30.1.13

Від єдності до добробуту


Актуально

День Соборності та Свободи України запам’ятався експертним колам виступом Президента Віктора Януковича з нагоди урочистих заходів до свята. Як сьогодні стверджують політичні аналітики, своєю промовою глава держави розвіяв деякі принципові сумніви і дав зрозуміти можновладцям, що модернізація не відкладається, а продовжується. Тому працювати потрібно і робити це необхідно відповідально та професійно.
Одним з головних питань, що підняв Віктор Янукович, стала дилема щодо зовнішніх інтеграційних намірів України. Президент дав зрозуміти, що у нашої держави існує тільки одна альтернатива. Її ім’я -  Європа. Інші утворення нас не цікавлять.
«Ми поставили перед собою завдання входження до сім’ї європейських народів. Європейський вибір - це вибір демократичних цінностей, економічної свободи, високих соціальних стандартів», - зокрема зазначив Президент.
Особливий наголос Віктор Янукович зробив на реалізації нової гуманітарної політики держави. Останнім часом дане питання замовчувалося чиновниками. Тому Президент України вирішив їм нагадати, що якщо чиновники дещо забули, то він – гарант Конституції - це пам’ятає.
Головною метою гуманітарної політики Віктор Янукович назвав забезпечення взаємоповаги в українському суспільстві, збереження культурної багатоманітності, вихід на новий рівень суспільного розвитку і безпеки України як єдиної спільноти ХХІ століття.
Піднімаючи тему модернізації, Президент підкреслив, що реформи та зміни триватимуть й надалі.
«Я бачу основне завдання політики модернізації в тому, щоб створити в Україні справедливу та ефективну соціальну систему, привабливе і сприятливе середовище для життя, розвитку власного бізнесу і самореалізації кожної особистості», - наголосив глава держави.
Багато експертів наголошують, що Президент торкнувся болючої для України теми еміграції. Ні для кого не секрет, що в останні роки кількість українців, що виїхали або ж бажають виїхати на проживання закордон, дуже зросла. Саме тому Віктор Янукович вирішив за потрібне зупинитися на цій темі.
«Залишається багато зневірених - тих, хто робить свій вибір на користь пошуку кращої долі в інших країнах. Прикро те, що ця тенденція поширена серед молоді. У сучасному глобалізованому світі у кожної людини дійсно є можливість самостійно обирати країну проживання, навчання, роботи. За таких умов держави, що можуть забезпечити людині свободу та широкі можливості, стають центрами світового тяжіння. Вони отримують нові можливості для випереджального розвитку. Саме такою країною маємо стати і ми», - сказав Президент України.
За словами Віктора Януковича, основне завдання політики модернізації полягає в тому, щоб створити в Україні справедливу та ефективну соціальну систему, привабливе і сприятливе середовище для життя, розвитку власного бізнесу і самореалізації кожної особистості.
Як зазначив Президент, наразі в Україні закладаються основи для економічного зростання, політичного та гуманітарного розвитку на сучасних засадах. Значна частина цих реформ стосується економічної сфери. Насамперед, це створення сприятливого бізнес-клімату, активна політика заміщення імпорту, посилення енергозбереження, зміцнення енергетичної безпеки. Це підтримка розвитку реального сектору економіки, підприємництва, інновацій, виробничого та технологічного оновлення. Це захист наших інтересів на традиційних зовнішніх ринках та вихід на нові.
Сьогодні будується економічна модель, яка забезпечить імунітет країни від будь-яких зовнішніх економічних криз. Однак творити сучасну націю і сильну державу, як вважає Президент України, – це не лише економічні кроки. Необхідно і надалі зміцнювати нашу систему безпеки, оборони, охорони закону. Необхідно будувати ефективну зовнішню політику.
Підсумовуючи виступ глави держави, можна зробити певні висновки.
Перше – напрямки державної політики окресленні та задані. І друге – вони потребують нагальної реалізації, чого і вимагають сьогодні від чиновників Президент України та увесь український народ.
Марія Миронич, журналіст

No comments:

Post a Comment