7.12.12

«Реформи» від Арбузова: кому вигідно?



Точка зору
«Реформи» від  Арбузова: кому вигідно?

Законопроект щодо 15% податку до Пенсійного фонду з обміну іноземних валют для фізичних осіб прогримів на всю країну, наче неочікувана, підступна та жорстока блискавка з темних й суворих небес. Попри те, що 20 листопада даний законопроект було відкликано з парламенту, ризики ухвалення антинародної законодавчої норми існують і сьогодні.
Головним ідейним натхненником та лобістом введення 15% податкового збору на обмін валют для населення України є керівник НБУ Сергій Арбузов. Мало того, пан Арбузов пропонує запровадити ще й кримінальну відповідальність для так званих валютників. При цьому Сергій Геннадійович запевняє, що введення збору з продажу іноземної валюти за готівкову гривню не спричинить проблем для громадян, а навпаки захистить їхні інтереси. Щоправда,  добродій Арбузов не пояснює, яким саме чином це відбуватиметься. Зрозуміло лишень одне – якщо вступить у дію «закон Арбузова», то при обміні, скажімо, 500 євро, 75 потрібно буде віддати державі. А на руки отримати гривні на суму, аналогічну 425 євро! Ось така «гуманна та економічно зважена» політика від Сергія Арбузова. Ось такі геніальні ідеї відвідують мудру голову керівника Національного банку.
За словами експертів та аналітиків, запропоновані зміни – це фактичне повернення у роки Радянського Союзу. На думку письменника та своєрідного бізнес-філософа Геннадія Балашова, у разі прийняття «валютного законопроекту» потрібно взагалі забороняти громадянам тримати валюту у власних кишенях і повертатися до часів Михайла Булгакова, коли тільки-но народжувався СРСР. Згадуючи 90-і роки, пан Балашов нагадав ЗМІ, що у ті часи за наявність валюти на руках можна було потрапити за грати на 10 років.
За прогнозами експерта, вступ у дію силового методу Нацбанку спричинить «появу потужного руху мафіозних груп, що виникатимуть на основі перепродажу валюти. І чим вищим буде прибуток, тим більше цим будуть займатися».
На жаль, Сергій Арбузов не вчить уроки історії. Якщо не власної, то хоча б чужої. Візьмемо, наприклад, «сухий закон» у США. Чим все закінчилося? Розквітом мафії, стріляниною, кров’ю та пияцтвом американців.
Якщо ж говорити про сьогодення, то можна сказати, що заборонні заходи призведуть до того, що буде знищено увесь бізнес, а Україна стане сировинним придатком навіть не Європи, а Китаю. Таку сумну дійсність обіцяють нам пропозиції Сергія Арбузова.
Варто сказати, що законопроект про запровадження15% податку на обмін валюти для простих громадян викликав незадоволення не тільки серед населення, але й серед представників діючої влади. Наприклад, одноголосно і рішуче проти такої законотворчої норми виступили депутати-мажоритарники від правлячої партії. Їхня реакція цілком зрозуміла, адже після ухвалення «закону Арбузова» цим людям можна взагалі не з’являтися на їхніх виборчих округах.
Відомий економіст Олександр Пасхавер порадив пану Арбузову змінювати усю економічну систему, а не хапатися за екстравагантні методи, що діють від сили один-два місяці.
«Сергій Арбузов стверджує, що це зніме доларизацію економіки, але моє розуміння доларизації - це потреба в іноземній валюті через недовіру до національної. Тому насильницька «дедоларизація» - це насильство над суспільством. Для того, щоб не було недовіри, потрібно було забезпечити довіру до влади, до держави і до гривні. Насильством нічого не вирішиш з тієї причини, що соціальні процеси значно сильніші будь-яких адміністративних методів. У підсумку виходять потворні форми того ж самого», - сказав експерт журналістам.
Політичні  аналітики прийшли до висновку, що Сергій Арбузов зробив медвежу послугу Президенту України. Відтепер під сумніви ставляться не тільки прем’єрські амбіції керівника НБУ, але й взагалі подальша доцільність його перебування в системі влади. Адже ініційовані Арбузовим авантюри не сумісні з проголошеним курсом на стабільність у державних справах. 
Галина Слов’янець, журналіст

No comments:

Post a Comment