21.10.12

СВЯТО ПОКРОВИ ТА 70-РІЧЧЯ УПА З ПРИСМАКОМ ПОЛИНУ


Відгомін свята



Колишня медсестра УПА Лариса Сергіївна Медведчук (Тополя) у виставковій залі музею разом із краянами

Маленькі патріоти причащаються на святому місці в Антонівцях



Із 70-річчям УПА вітає Михайло Головко







Екс-президент України Віктор Ющенко вітав краян із святом



Майбутнє нашої нації - у руках справжніх патріотів








Свою незмінну позицію висловив Володимир Чуба

Святкування з нагоди 70-річчя УПА відбулись у форпості визвольної боротьби, на території музейного комплексу «Штаб УПА-Південь» у селі Антонівці Шумського району. Участь у вшануваннях пам’яті воїнів УПА взяли й автори публікації. Оскільки переконані, що справжні патріоти в цей день повинні знаходитись в Антонівцях.
Славна наша історія, її сторінки містять яскраві приклади, які гідні для наслідування молодому поколінню. Саме боротьба Української Повстанської Армії за визволення рідної землі з-під ярма чужоземних поневолювачів та здобуття власної української держави являє собою одну з найславетніших сторінок вітчизняної історії. У тоталітарній державі знайшлася жменя сміливих і жертовних людей, готових переступити накинуті зверху норми поведінки, щоб захистити дорогі їм політичні, релігійні ідеали, зрештою – почуття людської гідності, в якому їм відмовляв тоталітарний режим. Повстанський рух сіяв зерна спротиву радянській системі. З цієї боротьби народжувався громадянин, який, на відміну від пересічного жителя Радянського Союзу, був не тільки свідомий своїх прав, але  готовий ці права захищати, навіть зі зброєю в руках.
Згадались слова Шарля де Голя, президента Франції,  що «якби в мене була така армія, як УПА, німецький чобіт ніколи не топтав би землю Франції».
У святкуванні 70 річниці УПА взяв участь кандидат у народні депутати України від Обєднаної опозиції «Батьківщина» по одномандатному виборчому округу №164  Михайло Головко, представник ВО «Свобода». У своєму виступі перед краянами він, зокрема, зазначив, що нинішня знаменна дата є передовсім святом усіх патріотичних сил України, вшануванням пам’яті тих героїв, які поклали на вівтар Свободи своє життя.
- Ми знаходимось тут, на цьому святому місці, де воювали за волю прийдешніх поколінь наші діди і прадіди. І сьогодні наш спільний обов’язок на законодавчому рівні врешті визнати вояків УПА воюючою стороною з фашизмом і тоталітарним режимом. Це одне із завдань, яке ставлю перед собою як кандидат у депутати до Верховної Ради України, - зазначив Михайло Головко.
Опісля виступу Михайло Головко разом із однопартійцями та прихильниками «Свободи», іншими учасниками урочистостей взяв участь у покладанні квітів до могил воїнів УПА, де священнослужителі УПЦ КП відправили панахиду по загиблих повстанцях.      
Проте цього року свято мало присмак полину… По-перше, в Антонівцях зібралось не так і багато людей, хоча дата 70-річчя УПА спонукала зібратись більшому загалу. Так ні, краще в такий день провести змагання з волейболу чи футболу під патронатами партій чи то кандидатів, аби не пустити молодь почути та побачити правдиву історію України. Виховати її у дусі націоналізму та любові до рідної землі, до Батьківщини!
По-друге, влада проігнорувала цю знаменну подію, адже можна було святкування зробити урочистішим та гучнішим.
По-третє, це свято мало б поєднати представників різних політичних сил. Як свого часу писав Симон Петлюра: «Справа здобуття української держави − це справа цілої нації української, а не якоїсь кляси чи партії»! Ці постулати пропагує об’єднана опозиція ВО «Батьківщина».
По-четверте, в Антонівці приїхав екс-президент України В. Ющенко, який будучи при владі знехтував здобутками Помаранчевої революції. Він з лідера Майдану обернувся в зненавидженого тим же народом руйнівника України. Невідомо, з якими очима, Ющенко з’явився в Антонівцях, у вольниці українського народу, де витає дух незалежності, де кращі сини українського народу лежать у землі. Нагадаємо, хто забувся, що саме Ющенко закликав голосувати «проти всіх» тоді, коли треба було голосувати за Юлію Тимошенко. Цим привів до влади Віктора Януковича! Він став спільником теперішнього Президента в боротьбі проти Юлії Тимошенко та її соратників, зокрема, Юрія Луценка. Саме це намагався сказати пану Ющенку наш земляк, націоналіст в душі та у своїх діях, вельмиповажний Володимир Чуба, так недруги відключили мікрофон, щоб люди бува не почули правди в очі. Шкода, не вдалось сказати екс-президенту, що коли національно-демократичні партії створили об’єднану, опозиційну щодо нинішньої влади організацію, то: «Не встрявайте у виборчу кампанію! Не забирайте навіть 0,5% голосів від національних сил! Якщо поважаєте хоча б себе».
По-п’яте, думаємо, що сьогодні Україна вже вийшла на той рівень мислення, який вимагає від неї належно оцінювати минуле, робити самооцінку сучасного та визначитись з своїм майбутнім.
Зі святом, шановні краяни! Від Вашого виваженого вибору − залежить Ваше майбуття. Пам’ятаймо:«Воля − дорога! Іноді за неї треба заплатити власним життям.., але краще загинути вільною людиною в боротьбі, ніж жити рабом» − таким же і був зміст боротьби вояків УПА.
Слава Україні!
Героям слава!

Депутати Кременецької міської ради
С. Р. Сімчук, В. А. Ахметзянов
Депутат Кременецької районної ради
І. Б. Скакальська

No comments:

Post a Comment