24.1.13

Хто прагне деребану «Львівтрансгазу»?..


Гострий сигнал
Хто прагне деребану «Львівтрансгазу»?..
…Давня проблема, пов’язана із зміною власника філії УМГ «Львівтрансгазу» - Кременецького відділення з постачання та реалізації газу – знову набирає чергового загострення. Минулого разу ця спроба завершилась на користь його працівників, щоправда тоді місцева влада стала на захист прав трудового колективу, який стояв у витоків створення цього підприємства. Нині ж на звернення працівників місцеві чиновники відповідають мовчанкою, яка затягнулась з грудня минулого року. І щоб зрушити ситуацію з мертвої точки, колектив Кременецького ВПРГ нещодавно запросив на зустріч народного депутата України Михайла Головка, який взяв це питання під особистий контроль.
Аби прояснити ситуацію, ми публікуємо звернення до голови Кременецької райради Андрія Гуславського та голови Кременецької РДА Юрія Фецовича у повному обсязі.
З В Е Р Н Е Н Н Я
працівників Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії  “Управління магістральних газопроводів “Львівтрансгаз” Публічного акціонерного товариства “Укртрансгаз” Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”

В 1997 році у складі УМГ “Львівтрансгаз”, як альтернатива структурам облгазу, було створено Кременецьке відділення з постачання та реалізації газу (надалі - Кременецьке ВПРГ, відділення), яке є спеціалізованим на 100% державним підприємством і діє на підставі усіх необхідних та дозвільних документів: постанова АТ «Укргазпром» від 18.02.1997 р. № 28; наказ ДП «Львівтрансгаз» АТ «Укргазпром» від 03.03.1997 р. № 73; розпорядження голови Кременецької РДА від 07.05.1997 р. № 178; лист Держнаглядохронпраці від 27.08.1997 р. № 12-6/2321; дозвіл №97 ТО.12.03.336.163 від 24.12.97 р. на початок роботи та ін.
Станом на 01.01.2013р. чисельність працюючих становить 96 чол. Відділення укомплектовано достатньою кількістю техніки, має кваліфікований, навчений персонал. Функціонують всі необхідні виробничі підрозділи, які забезпечують відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України безаварійне і безперебійне газопостачання населення та комунально-побутових об’єктів, своєчасне і якісне обслуговування газового господарства.
Протягом 15 років з часу створення Кременецьким ВПРГ було газифіковано м.Кременець та 38 сіл району, де газ отримують 12,3  тис. фізичних та більше 250 юридичних осіб.
За реалізований протягом останніх років природний газ одержано оплату на рівні 100 %, що дозволило відділенню і філії УМГ “Львівтрансгаз” в цілому продовжити роботу по розширенню ринку газу в регіоні. Кременецьким ВПРГ повністю забезпечено виконання статутних вимог дочірньої компанії “Укртрансгаз” і Положення про відділення,
Крім того, щорічно сплачується біля 1,2 млн. грн. платежів до місцевого бюджету, та 2,4 млн. грн. до Пенсійного та інших фондів.
15.06.2010 р. НКРЕ України видала ДК «Укртрансгаз» ліцензії з розподілу природного і нафтового газу та з постачання природного газу за регульованим тарифом (серії АВ № 527238 та серії АВ № 527239 відповідно), дія яких поширюється на територію м. Кременець та 34 населених пунктів Кременецького району Тернопільської області. Термін дії даних ліцензій до 14.06.2015р.
Постановою НКРЕ від 26.10.2012р. № 1384 розширено територію ліцензійної діяльності ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» з розподілу природного, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ, та з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом, яка затверджена постановою НКРЕ від 15.06.2012р. №707, на територію сіл Крутнів, Лопушне, Розтоки та Ридомиль Кременецького району Тернопільської області. Однак, термін дії даної постанови в частині розширення території ліцензійної діяльності лише до 31.12.2012р.    
На виконання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання газу за регульованим тарифом та з розподілу природного газу Кременецьким ВПРГ філії УМГ «Львівтрансгаз» прийнято на баланс та в експлуатацію з відповідною сплатою податків у розмірі 4.853 млн. грн. підвідні та розподільчі газопроводи по згаданих населених пунктах.
