25.3.13

Акція протесту



Чи виживуть підприємців з Кременецького ринку?...
Проблема, яка загострилась, виникла не сьогодні і не вчора… Тягнеться вона ось уже декілька років. Підприємці, які торгують на Кременецькому ринку, з року в рік отримують приписи від ветеринарної служби, у яких зазначено перелік недоліків, які необхідно усунути. На думку підприємців, адміністрація ринку жодного разу не зреагувала належним чином на ці приписи і тим самим свідомо доводить його до закриття. Чому таку тактику вибрало керівництво споживчого товариства області - здогадатись не важко.
Як заявив на зустрічі із підприємцями голова Тернопільської облспоживспілки Михайло Лазар: «Не рахуйте моїх грошей…», що викликало обурення серед багатьох членів споживтовариства. Окремі з них вийшли із зали на знак протесту на таке хамське ставлення до них. Адже кошти, про які згадує пан Лазар, далеко не його, а є спільною касою усього товариства. Кожен із підприємців, який торгує на ринку, щодня сплачує за одне торгове місце внесок у сумі від 12 гривень і більше. Таким чином за рік набігає кругленька сума, яка перевалює за півмільйона!.. Саме ці кошти керівництво товариства могло б використати для реконструкції базару, поточних ремонтів, водопостачання, опалення... Та дивлячись на той жалюгідний стан, у якому опинився Кременецький ринок, виникає запитання про використання саме тих коштів, які поступають від підприємців. Складається враження, що потоки цих фінансів течуть зовсім не в ті ріки, які б створили добробут підприємцям і комфорт покупцям. А днями підприємці були шоковані, коли по дорозі на роботу побачили величезні замки на усіх брамах ринку. При чому закриті були не лише відділи, де торгують харчовими продуктами та мясом, а й промисловими групами товарів. Зрозуміло, таке зневажливе ставлення до підприємців викликало бурю гніву, яка переросла в акцію протесту. Учасники цієї акції на декілька годин перекрили рух транспорту у центральній частині міста, чим привернули увагу місцевої влади до протесту. Підприємців підтримали керівники опозиційних партій району - Богдан Гачкевич – ВО «Свобода», Світлана Федишена – ВО «Батьківщина», Сергій Сімчук – ПП «Фронт Змін», громадськість, інтелігенція краю, депутати рад різних рівнів, представники ЗМІ…
У вирішенні конфліктної ситуації бере активну участь народний депутат України Михайло Головко. Саме за його сприяння відбулась зустріч протестуючих з головою Тернопільської облспоживспілки М. Лазарем.
 Аби викласти позицію страйкуючих, ми публікуємо їх звернення до влади, правоохоронних органів та керівництва обласного споживчого товариства…
Звернення
18 березня 2013 року працівники ринку вийшли на роботу о 6.30. І були здивовані, коли побачили, що усі брами ринку закриті на замки. Проти центрального входу стояв наряд міліції. А на телефонні дзвінки голова Кременецького споживтовариства Тарас Гуменюк не відповідав. А коли він з’явився о 9.00, то пояснив підприємцям, що ринок закрито згідно припису ветеренарної служби. Порушення, на які зосереджено увагу в приписі, стосуються м’ясо-молочного павільйону. А виробники сільгосппродукції та продавці промислової групи товарів у кількості понад 100 чоловік не були допущені до роботи, що є грубим порушенням Конституції України.
Дирекція ринку свідомо не виконувала приписів Державної інспекції ветеринарної медицини, зокрема останній припис, який був виданий ще 26 лютого цього року. І до 18 березня ніхто нічого з адміністрації ринку так і не зробив. Аналогічно не виконувались приписи від 6.06.2008 р., від 25.06.2009 р., від 10.07.2010 р., від 11.07.2012 р. Словом, керівництво ринку систематично ігнорує вимоги ветеринарної служби і не виконує своїх прямих обовязків. Голова кременецького споживтовариства Тарас Гуменюк тепер є ще і директором ПСК «Крекор». Наразі адміністрація не зацікавлена у наведенні порядку, оскільки на порожній території ринку можна облаштувати робочі місця для тих, хто торгує на стихійному базарчику біля дороги.
 Фактично половина місць на ринку вже збудовані за кошти підприємців. За приблизними підрахунками збір коштів за місяць складає 50 тисяч гривень. За рік – це 600 тисяч гривень, а капітальний ремонт м’ясного павільйону не проводили з 1969 р. Куди ж використовують кошти, які збирають з нас за кожне місце? Крім того, за електроенергію підприємці платять окремо. І які витрати йдуть на оплату роботи працівникам ринку згідно штатного розпису?
Цьогорічна зима була дуже сувора, але мясний павільйон увесь період не опалювали, внаслідок чого було заморожено систему опалення.
Тому ми вимагаємо:
-          виконати припис ветеринарної служби та провести ремонт м’ясного павільйону;
-          провести поетапну реконструкцію згідно проекту 2002 року.
Підприємці К.Комаринець,
М.Зажерей,
Н. Тивонюк..,
усього 67 підписів.

No comments:

Post a Comment