6.3.13

ДПС України інформує


                        
Оподаткування екологічним податком у 2013 році
Змінами, внесеними Законом №4834 від 24.05.2012р. до пп.14.1.223  п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу, в новій редакції викладено термін «розміщення відходів» - це постійне перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах , на використання яких отримано дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері поводження з відходами. Тобто у новій редакції з терміна виключено таке поняття, як тимчасове розміщення відходів до утилізації чи видалення, що попереджує можливість виникнення подвійного оподаткування екологічним податком при розміщенні субєктами господарювання відходів на спеціально відведених місцях чи обєктах, розташованих на власних територіях.
      Із кола платників екологічного податку виключено субєктів господарювання, які здійснюють розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (обєктах) субєктів господарювання(пп.240.1.3 п.240.1 ст.240 Податкового кодексу).
      Відтепер обсяги та види (класи) відходів вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (обєктах) субєктів господарювання, не є обєктом оподаткування екологічним податком. При цьому ліцензія на збирання та заготівлю таких відходів не потрібна.
      Зазначені зміни набирають чинності з 01.01.2013р.
      Пунктами 16-21 розділу 1 Закону України від 20.11.2012р. № 5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» з 01.01.2013р. змінено ставки екологічного податку, передбачені статтями 243-248 Кодексу, а саме вони збільшені в середньому на 7,9%.
      При цьому згідно з пунктом 2 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 01.01.2013р. до 31.12.2013р. включно, ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених статтями 243-246 Кодексу (у 2012р. – становили 50%).
      Пунктом 51 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України встановлено, що екологічний податок (крім податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів) або тимчасове зберігання радіоактивних  відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк) зараховується у 2013 році у таких пропорціях:
1)          до спеціального фонду державного бюджету – 53% (у 2012р.- 30%), з них 33% із спрямуванням на фінансове забезпечення виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
2)          до спеціального фонду місцевих бюджетів – 47% (у 2012р. – 70%), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів – 33,5 %, обласних бюджетів – 13,5%.

До уваги громадян!


DPAКременецька міжрайонна державна податкова інспекція запрошує громадян до декларування своїх доходів за 2012 рік.
Декларація  подається особисто до податкового органу за місцем проживання до 1 травня.

Обов’язкове подання декларації передбачено для громадян, які отримували протягом 2012 року такі доходи:
- отримані орендодавцем при надані нерухомості в оренду,якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;
- отримані орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання;
- у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню;
-  від продажу рухомого майна (автомобілів, тракторів, антикваріату, тощо);
- від продажу нерухомого майна особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно;
-  іноземні доходи;
- дохід у вигляді подарунка від фізичних осіб, які зобов’язані сплатити податок до      нотаріального оформлення договору дарування;
- дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди;
- інші доходи, з яких протягом 2012 року податок не утримувався.

Виконайте конституційний обов’язок – задекларуйте свої доходи!
Кримінал
Інтернет-шахраї видурили у мешканців Тернопільщини майже 5 тис. грн
Двоє мешканців Тернопільщини, повіривши в обіцянки інтернет-шахраїв влаштувати їх на роботу за кордоном, позбулися майже 5 тис. грн.
Як повідомили у СЗГ УМВС України в області, інциденти трапилися у райцентрі Козова.
«Один із потерпілих прочитав в Інтернеті оголошення про відкриття робочої візи та легальне працевлаштування за кордоном. 28-річний чоловік зателефонував за вказаним номером і відправив на електронну пошту шахрая копії своїх документів. Невдовзі отримав відповідь, що може претендувати на офіційне працевлаштування в Австрії, якщо заплатить 3 тис. грн. Повіривши в обіцянки, чоловік перерахував гроші», – розповів перший заступник начальника Козівського райвідділу міліції Юрій Козак.
Подібні події відбувалися ще з одним мешканцем райцентру. 31-річний чоловік перерахував невідомим, які обіцяли роботу за кордоном, 1 тис. 600 грн.
За обома фактами шахрайства відкриті кримінальні провадження.

No comments:

Post a Comment