1.4.13

ДПС України інформує



Чи сплачується податок при продажу будинку разом із земельною ділянкою? 

Відповідно до положень Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується (п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу).
Разом з цим, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів вищезгаданої нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.
Пунктом 3 Порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.09 N 439, нотаріус у разі посвідчення цивільно-правового договору про відчуження земельної ділянки, видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку, а також вилучення державного акта у передбачених законом випадках із своїх справ за наявності витягу з Державного реєстру земель проставляє на державному акті відмітку про перехід права власності на земельну ділянку. Отже, переоформлення права власності на земельну ділянку, згідно із вищезазначеним Порядком, повинно здійснюватися на підставі цивільно-правових угод про відчуження земельних ділянок.
Якщо земельна ділянка, яка знаходиться під житловим будинком, перебувала у власності більше трьох років та під час продажу здійснюється переоформлення права власності на підставі окремого договору, то дана земельна ділянка буде вважатися окремим об’єктом та дохід, отриманий від продажу, не підлягає оподаткуванню.
Одночасно, якщо будинок знаходився у власності платника податку менше трьох років, дохід від його продажу підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

Нові моделі касових апаратів внесено до Держреєстру

Наказом ДПС України від 05.03.2013р.  № 51 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових   операцій» оновлено Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. У новому документі значно розширено версії внутрішнього програмного забезпечення, що дають можливість передачі контрольно-звітної інформації до органів податкової служби.
Зокрема, до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій внесено нові портативні електронні контрольно-касові апарати та доповнено перелік версій внутрішнього програмного забезпечення раніше включених до Державного реєстру моделей контрольно-касових апаратів. З повним їх переліком можна ознайомитись на офіційному веб-порталі ДПС України за адресою sts.gov.ua.
Наголошуємо, що суб'єктам господарювання слід завчасно подбати про доопрацювання наявної касової техніки або придбання нової, яка забезпечуватиме передачу контрольної звітної інформації до органів податкової, адже відповідальність за недотримання нових норм законодавства наступає з першого липня цього року.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
ДПС у Тернопільській області


Сплата єдиного соціального внеску

Законом України «Про збір та облік  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»(зі змінами та доповненнями) встановлено такі терміни сплати єдиного соціального внеску фізичними особами-суб’єктами підприємницької діяльності:
1.Фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25 відсотків річної суми єдиного внеску. Остаточний розрахунок здійснюють до 10 лютого року, наступного за звітним.
2. Особи, які забезпечують себе роботою самостійно займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою, викладацькою, а також медичною та юридичною практикою (в тому числі адвокатською і нотаріальною діяльністю), зобовязані  сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік до 1 травня наступного року.
3.Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок щокварталу, до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, тобто до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня та до 20 січня.
Відповідно до ст.25-ої Закону, за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до порушників застосовують фінансові санкції у вигляді штрафів та пені.  

No comments:

Post a Comment