24.1.13

Вручили премії братів Лепких



У День Соборності України  в обласному краєзнавчому музеї відбулася значна культурна подія не лише краю, а й усієї країнив колі мистецької громадськості Тернопілля вручили премії імені братів Богдана та Левка Лепких.
Мінорності імпрезі надало те, що відомий мистецтвознавець, художник, діяч культури Тамара Удіна, яка останні роки проживала у США, нещодавно відійшла у вічність. Тож відзнаки, диплом, посвідчення було передано її донькам.
Символічним стало те, що одним із лауреатів премії став житель Донецька – активний пропагандист української культури та побуту, дослідник діяльності та життів українських дисидентів, громадський діяч Віктор Тупілко. Особливо зворушив усіх присутніх звернення донеччанина до присутніх, щира подяка його за визнання праці всього колективу його музею та підтримка тернополян.
Від усього депутатського корпусу та від себе особисто привітав лауреатів заступник голови обласної ради Олег Боберський: «Незаперечною істиною є одвічне прагнення українського народу до єднання в одній незалежній державі. Тому нинішнє свято стало для кожного українця, незалежно мешканця Сходу чи Заходу, важливим та знаковим. Ми усвідомлюємо себе єдиною і неподільною нацією.
Вручення Всеукраїнської премії імені наших знаменитих земляків Богдана та Левка Лепких вкотре це підтверджує. Серед сьогоднішніх лауреатів – донеччанин Віктор Тупілко, доземний поклін йому за титанічну працю, тернополянин Володимир Барна (нині мешкає у Києві) та Тамара Удіна – уродженка Черкащини, яка більшу частину свого життя прожила у Тернополї. Але усіх цих людей об’єднує неймовірний талант, відданість мистецтву та велетенська любов до України. Без них як і без усіх інших митців, науковців, врешті решт і братів Лепких не було б соборної незалежної України».
Після вручення премій творча імпреза продовжилась виступами мистецьких колективів.
Наша довідка:
Володимир  Барна — поет, відповідальний секретар Національної спілки письменників України (м. Київ) — за активну літературно-мистецьку роботу на пошанування творчості Богдана Лепкого та книгу «Храм вічності душі»;
Віктор Тупілко — голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Чорнобиль-допомога» (м. Донецьк) — за пропаганду української історії, літератури та мистецтва на Сході України;
Тамара Удіна — член Національної спілки художників України, мистецтвознавець (Тернопіль-США) — за вагомий внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва, зокрема публікації останніх років у художніх каталогах та засобах масової інформації.

No comments:

Post a Comment