25.3.13

Злободенне



Сергій СІМЧУК: "Ми проти «оптимізації» бюджету, рішення по Чугалівській ЗОШ не має прийматися без участі територіальної громади"



Оптимізація, реорганізація, модернізація... Ще багато різноманітніх слівець може придумати влада, аби закривати школи, скорочувати робочі місця (розпорядження КМУ № 675-р від 05.09.2012 р.). Сільські діти будуть позбавлені вибору школи, їх возитимуть туди, куди вирішать чиновники. При цьому в документі цинічно задекларовано «забезпечення можливості вибору навчальних закладів дітьми, які проживають у сільській місцевості.
Зазначимо, що у місцевої влади немає плану щодо проведення реорганізації та оптимізації шкіл району. Школи вибираються хаотично. Інакше, як можна пояснити намір реорганізації Сапанівської та Білокриницької ЗОШ І-ІІІ ст.? До речі, с. Білокриниця - одне із найбільших сіл Кременецького району!!!
Ще в минулому році міністр освіти Дмитро Табачник визнав, що в Україні закрито 300 шкіл. За даними Держкомстату за останні два роки закрито 700 навчальних закладів! У той же час міністр втілює свої ідеологічні переконання у зміст освіти, дозволяючи собі переписувати підручники з історії, вилучати певні історичні факти та спонукати перехід шкіл з української на російську мову навчання.
Оптимізація чуть не спіткала громаду села Чугалі Кременецького району, це в майбутньому могло привести до зникнення всього населеного пункту в цілому. Депутати від "Фронту Змін" виступили проти закриття цієї школи та підтримали громаду.
"Відвідавши збори громади села Чугалі, які відбулися в місцевій школі, ми разом із колегами-депутатами, вислухавши позиції відділу освіти Кременецької РДА, керівників району, громади, прийняли однозначне рішення - протистояння будь-якими шляхами закриттю школи. Про своє рішення підтримати громаду села я відкрито заявив разом із Володимиром Стефанським та Іриною Скакальською, депутатами Кременецької районної ради від "Фронту Змін", - прокоментував подію Сергій Сімчук, голова Кременецької районної організації "Фронт Змін".
"Очевидно, для цієї влади освіта не становить пріоритету, навпаки, вона зацікавлена у її занепаді, бо неосвіченим суспільством набагато легше керувати. Влада також не проаналізувала демографічну ситуацію, адже народжуваність у Чугалях зростає. У Кременці ми маємо подібну ситуацію із садочками, які декілька років тому теж проходили так звану оптимізацію (із п'яти садочків залишилося три). Думаю ці події пам'ятають деякі очільники району. Що ж ми маємо сьогодні? Переповнені групи у дошкільних закладах, що у свою чергу породило корупцію у деяких дитсадках", - наголосив Сергій Сімчук.
"В українській історії були випадки закриття шкіл, таку політику проводили окупаційні режими, з метою знищення української нації, її інтелектуальної еліти. Саме з таких позицій на сьогоднішній день ми можемо розцінювати оптимізацію", - сказала у своєму виступі Ірина Скакальська.
Володимир Стефанський, секретар комісії з питань соціально-економічного розвитку, фінансів і бюджету районної ради, зупинився на фінансовій стороні оптимізації.
Оптимізацію в кількох селах зупинено силами громад та з підтримкою депутатів. При намаганнях влади впроваджувати оптимізацію - депутати від "Фронту Змін" будуть відстоювати позицію територіальних громад.




No comments:

Post a Comment