14.8.12

Наша духовність























У монастирі Святого Юрія Переможця
Згідно з рішенням Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату на Волині в помісті Орля почав діяти чоловічий монастир Святого Юрія Переможця…
…З цієї нагоди у Свято-Юріївському храмі монастиря провели Божественну літургію священнослужителі Кременецького благочиння. Після служби у церкві священики та миряни пройшли хресною ходою навколо храму,  пізніше до усіх присутніх звернувся благочинний Кременецького району протоієрей отець Анатолій. Він згадав про історію Почаївської ікони Божої Матері, яка знайшла свій початок саме в помісті Орлі, де жила православна поміщиця Ганна Гойська. Саме їй, завдяки Божому промислу, було суджено зустрітися із грецьким митрополитом  Неофітом, який благословив її древньою іконою Богоматері з Предвічним Немовлям. За покликом Господнім митрополит Неофіт залишив цю святиню на Волині у благочестивої Ганни. Відтоді почалися дива та чудодійні зцілення хворих.   В 1661 році у монастирській хроніці почали спису­вати чуда, які діялися за посередництвом чудотворної ікони Божої Матері. Одне з найславніших чудес стало­ся 23 липня 1675 р. Це була чудесна оборона Почаївського монастиря і церкви під час нападу турків і татар. У тому році турки і татари напали на Україну. Бусурменські ватаги, з наказу турецького султана Могаммеда IV, руйнували села й міста, вирізуючи мирне населення. Хан Нуредін пройшов через Збараж і наблизився до Почаєва, щоб пограбувати і знищити монастир і все те, що там було.    
Зранку, 23 липня 1675 р. розпочали турки наступ на монастир. В найкритичнішій хвилині наступу, коли здавалося, що неминуча заглада вже нікого не мине, монахи почали співати кондак: "Возбраній воєводі...", а за ними весь там зібраний народ заспівав цю прегарну пісню. І ось несподівано сталося дивне чудо! Небо розкрилося, Мати Божа явилася над монастирською церквою і розпростерла білий омофор над своєю обителлю. Коло Матері Божої, праворуч, стояв преподобний Іов Почаївський і молився. І турки, і наші люди бачили Матір Божу, але турки думали, що це звичайний привид і почали ще сильні­ше стріляти. Та стріли турецькі, що летіли на містеч­ко, верталися до турків і ранили їх. Турецький полководець, щоб опанувати несподівану ситуацію, кинув усі свої резерви в наступ на монастир, та в тій же хвилині і турки, і татари, зчинили крик: "Чудо! Чудо!" Коли ж турки побачили Пресвяту Матір Божу, як Вона стояла на укріпленнях монастиря, настала страшна метушня і переляк серед наступаючих лав турків і татар. Наступ не тільки зупинився, але перемінився в страшну втечу…
Минулої неділі православні усього світу відзначили день Почаївської ікони Божої Матері. Тисячі прочан приїхали до Почаєва, аби у молитві віддати шану Богородиці. 
 Саме у тому місці, де проживала колись Ганна Гойська, і відкрито Чоловічий монастир Святого Юрія Переможця. Його настоятилем став інок Даниїл. Усі православні вірять, що саме цей монастир стане одним із центрів духовного відродження України.

No comments:

Post a Comment