3.8.12

Освячено пам’ятник воякам ОУН-УПА



 На світлині зліва на право:  Антонюк Марія, Сорока Олена – учасники визвольних змагань 1940-1950 років., Следзінська Лілія – голова Кременецької районної організації «Просвіта», Градишина Оксана – учасниця визвольних змагань.
Минулої неділі на хуторі Галяси Кременецького району Тернопільської області відбулась заупокійна служба за полеглими вояками ОУН та УПА з курення «Чернеця» - Решетила Григорія, та освячення пам’ятника полеглих , прізвища яких вдалось відшукати завдяки старанням місцевих патріотів. На даний час уже відомо 26 імен, пошук продовжуєть і сьогодні.
Заупокійну службу та освячення пам’ятника провів отець Григорій із церкви УПЦ КП  Почаєва.
Із словом до громади звернувся голова Кременецької РДА 2005-2010 років Василь Олійник, а свідок тих подій Володимир Сторожук розповів історію про своїх бойових побратимів.
Курінь знаходився у лісі, мав добрі позиції для оборони. Почаївський РВ НКВД кинув проти них  «стрибків» (юнаки, що не досягли 18 років), яких ззаду підштовхували НКВДисти. Вояки УПА пропустили «стрибків», затримали їх, а згодом відпустили переляканих дітей. НКВДисти зазнали втрат, відступили, по радіостанції викликали допомогу. І дуже швидко проти куреня «Чернеця» НКВДисти направили ще дві підсилені роти НКВД,  два танки та одну самохідну установку, нанесли удар із флангу. В цьому бою загинули 124 вояки УПА, решта, боронячись, відійшли у Кременецькі ліси.
Спіть сини України. Допоки вас пам’ятають - бути історії  України!

Слава Україні!
Героям Слава!
P.S. Громада Кременеччини, усі, хто небайдужий до історії рідного краю висловлюють щиру вдячність Миколі Семенишину з Почаєва та Василю Олійнику за допомогу у встановленні пам’ятників та визначенні імен загиблих вояків-повстанців на хуторах Галяси та  Кімнатецька Дубова.
(вл.інф) 

No comments:

Post a Comment