Безпідставно обмежений термін дії першого пункту постанови НКРЕ від 26.10.2012р. № 1384, яким і розширено територію ліцензійної діяльності викликає соціальну напругу в колективі відділення породжує негативні настрої невпевненості у завтрашньому дні.
Трудовий колектив Кременецького ВПРГ справедливо обурений обмеженням дії ліцензій до 31.12.2012р., так як не бачить для цього жодних правових підстав. У відділенні наявна відповідна матеріально-технічна база, кваліфікований та навчений персонал, присутній величезний досвід роботи.
Окрім усього іншого, не сприяє нормальній роботі відділення ситуація, яка виникла в результаті реорганізації Дочірньої компанії «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» із створенням публічного акціонерного товариства з 27.12.2012р.
У відповідності до п. 3.1.6. Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу  природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ, затверджених Постановою НКРЕ від.13.01.2010р. №12 та ст. 17 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», ліцензіат зобов’язаний повідомляти органи ліцензування про всі змін в своїх даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії. У разі виникнення таких змін ліцензіат зобов’язаний протягом десяти робочих днів подати до органу ліцензування відповідне повідомлення в письмовій формі разом з документами або їх нотаріально засвідченими копіями, які підтверджують зазначені зміни.
На підставі  документів, поданих ліцензіатом до органу ліцензування, орган ліцензування  може  прийняти  рішення  про анулювання ліцензії у строки, передбачені Законом.
Підставою для прийняття рішення  про  анулювання  ліцензії  єнеможливість  ліцензіата згідно з поданими документами забезпечитивиконання ліцензійних умов,  встановлених для  виду господарської діяльності, на який видана ліцензія.
Виходячи з описаного, надання уже нових ліцензій відбуватиметься у встановленому законом порядку.
Такий стан речей викликає ще більше занепокоєння зі сторони працівників, породжує додаткові песимістичні настрої,так як можливе ненадання ліцензій на розподіл та постачання природного газу за регульованим тарифом на реорганізовану юридичну особу загрожує переходом Кременецького ВПРГ в підпорядкування приватній структурі - місцевому облгазу, що є найбільш небажаним з огляду на умови праці, рівень заробітної платні та пакету соціальних послуг, які там пропонуються. Окрім того, як показують останні події рівень безпеки та професійності у роботі місцевого облгазу куди нижче, ніж у Кременецькому ВПРГ.
Невизначена подальша доля державного підприємства та відсутність дії ліцензій, яка б поширювалася на населені пункти Кременецького району, яким постачається природний газ загрожує:
-          зниженням темпів соціально-економічного розвитку району, соціальноюнапруженістю у абонентів Кременецьке ВПРГ;
-          припиненням подальших інвестицій у газифікацію району (за останні роки, крім УМГ “Львівтрансгаз” жодна структура не вела будівництва газопроводів  на території району);
-          збереженню державного майна та розподільних газопроводів, що можуть бути передані у власність недержавним (приватним) структурам;
-          збереженню Кременецького ВПРГ як досвідченого трудового колективу;
-          суттєвим зменшенням надходжень до місцевого бюджету, який є дотаційним.
Враховуючи викладене, просимо Вас підтримати колектив Кременецького ВПРГ філії УМГ «Львівтрансгаз» у вирішенні першочергового завдання – підняти на рівні НКРЕ питання надання ліцензії Публічному акціонерному товариству «Укртрансгаз» на провадження господарської діяльності з розподілу природного і нафтового газу (метану) вугільних  родовищ та з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом.
В своєму зверненні просимо акцентувати увагу на подальшій долі Кременецького ВПРГ, та  не допустити ситуації, коли передача державного майна та газових мереж відділення  в приватні руки стане підставою для залишення усіх його працівників без роботи.  

Прийнято
на загальних зборах
трудового колективу,
протокол № 1 від
24 грудня 2012 р., усього 96 підписів.

No comments:

Post a Comment