3.8.12

Наболіле Кременецькі манси газовиків



Пригадується, як у нещодавні часи розгулу демократії новоспечений міністр транспорту миттєво підняв ціни вантажоперевезень на залізниці майже у двічі. Здавалося б, для залізниці добре. Платоспроможні потужні клієнти мовчки стали платити більше, а дрібні змушені були перейти до власників автотрейлерів. І дешевше, і скоріше. Добре всім! Але існував один нюанс. Власником майже монополії автоперевезень на той час була дружина того ж міністра.
Отаке хитромудре сплетіння у наших національних побратимів і зветься мансами. І не дарма ми побратими. Бо ж кажуть: де пройшов наш - там їхньому робити нічого.
Візьмемо хоча б провінційний Кременець. Ну на чому тут заробиш? Виявляться, є на чому. Ось на звичайному і тепер майже незамінному газі, наприклад. Не тільки ж клятим москалям мати на ньому зиск. Можна і собі. Головне, добре все спланувати. Тим паче, що ти керівник одного з підрозділів так званого Кременецького ВПРГ, від слова якого залежить: бути в оселі газу чи ні. Заявив, що небезпечно чи не підходить - і трісни зі злості, а роби, що скаже, бо газ не підключать. Отак і почалася ціла навала недоліків у газових мережах споживачів. То шланги небезпечні, хоча ще кілька років тому їх ті самі підлеглі газового «божка» ставили мовчки, то конче необхідні газоаналізатори, щоб запобігти безконтрольному витоку газу, то до турбокотлів електростабілізатори. Для кожного споживача пакет розходів збільшився зразу десь 1 тис.гривень. Але це ще не все, як говорило рекламне туалетне каченя. Новий наступ на гроші споживача пішов з іншого боку. Для прикладу, у центрі міста в багатоповерхівці, де живуть зубожілі пенсіонери,  раптом виникла необхідність перевірки газових лічильників. Спробуйте сказати, що такої необхідності немає. Специ від газу заткнуть вам писок купою паперів, ними ж створеними. Тільки-от чомусь виявилось, що саме у безпомічних і незахищених бабусь лічильники несправні. Комусь про це оголосили словом, комусь намагались сунути для читання якісь акти, але до рук так і не дали. Оголосили термін - десять діб - на заміну лічильника і зникли. Коли старенькі дорахувалися, що вартує така заміна, то виявилося, що купити лічильник в середньому - 400 грн., робота газовиків по встановленню - біля  200 грн., а як санкції за невчасність - то ще декілька тисяч штрафу. Від такого шоку можна дещо і дістати, адже їх мінімальні пенсії  -всього 860 грн.
І все здається законним і правильним. Безпека в першу чергу, збитки газовні також варто враховувати. Ось тут і випливає оте, що зветься мансами. Виявляється, в умовах Кременця купити шланги, газоаналізатори, стабілізатори, лічильники та іншу дурню до газу можна лише в одному спеціалізованому магазині. І як ви гадаєте, чий це магазин?! Ну правильно! Отого ж газового «божка», що і віддав команду на терор споживачів. Бабусі заплатять - і всім буде добре.
Тепер за логікою тих же мансів, має бути добре і працівникам прокуратури, перевіривши законність бракування лічильників, наявність на це офіційних заключень незалежних фахівців. Бо якось дивно, що з обойми бабусь випала лише одна з добрим лічильником, і то мама міліціонера, а до колишнього працівника іншої серйозної структури навіть не зайшли. Може, і в прокурора був би так необхідний показник у роботі, в тому числі по виявленні корупційних дій.
Наштовхує на роздуми інше. Колеги газовиків – електрики проблеми своїх лічильників вирішили просто. За згодою сторін, вилучили у споживачів їхню власність - старі лічильники і безкоштовно встановили нові, тепер вже - свою власність, і ні в кого ніяких претензій немає. Просто? Так! Один недолік – ніхто не скубнув з того у свою кишеню ні копійки.
Можна уявити який вереск у свій захист підніме газовий «божок». Є впевненість, що навіть щось докаже, та чи стане від того легше тим бабусям, і чи наросте хоча би мізер совісті у самого «божка»?!
Максим Волинець         

No comments:

Post a Comment