19.3.13

ДПС України інформує



Задекларуйте свої доходи!

Подання декларації – це конституційний обов’язок кожного громадянина, від свідомості якого залежить наповнюваність місцевих бюджетів, соціально-економічний розвиток району та добробут громадян. Фізична особа зобов’язана подати у 2013 році декларацію, якщо протягом звітного 2012 року вона отримала: доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати; іноземні доходи; доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, або особи, котра здійснює незалежну професійну діяльність).
Особи, уповноважені на виконання функцій держави до 1 квітня 2013 року відповідно додатку до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 7 квітня 2011 року №3206-VI подають декларацію про отримані доходи за 2012 рік по основному місцю роботи.   При отримані доходів за 2012 рік, інших, крім заробітної плати, вони зобов’язані подати до державної податкової інспекції  податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України 07.11.2011 №1395 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 03.02.2012 № 84).
            Подати декларацію необхідно до 1 травня 2013 року до Кременецької МДПІ за адресою:м.Кременець, вул.У.Самчука, 6, кабінети №8,9. Довідки за тел.:2-23-14, 2-28-17.
            З метою уникнення помилок при декларуванні своїх доходів, особи, уповноважені на виконання функцій держави, мають змогу звернутися до органів державної податкової служби за місцем податкової адреси та отримати відомості про доходи за звітний період минулого року із баз даних Державного реєстру фізичних осіб (ф.1ДФ).   

«Електронна» касова стрічка запрацювала у штатному режимі. Йде підключення користувачів

            Почалося підключення суб’єктів господарювання, які використовують касові апарати, до «електронної стрічки»- системи передачі даних про готівкові операції на сервери податкової служби.
            Нагадуємо, з 1 січня 2013 року в Україні набрали чинності законодавчі норми, що впроваджують дистанційний моніторинг касових операцій. Новий сервіс був у пілотному режимі протестований наприкінці 2012 року  та на сьогодні працює в штатному режимі.
            Для виконання вимог законодавства суб’єктам господарювання надано право вибору щодо можливості передачі зазначених документів, а саме:
·         придбання РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та містять вбудовані модеми;
·         доопрацювання наявної касової техніки та приєднання до неї відповідних модемів.
            Користувачам касової техніки при її придбані або заміні рекомендовано звертатися до центрів сервісного обслуговування або виробників РРО щодо проведення ними відповідного доопрацювання даної моделі.

Податок на нерухоме майно

            З 1 січня 2013 року вступила в дію стаття 265 Податкового кодексу України про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідно до цієї норми, платниками податку є фізичні особи-громадяни та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової нерухомості.
            Житлова нерухомість оподатковується відповідно до ставки податку, яка встановлюється сільською, селищною або міською радою. Для квартир, житлова площа, яких не перевищує 240 кв.метрів, та житлових будинків – 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. У разі перевищення цих показників ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
            Обчислення суми податку здійснює податкова служба за місцем знаходження об’єкта житлової нерухомості.
 При нарахуванні суми податку враховується зменшення, яке надається один раз на базовий податковий період, тобто рік і до одного об’єкта нерухомості за вибором (якщо їх декілька у власності):
-для квартир до 120 кв.метрів;
-для жилих будинків до 250 кв.метрів;
тобто податок на нерухомість нараховується на житлову площу, яка перевищує ці показники.
            До 1 липня звітного року органи державної податкової служби надсилають платникам податків –фізичним особам- податкове повідомлення- рішення про суму податку на нерухоме майно.В разі виникнення запитань щодо суми податку, платники мають право звернутися до податкової інспекції  для звіряння даних і врегулювання нарахованої суми податку.
            Податкове зобов’язання, згідно із повідомленням-рішенням, необхідно сплатити : фізичним особам протягом 60 днів із дати вручення податкового повідомлення рішення.         
Не оподатковується житлове нерухоме майно,яке:
-          перебуває у власності держави або територіальних громад(їх спільній власності);
-          розташоване в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового )відселення;
-          є будівлею дитячих будинків сімейного типу;
-          є садовим або дачним будинком, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку;
-          належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховують трьох та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю;
-          гуртожитки.


До уваги платників податків!

У середу,  27 березня 2013 року,  з 11.00 до 12.00 год. на ваші запитання щодо оподаткування фізичних осіб; по питаннях декларування доходів громадян за 2012 рік  та подання звітності в електронному вигляді відповідатиме начальник відділу оподаткування фізичних осіб Кременецької МДПІ Валецький Роман Васильович за телефоном 2-23-14.

No comments:

Post a Comment