12.3.13

Церква в сучасному суспільстві



Європейській Україні - християнські цінності

 У приміщенні фундації „Справа Патріарха Йосифа” відбулося засідання круглого столу на тему: „Церква і ЗМІ у Тернополі: перші кроки співпраці”. Метою зустрічі, в якій взяли участь представники духовенства, релігійної науки, церковних та світських ЗМІ, за словами голови фундації о. Андрія Романківа, було бажання напрацювати шляхи ефективної співпраці Церкви і засобів масової інформації. Круглий стіл приурочений пам'яті Патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, оскільки в нинішньому році минає 50 літ від дня його звільнення з тюремного ув'язнення.
Як зазначали організатори заходу, активісти  фундації не тільки вшановують Патріарха Йосифа, але й дбають про розвиток Церкви та розбудову  цивілізованого суспільства. Власне про це свідчить і черговий круглий стіл, учасники якого „спільно шукали проекти співпраці між Церквою і ЗМІ, щоби Україна все більше ставала цивілізованою європейською державою з основою на твердих християнських цінностях”.
Доктор наук соціальної комунікації Українського католицького університету Михайло Перун поділився досвідом праці в європейських інформаційних інституціях та представив важливі елементи співдії державних і церковних ЗМІ у тамтешніх країнах.
Проголошення Євангелія на мультимедійному етапі розвитку суспільства в добу Інтернету доповідач назвав одним із найбільших викликів для Церкви. У цьому вона має багато проблем і тим не менше намагається бути у процесі соціальної комунікації, адже „з природи і мандату Ісуса Христа — Церква є комунікативною інституцією”.
Сьогодні маємо набагато складніші медійні механізми, які називаємо соціальними сітками. Не секрет, що в багатьох випадках вони не тільки диктують спосіб життя, а й спосіб думання і комунікації. Науковець висловив стурбованість, що „мас-медіа маніпулюють свідомістю людей, і це часто-густо стосується не тільки європейських медіа, але й українських”. Такі виклики М. Перун пропонує переосмислити на рівні парафій, єпархій та церковних структур, відповідальних за ділянку соціальної комунікації, і закликав журналістів шукати способи ефективного проголошення Євангелія на телебаченні, у пресі та в Інтернеті
Аналізуючи діяльність українських мас-медіа, львівський науковець наголосив, що релігійну тематику не повинні висвітлювати універсальні журналісти, які пишуть про культуру, а лише ті, які займаються цими питаннями фахово”. У результаті нинішньої „універсальності” практично жодне видання в Україні не спромоглося сутнісно описати проблематику відставки Святішого Отця Венедикта ХVI. На його думку, у більшості видань бракує аналітики та цілісного розуміння проблеми, ЗМІ часто зацікавлені тематикою негативних сенсацій, прямого насильства і роблять це у 95%, що також негативно впливає на свідомість людини.
Відтак і церковним структурам необхідно активно зростати у служінні та соціальній комунікації, бути більш відкритими, допомагати світським журналістам, аби вони могли стати якісними фахівцями церковно-релігійних питань.
Докторант богослов’я Папського східного інституту Риму (Італія) отець-митрат Андрій-Іван Говера говорив про нинішні і майбутні проекти співпраці між Церквою та ЗМІ у Тернополі. Він звернув увагу на важливість християнських цінностей у сучасних обставинах, адже саме вони є передумовою цивілізованого розвитку суспільства і передусім молоді. „Мас-медіа, безумовно, повинні подавати інформацію, однак вона має нести виховний характер.

У підсумку двогодинної розмови у форматі зацікавленої дискусії її учасники прийшли до розуміння того, що в сучасних умовах секуляризації суспільства можна і треба активно ширити християнські цінності через засоби масової інформації. І Церковні інституції готові в цьому сприяти журналістам конкретними матеріалами, коментарями і навіть спеціальними фаховими семінарами, які при необхідності можна буде організовувати на базі Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. А посередником у цій важливій справі журналістам стане прес-служба Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви.

Богдан НОВОСЯДЛИЙ,
Тернопіль

No comments:

Post a Comment