3.10.12

Квітни, «Барвінку»!


Україна має таланти!










Минуло літо… Пора відпусток, канікул, відпочинку. Та учасникам дитячого зразкового дитячого ансамблю танцю «Барвінок» довелось добряче попрацювати. Аж три фестивалі чекали на них у Польщі.
Перший – «Kids fun folk» - у далекій Познані – з 18 по 24 червня ц.р.  Довга дорога не стала перешкодою, а тільки захоплюючою пригодою.
Познань зустріла юних аматорів щиро і радісно. Поселили дітей у компактних будиночках з усіма зручностями на березі озера. Поруч розташувався творчий колектив із Малайзії.
Крім участі в концертах та парадах на вулицях та площах  міста, наші діти мали змогу познайомитися із ровесниками з Малайзії, а також із школярами та студентами Познані та їх околиць.
Танцюристи «Барвінка» навчалися азів справжніх артистів: наполегливо працювати, бути зібраними і самостійними і завжди посміхатись, незалежно від втоми та настрою.
Наступний – ХVII Міжнародний фестиваль дитячих колективів у м. Венгожево з 29 червня по 1 липня традиційно радо і з захопленням. Танок «Гопак» неодноразово викликали на «біс» і на великих і на малих сценах.
І знову: концерти, зустрічі, наради. Учасники українського «Барвінка» мали змогу познайомитись з творчістю не тільки польського ансамблю танцю «Черемош» (організатором і господарем фестивалю), а й аматорів з Абакана (Хакасія), Латвія, Білорусії, Канади, Кубані (Росія).
Втретє «Барвінок» запоросили на фестиваль народної творчості з 9 по 12 серпня до м. Мронгово – краю північних озер та лісів. Юним танцюристам з Кременця надали безкоштовне пролживання в чотиризірковому готелі.
За творчі здобутки та пропаганду культурних цінностей український танцювальний колектив «Барвінок» був осібно відзначений Грамотою міністерства культури Республіки Польща.
Та не тільки виступи запамятались танцюристам, а й прекрасно організоване дозвілля на усіх фестивалях:  екскурсії, дискотеки, участь у святкуванні народних свят, дійств, гулянь і, звісно ж, «шопінг».
Безперечно, своїм тріумфом юні «барвінки» завдячують, в першу чергу, великому ентузіасту, невтомному керівнику Андрію Степановичу Медецькому. Репертуар «Барвінка» віддзеркалює як український («Гопак», «Веселі музики», «Полька скоком», «Гуцульський»)  танці, так і польський («Любельська сюїта») культурний доробок. Крім того, відбувся дебют нового єврейського танцю. Успіх був незаперечним.
А якою гордістю сяяли очі юних танцюристів, коли авторитетні дорослі люди з великої сцени представляли тисячам глядачів український «Барвінок» як ансамбль, що володіє чарівністю, динамічністю, багатою хореографією. І ці ж люди з повагою та шаною вітали Андрія Медецького як творчу особистість, що зумів створити осередок культивування української народної творчості, розвитку у дітей відчуття вартості української культури, потреби її представлення на Батьківщині та за її межами.
Вагому підтримку та розуміння виявили держадміністрація та відділ культури і, звичайно ж, батьки та родичі юних артистів. Значні кошти було вкладено у виготовлення сценічних костюмів, взуття, фінансування поїздок.
Позаду фестивалі, дороги, зустрічі, розставання. Попереду – нові творчі плани, кропітка праця, нові здобутки.
Квітни, «Барвінку».
Хотина Третяк,
Кременець           

No comments:

Post a Comment