14.2.13

ДПС України інформує



Розпочато кампанію декларування доходів громадянами

Деклараційна кампанія 2013 р., яка розпочалася з 1 січня, пов’язана з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб вимог Податкового кодексу, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані ними протягом 2012р.
            Суттєвою відмінністю цієї кампанії є обовязок платників податку фізичних осіб подавати річну податкову декларацію, якщо протягом 2012 року оподатковувані доходи нараховувалися (виплачувалися, надавалися)їм у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у звязку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищувала 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 р.- 128760 грн.), та проводити перерахунок сум податку за ставками 15 (17)% за новими правилами.
            При цьому необхідно враховувати, що оподатковувані доходи, нараховані (виплачені) платникам податку у 2012 році , інші, ніж передбачені вище, не беруть участі у проведені такого перерахунку.
            Податкову декларацію також зобов’язані подавати:
-          фізичні особи-підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування; у ній поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатись інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи;
-          фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

Платники податку-фізичні особи, які не є субєктами підприємництва і особами, котрі провадять незалежну професійну діяльність, подають за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію до 01.05.2013 року.
Відповідно до п.45.1 ст.45 цього Кодексу податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків в органі ДПС.
            Так граничним строком подання декларації є 30.04.2013р.
            Фізична особа зобов’язана самостійно сплатити до 01.08.2013р. суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.
            Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, подають до органу ДПС податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами звітного 2012 р. протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового)  року.



Запитували - відповідаємо

            - Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до органів ДПС, щоб скористатися правом на отримання податкової знижки за навчання?

            - Для прискорення повернення зайвого сплаченого податку з доходів фізичних осіб при скористанні правом податкового кредиту за навчання необхідно представити такі документи:
-          довідку про заробітну плату за рік, єдиний соціальний внесок, утриманий податок з доходів фізичних осіб, розмір соціальної пільги, якщо була надана;
-          ксерокопію паспорта (сторінки 1,2 та прописка) громадянина та дитини;
-          ксерокопію довідки про реєстраційний номер облікової картки громадянина та дитини;
-          ксерокопію квитанцій про сплату за навчання;
-          ксерокопію договору з навчальним закладом;
-          номер рахунку в банку для повернення коштів.
                  

До уваги платників податків!

Кременецька МДПІ повідомляє, що 19.02.2013 року о 11 год. 00 хв. у Конгрес-Холі ДПС України відбудеться семінар на тему :«Податок на прибуток, ПДВ, Податок на доходи фізичних осіб та інші: новорічні зміни в оподаткуванні» за участю фахівців ДПС України та журналу «Вісник Державної податкової служби України».

No comments:

Post a Comment