15.4.13

ДПС України інформує



Звертаємо увагу платникам податків збору за спеціальне використання води та екологічного податку!

Відповідно до Закону №5503-VI від 20.11.2012 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо перегляду ставок деяких податків і зборів» змінено ставки збору за спец використання води і по екологічному податку, а саме по збору за спеціальне використання води вони збільшені в середньому на 9,4%, по екологічному податку – на 7,9%. Згідно з п.2 підр.5 розд.ХХ «Перехідних положень Кодексу»за податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли з 01.01.2013р. по 31.12.2013р. включно ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених ст.243-246 Податкового кодексу.
 У зв’язку з цим платникам вищевказаних податків за 1 квартал 2013 року необхідно подати новий звіт по платі за спеціальне  використання води, у якому відобразити у першій графі податкові зобов’язання з 01.01.2013року по 03.01.2013р., у другій графі - з 04.01.2013р. по 31.03.2013р.
По екологічному податку слід подавати два додатки:  в першому відобразити податкові зобов’язання з 01.01.2013р. по 03.01.2013р, в другому - податкові зобов’язання – з 04.01.2013р.  по 31.03.2013року.


Деклараційна кампанія 2013 – на завершенні

Для подання декларації про майновий стан та доходи залишилося трохи більше двох тижнів  – до 1 травня 2013 року.  Декларацію про майновий стан і доходи обов’язково треба подати тим громадянам, які протягом минулого року отримували доходи не від податкових агентів, іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами, від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків та інші доходи, які не були оподатковані протягом року при їх виплаті, але не є звільненими від оподаткування тощо.
З метою створення сприятливих умов для виконання громадянами свого конституційного обов’язку та покращення рівня обслуговування підприємців та громадян, з початку поточного року працює сервіс, що дозволяє громадянам заповнювати та направляти до податкової служби декларацію про майновий стан та доходи через Інтернет. Для користування послугою платнику потрібно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення.
Якщо платник податків бажає надіслати декларацію про майновий стан і доходи за 2012 рік поштою, то це слід зробити не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації. Тобто, не пізніше 20 квітня 2013 року.

Зробили помилку в декларації про доходи – подайте нову

Якщо ви помилилися, склада­ючи декларацію про майновий стан і доходи, вам потрібно діяти залежно від того, коли саме виявлено помилку.
У випадку виявлення помилки у декларації за 2012 рік до 1 травня 2013 року достатньо подати нову Декларацію. Таке подання скасує попередню з невірними даними. І помилку буде виправ­лено без внесення відомостей до розділу VI Декларації. Подання звітної нової форми не тягне штраф­них санкцій.
Проте, якщо помилку виявлено після 1 травня 2013 року – прийдеться подати уточнюючу декла­рацію за 2012 рік або відобразити виправлення в поточній Декларації, яку ви подаватимете за 2013 рік. Під час виправлення доведеться за­повнити розділ VI Декларації.
Відповідно до п. 50.1 ст.50 Податкового кодексу України, платник, який са­мостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, по­винен (за винятком випадку, коли таку помилку виявлено під час податкової перевірки):
- або подати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку;
- або відобразити суму недоплати в складі декларації із цього податку за податковий пе­ріод, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на розмір штрафу, — 5% від такої суми, зі збільшенням загальної суми грошово­го зобов'язання із цього податку.
Крім того, якщо помилку виявили 1 серп­ня 2013 року чи пізніше - потрібно обчислити суму пені за нормами пп. 129.1.2 ПКУ. Її визначають на день погашення подат­кового зобов'язання на суму заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскаржен­ня) з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ на день заниження (сьогодні ставка НБУ - 7,5%).

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
ДПС у Тернопільській області


Ще раз про податок на нерухоме майно

        З 1 січня 2013 року вступила в дію стаття 265 Податкового кодексу України про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Відповідно до цієї норми, платниками податку є фізичні особи-громадяни та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової нерухомості.
        Житлова нерухомість оподатковується відповідно до ставки податку, яка встановлюється сільською, селищною або міською радою. Для квартир, житлова площа, яких не перевищує 240 кв.метрів, та житлових будинків – 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. У разі перевищення цих показників ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.
        Обчислення суми податку здійснює податкова служба за місцем знаходження об’єкта житлової нерухомості.
 При нарахуванні суми податку враховується зменшення, яке надається один раз на базовий податковий період, тобто рік і до одного об’єкта нерухомості за вибором (якщо їх декілька у власності):
-для квартир до 120 кв.метрів;
-для житлових будинків до 250 кв.метрів,
тобто податок на нерухомість нараховується на житлову площу, яка перевищує ці показники.
        До 1 липня звітного року органи державної податкової служби надсилають платникам податків –фізичним особам- податкове повідомлення- рішення про суму податку на нерухоме майно. В разі виникнення запитань щодо суми податку, платники мають право звернутися до податкової інспекції  для звіряння даних і врегулювання нарахованої суми податку.
        Податкове зобов’язання, згідно із повідомленням-рішенням, необхідно сплатити : фізичним особам протягом 60 днів із дати вручення податкового повідомлення рішення.          

No comments:

Post a Comment