерухомості нерезиденти-громадяни, які мають постійне місце проживання за межами нашої держави, в тому числі ті, що тимчасово перебувають на території України; юридичні особи і суб'єкти підприємницької діяльності, які не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами нашої держави, які створені та провадять свою діяльність відповідно до нормативно-правового поля іноземної країни.
-          Скажіть, а який порядок оподаткування об'єктів житлової нерухомості, коли вони перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб?
-          Податковим кодексом України (пп. 265.1.2 Кодексу) також визначено перелік платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі перебування об'єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб. У цьому випадку механізм визначення платників податку на нерухоме майно такий:
По-перше, якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває в спільній частковій власності кількох осіб, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку.
По-друге, якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.
По-третє, якщо об'єкт житлової нерухомості перебуває у спільній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку.
  Для податку на нерухоме майно базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості . За наявності у платника податку кількох таких об'єктів дана база визначається окремо за кожним  з них.

-          Якщо право власності на об’єкт оподаткування перейшло від одного власника до іншого протягом календарного року?
-          У цьому випадку податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з поточного місяця? в якому у нового власника  зафіксовано право власності.
Для прикладу, якщо власник об'єкта житлової нерухомості відчужив його 20 березня 2013 року, то власником , що відчужив майно податок на нерухомість, сплачується за період з 1 січня 2013 року по 28 лютого 2013 року, а новий власник буде сплачувати цей податок, починаючи з 1 березня 2013 року.

-          Чи передбачені законодавством пільги ?
-          У Податковому кодексі України передбачаються пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повне або часткове звільнення від сплати податку.
Зокрема, зменшується база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи:
·         для квартири - на 120 кв. м.
·         для житлового будинку - на 250 кв.м.
Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості.

-          Громадянин має у власності квартиру площею 150 м.кв. Чи означає це, що на 120 м.кв. йому нададуть пільгу, а із «зайвих» 30 м.кв. потрібно буде сплачувати податок?
-          Пільга поширюється на об’єкти нерухомості незалежно від їх площі. У даному випадку податок буде нараховано на «зайві» 30 м.кв. Водночас таке зменшення податку надається один раз на рік і щодо одного об’єкта нерухомості.
-          У власності двох громадян є житловий будинок площею 300 м.кв. Одному належить 100 м.кв., а другому -200 м.кв. Хто має право на пільгу?
-          Якщо у таких громадян немає більше у власності нерухомості, то вони обидва мають право на пільгу щодо сплати податку, навіть незважаючи на те, що загальна площа будинку більше пільгової. Адже пільга надається конкретній особі на ті житлові метри, якими вона володіє.

-          У власності дві квартири:площею 40 і 60 м. кв. У сумі – всього 100м.кв., тобто це менше, ніж «пільгові» 120 м.кв. Чи може він не сплачувати податок з обох квартир?

-          Пільга надається лише на один об’єкт нерухомості. У даному випадку громадянину буде вигідніше скористатися пільгою на квартиру більшої площі – 60 м.кв., а за 40 м.кв. потрібно сплачувати податок.

-          Ярославе Геннадійовичу, які ставки податку застосовуватимуться та, відповідно, які суми податку підлягатимуть сплаті?

-          За кожен квадратний метр понад пільгові площі для квартир житловою площею від 120 до 240 м.кв. і житлових будинків житловою площею від 250 до 500 м.кв. – ставка до 1% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року.Для квартир житловою площею більше 240 м.кв. і житлових будинків житловою площею більше 500 м.кв. визначено ставку у розмірі 2,7% від мінімальної зарплати.
З 1 січня 2013 р. мінімальна заробітна плата - 1147 грн., відповідно 1% від неї становить 11 грн.47 коп., а 2,7%- 30 грн.96 коп.
Таким чином, якщо громадянин має у власності квартиру площею 150 м.кв., то з урахуванням пільг йому потрібно буде сплатити за «зайві»30 м.кв. -344 грн.10 коп.

-          Хто визначає  площу нерухомості, з якої слід сплачувати податок?
-          Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов'язані до 15 квітня поточного року, а в наступні роки щоквартально у 15-денний термін після закінчення податкового (звітного) періоду подавати органам державної податкової служби відомості, необхідні для розрахунку даного податку.
-          Відповідно податкова служба до 1 липня звітного року обчислює суму податку для фізичних осіб і надсилає за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити на перерахування.
                    Які об’єкти не оподатковуються податком на нерухоме майно?

-          Податковим кодексом визначено, що не є об’єктом оподаткування житлова нерухомість, яка:
- перебуває у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності);
-    розташована в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового відселення);
-    є будівлею дитячих будинків сімейного типу;
-    є садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
-    належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
-    гуртожитки.

Питання податку на нерухоме майно надто актуальне й вимагатиме ще чимало запитань.
Роз’яснення можна отримати у центрі обслуговування платників податків  Кременецької   МДПІ  або за тел. 2-28-17

                                                       Святослав Бодяк 

No comments:

Post a Comment