3.8.12

… І слава козацька не вмре, не загине!!!


У третю неділю червня, як завжди, було велелюдно біля Богданової каплички, що у Підлісцях на Кременеччині. Цього дня місцеві жителі та гості з усієї Галичини та Волині приїздять сюди, аби віддати шану козацькому війську, тим козакам, які загинули у нерівному бою за Волю України під Берестечком і знайшли свій спочинок тут, у Волинському  краї. Відтоді   минуло понад три з половиною століть, але слава козацька живе у віках. Пам’ять про героїчну минувшину наших предків переходить до нас із покоління у покоління. Повертаючись з-під Берестечка, козаки поховали тут своїх побратимів і на згадку про це місце збудували православну капличку, названу на честь свого гетьмана Богдана Хмельницького, який після зради «союзників» потрапив до татарського полону, де і загинув. Його могила невідома, але пам’ять про видатного гетьмана живе донині. Аби вшанувати козаків, які поклали на вівтар свободи України свої життя, до Богданової каплички приїхав владика Тернопільський і Бучацький Нестор. У архієрейській службі взяли участь священнослужителі Галицько-Волинського краю.
…Опісля Богослужіння архієпископ Нестор звернувся до вірян із промовою:
- Сьогодні ми вшановуємо козаків, їх славу і героїзм, їх жертовність заради Української держави. І важливо не лише пам’ятати про їх подвиг, а й брати приклад для себе у повсякденному житті. Бо немає більшої любові і честі, як віддати життя за ближнього свого, за свою державу….
Потім владика провів водосвятний молебен на легендарному Богданову джерелі та освятив усіх присутніх тут парафіян, які традиційно саме того дня приїздять сюди по цілющу воду, зберігають її та використовують так само, як і Йорданську.

 Архієрейське Богослужіння у Богдановій капличці проводить владика Нестор
 Архієпископ Нестор разом із священнослужителями Кременецького благочиння біля Богданової каплички у селі Підлісцях на Кременеччині

Віталій Ломакович дотримав свого «ударного» слова
  Володимир Сакуляк – керівник партійного штабу партії «УДАР» на Кременеччині, Віталій Ломакович – голова благодійного фонду «Мрії Збуваються», Володимир Цибулько – письменник та громадський діяч біля Богданової каплички


Під час водосвятного молебену біля Богданового джерела



Мер Кременця з дружиною та донькою на святі у Підлісцях


Козацькому роду нема переводу…
Після водосвятного молебену священнослужителі із парафіянами пройшли хресним ходом довкола Богданової каплички. І тоді до учасників свята звернувся настоятель місцевого храму Святого Преображення Господнього, голова Українського православного братства імені Богдана Хмельницького, митрофорний протоієрей отець Михайло:
-         Ми маємо гідних продовжувачів козацького роду. Серед вихідців з України відомі в усьому світі Василь Вірастюк – найсильніша людина планети, Андрій Пушкар - багаторазовий чемпіон світу з армспорту, брати Віталій та Володимир Клички – чемпіони світу з боксу та багато інших видатних особистостей. А сьогодні до нас завітав представник партії «УДАР Віталія Кличка», голова благодійного фонду «Мрії збуваються» Віталій Ломакович, який, дізнавшись про наміри збудувати у Кременці центр духовного та фізичного розвитку, виготовив для нашої громади проект майбутнього центру.
Віталій Ломакович привітав усіх зі святом Богданової каплички та виконав обіцянку, дану представникам Українського православного братства ім.. Богдана Хмельницького і його голові зокрема. Він урочисто вручив отцю Михайлу проект на будівництво духовного центру у Кременці. Голова фонду «Мрії збуваються» Віталій Ломакович вселив надію у серця наших краян на те, що у нас скоро буде-таки сучасний спорткомплекс з басейном, залом для тренувань, сауною… Отож, мрії поступово збуваються. За таку допомогу релігійна громада імені Святої мучениці Тетяни, Українське православне братство ім.. Богдана Хмельницького, усі краяни висловлюють щиру вдячність голові фонду «Мрії збуваються» Віталію Ломаковичу за сприяння у вирішенні соціальних проблем у житті північного регіону Тернопілля. Саме Віталій Ломакович, як гідний продовжувач козацького роду, не може стояти осторонь проблем молоді, тому у майбутньому його плани пов’язані із всебічним розвитком нашого краю, зміцненням козацьких та християнських традицій. Віримо, що наша співпраця уже найближчим часом принесе позитивні результати.
Слава Україні!
Героям слава!

Віктор Хмілецький,
заступник голови Українського
православного братства ім.. Б.Хмельницького

1 comment:

  1. Доброго дня!
    Я когда то читал в тираже вашей газеты об Мега Миллион Результаты http://localotto.com/ru/megamillions Вот это было реально интересно и позновательно, скажите как я могу найти эту информацию? Хотел бы возобновить в голове одни детали.

    ReplyDelete