15.1.13

Над Вертепом звізда ясна...



Село радіє від різдвяних передзвонів
Уже майже століття тому, як розповідали старожили, після зведення у селі Дітківці Зборівського району Покровської церкви, селяни вирішили створити вертеп. Для пастушків приносили теплі овечі кожушки, майстрували шопку, шили одежу, виготовили білосніжні крила для ангелів, корони для царів, амуніцію для інших персонажів.
Навіть у роки безбожного супротиву більшовицької влади в сільських хатах потаємно розучували колядки, готували сценарій і костюми до вертепного дійства. З вечірньою зорею, переважно молоді колядники, вирушали від храму до кожної небагатої хатини. І так – щороку…
Як тільки в сільських будинках засвічуються новорічно-різдвяні ялинки, у вікнах сільчан і нині малеча й дорослі з нетерпінням чекають мелодію святкових передзвонів.
- Добрий вечір тобі, пане господарю! – так починається вертепне дійство, переступивши поріг кожної оселі. Лунають щирі віншування і задушевні колядки. Зворушливо втирають сльози радості літні люди, смикає за чудернацьке вбрання персонажів малеча, не боячись ані Ірода, ні жида, ні смерті з косою.
А незабаром – Щедрий вечір. І знову під вікнами вечірніх осель забринять позивні дзвіночки, вже в котрий раз учасники різдвяного дійства звеселять серця дітківчан, побажають їм здоров’я, щастя, добра і всіляких гараздів на цілий рік!
Текст і фото Василя БАЛЮХА

No comments:

Post a Comment