23.1.13

ДПС України інформує




                         Оподаткування екологічним податком у 2013 році
Змінами, внесеними Законом №4834 від 24.05.2012р. до пп.14.1.223  п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу, в новій редакції викладено термін «розміщення відходів» - це постійне перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах , на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами. Тобто, у новій редакції з терміна виключено таке поняття як тимчасове розміщення відходів до утилізації чи видалення, що попереджує можливість виникнення подвійного оподаткування екологічним податком при розміщенні субєктами господарювання відходів на спеціально відведених місцях чи обєктах, розташованих на власних територіях.
            Із кола платників екологічного податку виключено субєктів господарювання, які здійснюють розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (обєктах) субєктів господарювання(пп.240.1.3 п.240.1 ст.240 Податкового кодексу).
            Відтепер обсяги та види (класи) відходів вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (обєктах) субєктів господарювання, не є обєктом оподаткування екологічним податком. При цьому ліцензія на збирання та заготівлю таких відходів не потрібна.
            Зазначені зміни набирають чинності з 01.01.2013р.
            Пунктами 16-21 розділу 1 Закону України від 20.11.2012р. № 5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» з 01.01.2013р. змінено ставки екологічного податку, передбачені статтями 243-248 Кодексу, а саме вони збільшені в середньому на 7,9%.
            При цьому згідно з пунктом 2 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 01.01.2013р. до 31.12.2013р. включно, ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених статтями 243-246 Кодексу(у 2012р. – становили 50%).
            Пунктом 51 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України установлено, що екологічний податок (крім податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів) або тимчасове зберігання радіоактивних  відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк) зараховується у 2013 році у таких пропорціях:
1)      до спеціального фонду державного бюджету – 53% (у 2012р.- 30%), з них 33% із спрямуванням на фінансове забезпечення виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
2)      до спеціального фонду місцевих бюджетів – 47% (у 2012р. – 70%), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів – 33,5 %, обласних бюджетів – 13,5%.
ДПС України інформує
До уваги платників податків!  

Термін подачі  річної звітності  по єдиному податку, декларації про майновий стан і доходи, декларації по податку на прибуток, розрахунку екологічного податку, збору за водокористування  закінчується 11 лютого 2013 року .
Нагадуємо, що податкові декларації з фіксованого податку, земельного податку та орендної плати за землю подаються до Державної податкової інспекції не пізніше 20 лютого поточного року.

Про проведення семінарів для платників податків

У рамках співпраці ДПС України та УСПП 25 січня 2013 року у м.Харкові відбудеться семінар на тему: «Нові аспекти щодо нарахування податку на додану вартість» за участі фахівців ДПС України.   
У рамках співпраці ДПС України та Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» 31 січня 2013 року у м.Вінниці відбудеться Всеукраїнський галузевий семінар для підприємств аграрного сектору на тему: «Правове забезпечення діяльності у сфері сільського господарства» за участі фахівців ДПС України та Асоціації платників податків України.


Ключі електронного підпису швидко і безкоштовно видає податкова інспекція

                Державна податкова служба України для платників податків запровадила новий сервіс: можливість вільно завантажувати програми для створення електронних звітів та безкоштовно видавати ключі електронного підпису. Таку послугу надаватимуть у Центрі сертифікації електронних ключів.
                Для отримання посиленого сертифіката ключа для юридичної особи необхідні наступні документи:
-          заповнена та підписана заява на реєстрацію та заява на приєднання для отримання посиленого сертифіката ключа встановленого зразку та дозвіл на використання персональних даних підписувача для реєстрації підписувача у реєстрі підписувачів АЦСК ІДД ДПС та формування посиленого сертифіката відкритого ключа;
-          оригінал статуту юридичної особи або його нотаріально засвідчена копія(надається виключно для ознайомлення);
-          документи, що підтверджують повноваження керівника заявника (копія наказу про призначення) ;
-          документи, що підтверджують належність підписувача до юридичної особи – заявника та його повноваження, засвідчені печаткою та особистим підписом керівника юридичної особи;
-          копії паспортів заявника та підписувачів (копії 1-4 сторінок), засвідчені власноручними підписами власників паспортів;
-          копія облікової картки платника податків (довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ДРФО керівника та головного бухгалтера ), у разі, якщо формують сертифікати для керівника та бухгалтера.
Копії та витяги, крім нотаріально засвідчених, засвідчуються підписом керівника та печаткою юридичної особи, а також підписом уповноваженої особи ЦСК, якій предявляються копії разом з оригіналами. Використання факсимільного підпису при завірянні документів не допускається.
Для отримання посиленого сертифіката ключа для фізичної особи необхідні:
 - копії паспортів заявника та підписувачів   (копії 1-4 сторінок), засвідчені власноручними підписами власників паспортів;
 - довідки про присвоєння ідентифікаційного номера ДРФО;
- заповнені заявки на приєднання та реєстрацію. 

No comments:

Post a Comment