15.4.13

Руйнуємо стереотипи


Усі священики  - товсті, тому що багато їдять?


Кажуть, що всі священики - товсті, тому що багато їдять. І не випадково словосполучення «пузатий піп» побутує в народі з давніх пір. Та насправді, чим ширше узагальнення, тим більше воно є  невірним. Серед священиків співвідношення товстих і худих приблизно таке ж, як і серед всіх інших чоловіків середнього та похилого віку.
     Кажуть, що куполи православних храмів покриті товстим шаром золота. Якесь безглузде марнотратство - на догоду традиції - крити храми дорогоцінним металом, коли сьогодні придумано безліч матеріалів, схожих на золото, але куди менш дорогих. Та насправді про товстий шар золота  - неправда. Традиційно куполи  дійсно позолочують. Але використовується для цього дуже тонка фольга товщиною всього 0,00001 мм. А ще сьогодні замість золота для покриття куполів часто використовується нержавіюча сталь з напиленням нітриду титану.
     Кажуть, що церковні канони забороняють жінкам носити брюки. Однак у всьому світі жінки давним-давно вже їх носять, вони стали традиційним предметом жіночого гардеробу. І лише православні, керуючись канонами тисячолітньої давності, відмовляють жінкам у праві носити цей зручний і практичний одяг. Та насправді про брюки ні в одному з церковних канонів немає ні слова. Є сувора заборона на носіння одягу,  який належить іншій статі. Але тут мова йде не про власне гардероб, а про сексуальне позиціонування людини, яка через певні предмети одягу демонструє свою орієнтацію. Саме про це в Біблії сказано:
«Не буде чоловіча річ на жінці, а мужчина не зодягне жіночої одежі, бо кожен, хто чинить це – огида він для Господа, Бога свого» (Повторення закону 22:5).
     Кажуть, що церква вчить, ніби одружитися без вінчання - гріх, а всі невінчані сімейні пари насправді живуть не в шлюбі, а в блудному співжитті. І діти, які народжуються в такому співжитті, є незаконнонародженими. І взагалі, невінчаний шлюб з точки зору Церкви - огида перед Богом. Та насправді з точки зору Церкви будь-який зареєстрований суспільством або державою шлюб - не гріх, а виконання благословення Божого. Вінчання ж - це церковне таїнство, яке звершується лише над членами Церкви, які вступають в шлюб. У соціальній концепції Російської Православної Церкви прямо говориться, що Церква з повагою ставиться до цивільного шлюбу (не плутати з співжиттям), зареєстрованого в державних органах.
    Кажуть, що євреї розіп'яли Христа, і взагалі вони -
найбільш «антихристиянський» народ на Землі. Та насправді  -Христа розіп'яли римські воїни. А ось віддали Його на розп'яття дійсно єврейські первосвященики. Але євреями також були і всі апостоли, і дружини-мироносиці, і Пресвята Богородиця.
    Кажуть  що, свічки у храмі - марновірство. Адже Богу не потрібні стеаринові палички з гнітом усередині. І просити у Творця світу усіляких благ в обмін на продукцію свічкового заводу можуть тільки дуже наївні і недалекі люди. Та насправді свічки у храмі - наш внесок у церковне життя. Раніше християни приносили з собою хліб, вино і єлей, необхідні для богослужіння. Тепер же хліб, вино, масло для лампад, облачення для священиків, прикраси для храму і всі інші культові приналежності купуються на ті гроші, які ми жертвуємо храму.
А свічка - лише видимий знак цієї пожертви
.
                                              

                                                                                                      Підготувала Надія Врочинська

No comments:

Post a Comment