15.1.13

ДПС України інформує



Упередження шахрайських дій

В останній час в органах державної податкової служби встановлені непоодинокі факти вчинення шахрайських дій під видом або від імені працівників органів ДПС з метою протиправного заволодіння коштами суб’єктів господарської діяльності.
До регіональних підрозділів внутрішньої безпеки надходять заяви та повідомлення від керівників податкових органів обласного рівня про вчинення шахрайських дій невідомими особами від їх імені, а також, навпаки, від суб’єктів господарської діяльності щодо скоєння стосовно них протиправних дій. Зафіксовано 15 таких випадків, за якими порушено 5 кримінальних справ.
З початку поточного року факти шахрайства мали місце в АР Крим, Вінницькій, Закарпатській, Кіровоградській, Луганській, Полтавській, Сумській, Харківській та Хмельницькій областях. Переважна більшість подій має майже однакові обставини.

           
Платники Кременеччини сплатили до бюджету понад 60 млн. грн.

За 2012 рік  Кременецькою МДПІ до Зведеного бюджету мобілізовано 60488,1тис.грн. податків і платежів,  що на 6407,9 тис. грн. більше проти відповідного періоду минулого року. Забезпечено виконання доведеного прогнозного завдання на 101,2%.
До місцевого бюджету за 12 місяців 2012 року поступило 45027,3 тис.грн. або на 8636,8 тис .грн. більше проти відповідного періоду минулого року. Забезпечено виконання доведеного прогнозного завдання на 107,4%.
Надходження до Державного бюджету за 2012 рік по Кременецькій МДПІ склали 15460,8 тис.грн.

Легалізація виплати заробітної плати та зайнятості населення

Тіньовий , незаконний обіг робочої сили призводить не лише до порушення прав і гарантій громадян, визначених Конституцією та законодавством України, втрати працівниками соціальних гарантій, страхового стажу як для соціальних виплат, так і для пенсійного забезпечення, «тенізації» трудових відносин та економіки, але й значною мірою впливає на втрату надходжень до бюджету.
Офіційно оформлений працівник захищений законодавством, йому забезпечені соціальні гарантії на випадок хвороби, вагітності й пологів,каліцтва, він має право на безпечні умови праці, відпустки та оздоровлення. Навіть у разі незаконного звільнення чи будь-якого обмеження трудових прав, він може відновити, відстояти справедливість у судовому порядку.
 Особа ж, яка працює в «тіні», фактично перебуває у цілковитій залежності від роботодавця, котрий змушує її трудитися  у жахливих умовах, із порушенням норм робочого часу, із затримкою виплати заробітної платні, а то й із системою штрафів за різні порушення. А в разі професійного захворювання або каліцтва такий працівник опиняється «на вулиці» - наодинці зі своїми проблемами, оскільки він вже не потрібен роботодавцеві…
Кременецькі податківці постійно проводять роботу щодо перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті заробітної плати, а також осіб, майновий та фінансовий стан яких викликає сумнів.
Так з початку року проведено 21 рейд по виявленню найманих працівників. Під час рейдів перевірено 39 субєктів господарювання, виявлено 60 найманих осіб. За наслідками перевірок  47 осіб зареєстровано.             

                      
Новий авансовий порядок сплати податку на прибуток підприємств


З 01.01.2013 року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати платниками податку на прибуток податкових зобовязань.
            Платники податку на прибуток щомісяця зобовязані будуть сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і строки, встановлені для місячного податкового періоду.
            Авансовий внесок щомісяця сплачуватимуть платники податку на прибуток, у яких об’єкт оподаткування за останній річний звітний податковий період перевищує 10млн.грн.
            Водночас є винятки для:
-          платників, які за результатами минулого року не отримали прибутку, а за підсумками 1 кварталу стали прибутковими. Такі платники зобовязані подавати декларації за півріччя , три квартали та рік і сплачувати податок за даними таких декларацій;
-          платників, які за результатами минулого року отримали прибуток, а за підсумками 1 кварталу стали збитковими. Такі платники щокварталу подають декларації і з 2 кварталу не сплачують авансові внески, а сплачують податок за даними квартальних декларацій.
Розмір авансового внеску становитиме не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий ) рік без подання податкової декларації.
У січні-лютому 2013 р. авансовий внесок з податку на прибуток сплачуватиметься у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за девять місяців 2012 року.
Авансові внески не сплачуватимуть:
-          новостворені підприємства;
-          виробники сільськогосподарської продукції;
-          неприбуткові установи (організації);
-          платники податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні обєкта оподаткування , за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн.грн
Такі платники сплачуватимуть податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році.

                             До уваги платників податків!

У середу,  23 січня 2013 року,  з 11.00 до 12.00 год. на ваші запитання щодо оподаткування фізичних осіб та подання звітності в електронному вигляді відповідатиме заступник начальника Кременецької МДПІ  Лукащук  Наталя Антонівна.

Увага! З 21 січня 2013 року нові рахунки
 Змінився  перелік  рахунків,  які будуть використовуватися у 2013 році, для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів всіх рівнів для кожної території. Датою початку здійснення операцій по виконанню державного та місцевих бюджетів на нових рахунках є 21.01.2013 року.
 Особливу увагу звертаємо платникам збору за розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства на зміну рахунків для зарахування надходжень цього платежу за кодом бюджетної класифікації 19060100 «Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства».

No comments:

Post a Comment