13.3.13

Актуально


Нова тональність державної політики
 Початок весни в Україні позначився активізацією державної політики. Президент Віктор Янукович окреслив основні напрямки руху держави.  При цьому можновладці зазнали жорсткої критики від глави держави за бюрократизм, корупцію та супротив модернізації країни.
Наскільки серйозно можна сприймати слова Президента України про те, що «будь-які спроби вихолостити зміни, уникнути відповідальності, а тим більше - зберегти корупційні лазівки - будуть жорстко каратися»? Відповідь на дане запитання слід шукати в експертних колах.
Сьогодні політологи визнають, що Президент послідовно веде Україну до Європейського Союзу. І тому листопад 2013-го може стати моментом зовнішньополітичного тріумфу Віктора Януковича за його першої президентської каденції. Проте для підписання Угоду про асоціацію спочатку українці мають побачити і відчути турботу держави, повірити у можливість змін на краще.
Президент, на думку фахівців, налаштований рішуче. На користь такої версії свідчать й конкретні дії Віктора Януковича. Зокрема, під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України Президент підняв неприємні для чиновницького корпусу питання та поставив конкретні терміни виконання невідкладних кроків, направлених на модернізацію нашої держави.
«Багато скарг на бездіяльність та відверте нехтування людськими інтересами чиновників всіх рівнів», - сказав Президент, чекаючи на відповідь міністрів. Ті лише мовчали.
Тоді Віктор Янукович продовжив свій виступ.
«Замість єдиної мережі кожен державний орган намагається створити власний «центр надання послуг». Це ще більше обтяжує, дезорієнтує громадян, зберігає корупцію у цій сфері», - зазначив глава держави.
Також Президент України щиро сказав, що, не зважаючи на прийняті закони, на практиці зберігається важка та непрозора система видачі дозволів, складні регуляторні процедури.
Повільно відбувається вдосконалення системи технічного регулювання. Фактично ігноруються вимоги Закону про державний нагляд - основна маса підприємств потрапила до групи з високим ступенем ризику, що перевіряється щорічно.
У сфері медичної реформи кожен з базових законів реалізується зі значними труднощами.
Підзаконні нормативні акти приймаються Урядом та Міністерством охорони здоров’я із суттєвими запізненнями.
Регіони практично не отримують з центру методичної та організаційної допомоги.
«Свіжий приклад - Закон про екстрену медичну допомогу, роботу над впровадженням якого уряд почав лише в останні дні перед набуттям чинності», - наголосив Президент.
Особливий акцент глави держави на соціальній сфері, сьогодні аналітики пояснюють наявністю у Президента міцного бажання дати поштовх процесам, які повернуть довіру громадянина до власної держави.
За свідченнями експертів, Віктор Янукович завжди віддавав соціальній сфері належне. Сьогодні Президент розуміє, що, лише створивши дійсно кращі умови життя для більшості населення України, можна говорити про успіх започаткованої політики модернізації.
Аби не бути голослівним, Віктор Янукович почав відповідати на запити суспільства. Так Указом Президента України знову було відроджено Міністерства молоді та спорту. А Дмитру Табачнику глава держави сказав, що не для того, аби їх знищували, були створенні усі заклади фізичної культури та спорту.
Першочергове завдання місцевої влади Президент визначив як наведення ладу зі шкільними спортивними майданчиками, більшість з яких перебуває у занедбаному стані. Таким чином, Янукович поставив чітке завдання: протягом двох років модернізувати майданчики понад 28 тис. шкіл та садочків.
«Хто з нас в дитинстві, скажіть, не грав на цих майданчиках? Куди вони зараз поділися ці майданчики? Дітей на стало чи не такі діти? Негайно відновити!», - сказав Президент.
Державна політика отримала нову тональність. І якою вона буде - залежатиме від того, чи правильно зрозуміли чиновники волю народу та слова Президента.
Андрій Громній, журналіст

No comments:

Post a Comment