16.10.12

Соціальна програма «Батьківщини» передбачає підвищення прожиткового мінімуму з 884 до 2400грн.


Соціальна політика України потребує реанімації. Ціни зростають, підприємства закриваються, а беззаконня і корупція процвітають. Гірше жити українцям було хіба що за кріпосного права.
Провладні телеканали сурмлять про підвищення добробуту українців: «Жити стало краще, жити стало веселіше!». А тим часом влада готується ухвалити наступний державний бюджет, який, як і два попередні, може стати бюджетом розграбування країни.
Відвернути це обіцяють опозиційні сили. Арсеній Яценюк та інші лідери Об’єднаної опозиції не раз заявляли, що скоротять витрати на всю вертикаль влади до рівня 2009 року. «Батьківщина» наполягає на продажу всіх державних резиденцій, виступає за заборону дорогих чартерних перельотів, якими так люблять користуватися можновладці. Лише ці заходи зекономлять для бюджету близько 13 млрд. грн.
Опозиція планує збільшити надходження до державної скарбниці за рахунок активізації економічної діяльності. Для цього нова парламентська більшість, створена за підсумками виборів 28 жовтня, скасує репресивний Податковий кодекс, ухвалений «регіоналами». Замість нинішніх 135 податків залишиться тільки сім!
«Після податкової реформи, яку здійснили «регіонали», 300 тис. підприємців просто закрили свій бізнес, а мільйон підприємців пішов у «тінь», – сказав Арсеній Яценюк в інтерв’ю одному з телеканалів. – Ми покажемо, що у нас може бути некорумпована податкова система, яка створюватиме робочі місця і дасть можливість людям працювати та добре заробляти».
Зміниться й кредитна політика, адже в країнах Євросоюзу і США позику видають під 2-3 відсотки річних, а в нас – під 25-30. «Ми хочемо забезпечити підприємцям довгі й дешеві кредити. Це запустить українську економіку й збільшить надходження до держбюджету. Тоді з’являться гроші на підвищення пенсій і зарплат», – переконаний Арсеній Яценюк.
Соціальна програма «Батьківщини» передбачає підвищення прожиткового мінімуму з 884 до 2400 грн. Менше платити працівникам не матиме права жоден роботодавець! Зарплати вчителів, лікарів, науковців та інших бюджетників протягом року зростуть удвічі, підкреслив Арсеній Яценюк минулого тижня на багатолюдному мітингу в Миколаєві.
«Зараз багато людей з дня у день недоїдають. 2400 грн, запропоновані опозицією, – це дійсно той мінімум, на який можна прожити», – вважає пенсіонерка Тетяна Андріївна, котра прийшла на мітинг із 5-річним онуком Антоном.
Жителька Миколаєва Галина працює на державному підприємстві, однак вона так само потерпає від скрути, як і пенсіонери. «Я отримую мінімальну зарплату – 1120 грн, – розповідає вона, – і знаю, що на неї не можна прожити. Комунальні платежі – надмірні, чоловік хворіє, на ліки не вистачає, увесь одяг – із секонд-хенду».
Ще одним обманом виявилася надбавка до пенсії: кому 100, а кому і 12 грн. Після виборів «регіонали» зрівняють усіх пенсіонерів, ліквідувавши доплати. Про це свідчить проект держбюджету, підготовленого Кабміном.
«Батьківщина» записала в свою програму, що скасує ганебну пенсійну «реформу» Азарова-Тігіпка-Януковича, яка змусила 15 млн українських жінок працювати на 5 років більше. «Востаннє пенсії перерахувала Юлія Тимошенко в 2008 році. Ми їх перерахуємо у 2012 році і збільшимо в середньому на 334 грн. Адже ціни за ці роки виросли, а ваша пенсія – ні», – зауважив голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.
Загалом «Батьківщина» має широку програму змін у соціальній сфері. Це й уніфікація пільг, і захист прав людей з інвалідністю, і поліпшення життя дітей-сиріт, і, зрештою, відновлення дії соціальних законів, які скасували «регіонали». Ідеться передусім про пільги «чорнобильців» та «афганців».
Об’єднана опозиція зобов’язується відновити мережу дошкільних навчальних закладів, запровадити програму підтримки багатодітних матерів, очистити вищу освіту від корупції, забезпечити випускників ВНЗ першим робочим місцем.
Чи здійсняться ці плани «Батьківщини», вирішувати українцям, які 28 жовтня прийдуть на виборчі дільниці.
Олег Гунько

No comments:

Post a Comment