7.8.12

Стежинами історії





Цне мі ся за тобом, мій лемківський краю

Лемки – західна етнографічна гілка українського народу, яка споконвіків проживає по обох схилах Карпат. Доля цього народу склалася не найкращим чином, оскільки операція " Вісла", розпочата 29 березня 1947 року за взаємною згодою Радянського Союзу та Польщі, означала для лемків примусову депортацію із рідних країв на чужину. Щоб відновити пам'ять про ті жахливі події щороку в місті Монастирська проводять Всеукраїнський фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини", який останнім часом набуває дедалі більшої популярності у світі, кількість охочих відвідати цей культурний захід постійно зростає.
Не став винятком і цьогорічний, чотирнадцятий за рахунком фестиваль лемківської культури, куди з'їхалися лемки не лише з України, а й Польщі, Молдови, Сербії, Росії, Словаччини, Канади та США.
Дійство розпочалося  урочистою ходою учасників фестивалю центральною частиною міста, де представники влади поклали квіти до пам’ятника українському Кобзареві - Тарасу Шевченку. Опісля в урочищі "Бичова", що недалеко від міста, відкрився сам фестиваль. До вітального слова був запрошений голова Всеукраїнського товариства "Лемківщина" Олександр Венгринович, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян, обласної ради - Олексій Кайда. Благословення фестивалю Всечесними отцями та запалення головної ватри означало, що дійство розпочалося.
На великій сцені свої таланти демонстрували народний аматорський ансамбль "Яворина" під керівництвом заслуженого працівника культури Василя Барана, скрипаль В.Гук, етно-фолькдует "Червоне і Чорне" у складі подружжя Ярослава та Валентини Теплих, солістка Анна Чеберенчик з Канади, танцювальний колектив "Весна", вокальне жіноче тріо "Солов'ї Галичини" під керівництвом заслуженої артистки України Надії Татарчук, , солістка Леся Горлицька із Бучача,  гуморист Володимир Тимцьо радував усіх присутніх чудовими гуморесками...
 Наступного дня виступали хор працівників культури Монастирського районного палацу культури, ансамбль "Старичанка" із Словаччини, солістка Любов Демчак, народний аматорський жіночий вокальний ансамбль "Журавка". Паралельно з концертом проводили  конкурси, починаючи із знань історії Лемківщини, закінчуючи найрізноманітнішими спортивними розвагами. Можна було також оглянути експозицію Монастирського обласного музею  лемківської культури та побуту, виставки малярства та різьби, придбати різноманітну тематичну літературу, пам’ятні сувеніри і навіть справжні лемківські вишиванки.

Олександр Дичко,
м. Монастириська

No comments:

Post a Comment