12.1.13

Пам’яті Героя України


Наші традиції

Богослужіння провели священики УПЦ КП Володимир Буграк та Сергій Галевич

На фото зліва на право: Кременецький міський голова Олексій Ковальчук, місцевий підприємець і меценат Володимир Чуба, народний депутат України Михайло Головко, голова РО ВО «Свобода» Богдан Гачкевич

На початку року, 1 січня, в Україні традиційно відзначили день народження духовного провідника української нації та ідейного натхненника Української самостійної держави  Степана Бандери.
Народився Степан Бандера 1 січня 1909 року у селі Старий Угринів, що на Івано-Франківщині у сім’ї священика. Ще з дитинства малий Степан приділяв увагу національній культурі, політиці, суспільству. Дуже скоро, у віці 13 років він втрачає маму. До народної школи він не ходив, бо учителі були задіяні у воєнних діях. Вчили його батьки і брати із сестрами.
Із 1919 по 1927 навчався у Стрийській гімназії, яку закінчив повністю. У вересні 1928 року він переїхав до Львова і тут записався на агрономічний відділ політехніки, де вчився до 1933 року. Але, диплом йому захистити не вдалося. Якраз перед дипломним іспитом через політичну діяльність його було арештовано і ув'язнено.
В 1932—1933 рр. виконував функцію заступника крайового провідника, а в середині 1933р. був призначений крайовим провідником ОУН і крайового коменданта УВО на ЗУЗ. Степана дуже часто арештовували через його діяльність. Сім’я Бандери часто змінювала місце свого проживання. Постійні переїзди, переслідування виснажували сім’ю. Під керівництвом Бандери ОУН-Б стає кипучою революційною організацією, яка розбудовує організаційну мережу на Рідних Землях, творить похідні групи ОУН-Б з того членства, що було за кордоном та організовує визвольну боротьбу спільно з іншими поневоленими народами…Степан Бандера навіть добився, щоб хоч і ненадовго, але було проголошено відновлення Української Держави у Львові.
У жовтні 1959 року Степана Бандеру вбили агенти НКВС. Його тіло було знайдено на сходах одного із будинків у Мюнхені.
Цьогоріч день народження Степана Бандери відзначили по всій Україні смолоскипною ходою, урочистими академіями, Богослужіннями, покладаннями квітів… З цієї нагоди у Кременець до памятника Степанові Бандері завітав народний депутат України Михайло Головко, який привітав учасників урочистої академії із знаменною датою. До присутніх на мітингу звернувся також місцевий патріот, за кошти якого було встановлено памятник Степанові Бандері, підприємець і меценат Володимир Чуба. Урочисту академію провів голова РО ВО «Свобода» Богдан Гачкевич. Святкову літургію відслужили  настоятель храму Святого Преображення Господнього Володимир Буграк та отець Сергій Галевич.    

No comments:

Post a Comment