19.3.13

Усе найкраще - дітям



Дитина – основа Української держави
Повноцінний розвиток будь-якої країни базується на стратегічному баченні державних діячів. Наявність стратегічного бачення означає не тільки віру в майбутнє, але й ретельно продумані, зважені та поступові кроки до цього самого майбутнього. А яке майбутнє може бути успішним, якщо вже сьогодні не почати робити інвестиції в його основу – дітей? Відповідь тут однозначна: майбутнє без дітей – суцільний туман, розвіяти який буде дуже і дуже важко. Тому влада, перш за все, повинна дбати про дітей, про їхній добробут та гідне життя вже сьогодні, аби завтра нам усім не було соромно за даремно прожиті роки.
В контексті проблеми реалізації цілеспрямованої державної політики щодо дітей приємно дивує Президент України Віктор Янукович. Нові соціальні ініціативи, проголошені главою держави, безпосередньо стосуються покращення умов життя, виховання та освіти українських дітей.
«Ми робимо стратегічну інвестицію в тих, хто будуватиме і розвиватиме Україну практично до кінця XXI століття. Тому реалізація нових соціальних ініціатив – це персональна відповідальність кожного члена Уряду, кожного члена місцевої влади. І підхід, коли ми з вами будемо реалізовувати цю програму, повинен бути однозначний – не люди до нас повинні йти, а ми з вами повинні йти до людей», - наголосив Президент України.
На сьогоднішній день вже існує комплексна програма заходів, реалізація яких сприятиме значному покращенню державного захисту стосовно  українських дітей. Про що ж йде мова і які саме нові підходи має наміри реалізовувати Президент України?
Перш за все, це збільшення державної допомоги малозабезпеченим сім’ям, в яких виховуються діти. Якщо сьогодні розмір такої допомоги становить 2508 гривень на місяць, то вже з липня 2013 року ця сума становитиме 2752, з жовтня – 3127, а у наступному 2014 році – 3484 гривень. Таким чином, у 2014 році розмір державної допомоги буде збільшено у середньому на 976 гривень на сім’ю. Даною програмою передбачено надання допомоги 140 000 малозабезпеченим сім’ям, в яких є діти.
По-друге, соціальні ініціативи Президента України передбачають збільшення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом (з найтяжчим ступенем функціональних обмежень) на 25%. Для дітей віком до 6 років така допомога зросте з 486 гривень до 729, а для дітей віком 6-18 років з 605 гривень до 907.
Третій важливий крок, на якому наполягає глава держави, - збільшення у 2013 році соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, котрі мають інвалідність. Відтак діти віком до 6 років замість 1994 гривень почнуть отримувати 2838, а діти віком від 6 до 18 років 3314 (наразі така допомога становить 2420 гривень).
Крім того, Президент України доручив уряду забезпечити дітей з особливими потребами у повному обсязі необхідними технічними та іншими засобами реабілітації. Мова йде про протезно-ортопедичні вироби, спеціальні засоби для самообслуговування та догляду, спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією. Загалом, 78 800 дітей буде забезпечено відповідними засобами реабілітації.
        Важливою ініціативою Президента є забезпечення навчальною літературою спеціальних навчальних закладів для дітей з вадами зору. На сьогодні в таких закладах навчання здійснюється за підручниками, які надруковані за радянських часів і не відповідають сучасним вимогам. Після реалізації даної соціальної ініціативи близько 1000 сліпих дітей матимуть змогу навчатися за новими підручниками.     
        На думку експертів, такі ініціативи Президента України не тільки мають право на життя, але й повинні бути реалізовані. Тому сьогодні найважливішим моментом є розуміння чиновниками доручень глави держави. Якщо чиновники не зрозуміють, то в нашій країні є люди, котрі здатні їх замінити і реалізувати нові підходи Президента, спрямовані на покращення життя українських дітей.
        Андрій Мироненко, журналіст

No comments:

Post a Comment