29.3.13

Благословімо жінку



Лікар-невропатолог Жанна Кретова під сузірям людяності вірна клятві Гіппократа

И с другом, и врагом
ты должен быть хорош!
Кто по натуре добр,
в том злобы не найдёшь.

Обидишь друга –
наживёшь врага ты.
Врага обнимешь –
друга наживёшь.
Омар Хайям, персидський мислитель

Божим промислом четвертого дня весняного березня 1963 року в древньому Кременці в сімї християн Галини Михайлівни та Івана Филимоновича Плетюків народилася Жанна Іванівна Кретова. Цей день свого ювілейного пятдесятиріччя Жанна Іванівна запамятає, як яскраву мить свого життя.
Навчаючись у Кременецькій середній школі №5 всерйоз захопилася біолого-природничими дисциплінами. Поталанило Жанні з класним керівником Марією Василівною Стефановою, яка свою енергію і любов до життя віддавала дітям.
Перед випускними іспитами в 10-Б класі Жанна писала твір на вільну тему: на семи сторінках виклала своє розуміння життя і визначення свого місця в ньому. Через весь твір пройшла думка стати лікарем, щоб усі сили і знання віддати лікуванню людей. Після закінчення десятирічки поїхала складати вступні іспити в Тернопільський державний медичний інститут (тепер медуніверситет) на лікувальний факультет. Жанна встигала і до лекцій підготуватись, і театр відвідати,  ще й займатися громадською діяльністю. В рідний Кременець повернулась на посаду ординатора неврологічного відділення Кременецької центральної районної лікарні…
Нещодавно, йдучи вулицею, Жанна Іванівна зустріла свою давню пацієнтку Анастасію з Горинки.
«Я в минулому перенесла важкий крововилив у мозок і Ви, Жанно Іванівно, разом з Аллою В’ячеславівною і Костянтином Костянтиновичем врятували мені життя.» До слова, всі троє згаданих фахівців у галузі неврології  мають вищу категорію, а районний невропатолог Костянтин Буковський акцентує, що в неврологічному відділенні діє тандем: «Один за всіх – всі за одного». Тепер уже важко точно сказати, скільки було таких випадків, як з пані Анастасією, сотні, тисячі… Багато, дуже багато у неврологічному відділенні докладають зусиль, аби покращити здоровя і продовжити життя пацієнтів.
   Свою роботу Жанна Іванівна виконує із задоволенням. Це добра, світла, привітна людина. Тільки від її присутності хворому стає зразу легше. Іноді ловлю себе на думці, що коли хвора людина розповідає Жанні Іванівні про свої недуги, то насправді це розповідь хворого про себе, свій психологічний стан, сімейні проблеми. Пані Жанна завжди вислухає, підбадьорить, вселить надію на краще…
Невропатолог Жанна Кретова проводить з пацієнтами цікаві бесіди, акцентуючи, що основним багатством людини було, є і буде здоров’я. В швидкоплинному житті і щоденній суєті люди не задумаються про нього і згадують про цей скарб лише тоді, коли втрачають його. Важкі захворювання будь-кого з рідних приносять у сімю горе та сльози.
Від імені адміністрації Кременецької центральної комунальної районної лікарні привітав ювілярку Микола Федорович Сидорук, від імені головного лікаря Григорія Костянтиновича Козакова вручено пам’ятний адрес. Жанна Іванівна – фахівець потужного таланту.  Це стверджує районний рентгенолог Валерій Георгійович Васюрина, підкреслюючи, що з ювіляркою працювати цікаво, бо знає усі тонкощі роботи рентгенологів.
Особливо співчутливе ставлення лікаря-невропатолога Кретової до осіб з обмеженими можливостями – інвалідів, котрим намагається допомогти у всьому. А ось мама ювілярки Галина Михайлівна знає, чому пацієнти тягнуться до Жанни Іванівни, бо кожному з хворих вона дарує часточку своєї душі і тому їй довіряють своє здоров’я. Керується лікар правилом життя: те, чого собі не бажаєш, не бажай іншому.
Часто, тільки переступивши материнський поріг і щось перекусивши, винувато мовить: «Ви не ображайтесь, мамо, мені знову необхідно поспішати на неврологічний виклик». Як же Галині Михайлівні ображатися, якщо медицина стала сімейною династією, бо вже онука Софійка підхопила естафету матері і навчається лікарської справи.
Міцного здоров’я, успіхів побажали Жанні Іванівні медичні колективи поліклінічного та стаціонарних відділень Кременецької ЦКРЛ, вірні друзі, однокласники і, звісно, рідні.
Сьогодні ювілярка вважає себе щасливою: вона завоювала любов, повагу всіх тих, хто її оточує і це завдяки наполегливій, добросовісній праці.
-         При спілкуванні з Жанною Іванівною, – ділиться думками районний невропатолог Костянтин Буковський, - у душі відзивається ніжним дзвоном гармонія прекрасної людини. Цю думку поділяє і колега Алла В’ячеславівна Васюрина.
Друзі!  Закликаю усіх, хто опустив руки від невдач, важких хвороб, під ударами долі втратив життєві орієнтири, чи просто впав у відчай, згадаймо прекрасну жінку Жанну Іванівну Кретову, на долю якої випало чимало бід. У молодому віці завершили свій земний путь батько лікар-хірург Іван Плетюк та чоловік Юрій Кретов. Царство їм небесне. Вистояла перед викликом долі, не затаїла образ, перемогла і продовжує перемагати. В складних життєвих ситуаціях, щоб знайти вірне рішення, Жанна Іванівна звертається до Всевишнього,  і - впевнена вона - Він їй обов’язково вкаже вірний путь.
Іван Малопінський,
член НСЖУ,
Кременець

No comments:

Post a Comment