15.1.13

Життя - у вірі, єдність - у Христі


Скарбниця духовності
Життя - у вірі, єдність - у Христі




Освячення ікони Пресвятої Богородиці



Зустріч представників духовенства перед навчальним корпусом коледжу
Особливої актуальності у виховній роботі з молоддю нині набирає пройнятий глибоким смислом вислів Еммануїла Канта «Навчитися того, яким треба бути, щоб бути людиною». Нині все гостріше стоїть питання про необхідність плекання духовно-моральної генерації  українців на засадах християнської моралі. Настав час осмислити істину: від людини розумної людство розвивається до людини духовної, і генератором духовності в першу чергу має виступити релігія.
Одним із пріоритетних завдань виховної роботи з молоддю педагогічний колектив Заліщицького аграрного  коледжу ім. Є. Храпливого визначив виховання духовності студентів, формування у них норм християнської моралі.
Долучитися до слова Божого, моральних устоїв християнської культури студенти мають змогу через постійне спілкування зі священиками Заліщицького деканату. З Божим благословенням розпочинається навчальний рік у коледжі, з ним же прощаються з альма-матер її випускники. Острівцем духовності в коледжі є Куточок духовності, облаштований з ініціативи жіночого клубу «Орхідея» (голова клубу – Г.Р. Глова), до якого кожен може принести свої радощі й печалі і де в спільній молитві завмирають і вихованці, і працівники навчального закладу. В особливій духовній атмосфері перебуваємо разом із студентами у час Великого посту, бо в нас щорічно проводяться години духовного спілкування «Роздуми про Великий піст» зі священиками церкви Пресвятої Покрови м. Заліщики (о.Іван Сендзюк) та церкви Вознесіння Господнього (о. Василь Хребтак). Проведення ж Хресної дороги, до якої залучаються наші юнаки та дівчата, щоразу зворушує серця не лише оригінальністю форми та змісту, а й має неабиякий резонанс серед мешканців міста, бо проходить не лише в стінах коледжу, в гуртожитках, а інколи безпосередньо в храмі.
А днями у коледжі правлячий єпископ  Бучацької єпархії УГКЦ Димитрій Григорак провів духовну годину спілкування з молоддю за участю священиків Заліщицького та Товстенького деканатів УГКЦ. Духовна година під назвою «Життя - у вірі, єдність - у Христі» приурочувалась архиєрею Якову та ієромонаху Єроніму чину Святого Василія Великого (Тимчукам), уродженцям Заліщицького району, які, працюючи в умовах переслідувань і гонінь з боку КДБ, своїм богопосвяченим життям засвідчили жертовність пастирському служінню, відданість греко-католицькій церкві.
Заспівним акордом, що налаштував душі присутніх на розмову, стала Господня молитва «Отче наш» у виконанні хору викладачів та студентів коледжу під орудою Світлани Тарасевич.
А далі учасники духовної зустрічі перегорнули сторінки подвижницького життя Божих сіячів братів Тимчуків - преосвященного владики Якова та отця-доктора Єроніма. Владика Яків упродовж 45 років священичого і 53 років чернечого життя невтомно засівав зерно Боже на народній ниві в час підпілля УГКЦ. Постійно переслідуваний, без власного житла і маєтків, як правдивий монах і взірець Божого служителя він уже перейшов до Господа. Через гоніння та виправно-трудові табори пройшов і брат владики – отець Єронім, найбільшою заслугою якого було навчання молодих кандидатів на священиків і підпільних ієромонахів. Аж до виходу із підпілля він фактично був ректором підпільної духовної семінарії, що складалася з кількох  осередків у Львові, Калуші та Стрию.
У канву розповіді студентів впліталися поезії та пісні духовного змісту, які спонукали присутніх задуматися над сенсом нашого земного існування, справжніми цінностями людського життя.
Прах згадуваних ісповідників віри покоїться на Заліщицькому цвинтарі, де у 2010 р. на пожертви родини Островерхових збудовано каплицю. Панахиду на їх могилах провів владика Димитрій Григорак за участю священиків Заліщицького та Товстенького деканатів.
Владик Димитрій відповів на численні запитання  учнів та студентів, яких цікавило не лише трактування церквою філософських понять гріха, свободи, але й, скажімо, ставлення до поширення в суспільстві істерії навколо прийдешнього «кінця світу» і навіть так званого «чіпування» людей внаслідок запровадження біометричних паспортів.
Півторагодинна зустріч з представниками духовенства злетіла як одна мить, не залишивши нікого байдужим, спонукаючи присутніх згадати про вічне, в обійми до якого прийде кожен із нас. Але з чим станемо перед Всевишнім? Саме духовне очищення через велике таїнство сповіді, якого в час різдвяного посту так потребує наша душа, мало б стати логічним завершенням цієї чудової години спілкування заліщан з владикою та душпастирями району.
Нагадаю, що зустріч відбулася під орудою директора коледжу відмінника освіти України В.С. Глови, який у всіх своїх творчих ініціативах завше прагне заручитися Божою поміччю та благословенням, і в цьому – добрий приклад наставника для вихованців, як добитися успіху в житті.                                                                                              
Оксана МАТІЙЧУК,
викладач Заліщицького агроколеджу.
                                                                                                            

No comments:

Post a Comment