4.12.12

Як вберегтись від фінансової кризи



Банки і гривня

Спекуляція. Це слово, на жаль, так і не вийшло з нашого ужитку, не дивлячись на те, що радянські часи з їх тотальним дефіцитом давно залишилися у минулому. Зараз всього вдосталь, були б гроші, як мовиться. Але є на нашому ринку такий досить-таки специфічний товар, який навіть коли є в наявності і добре себе відчуває, все одно є предметом наживи для нечистих на руку ділків. Це – іноземна валюта, і особливо всім добре відомий долар – символ фінансової стабільності у свідомості багатьох наших громадян. Саме він, як правило, стає причиною нестабільності курсу національної валюти – гривні.
Так і останнім часом, скориставшись деякою неминучою після будь-якої виборчої кампанії невизначеністю, що несе політичні і кадрові зміни, окремі фінансові ділки вирішили «заробити» на коливаннях курсу валюти. Варто було комерційним банківським установам, що змовилися, притримати пару днів валюту, відмовляючись її продавати населенню, і вже виник ажіотаж, а ціна долара і євро поповзла вгору. Створивши штучний дефіцит, вони розжилися мільярдами, а ми стали мучитися питанням: що ж нам робити із заощадженнями «на чорний день», щоб не втратити своє кровне, напрацьоване?
Багаточисельні ЗМІ, не перевантажуючи себе яким-небудь аналізом такої ситуації, підхопили панічні настрої і  на всю спроможність розписують всі жахи можливого фінансового краху держави. Замість того, щоб розібратися і порадити громадянам реальні дороги збереження своїх грошей. Адже останнім часом головна фінансова установа країни, що відповідає за стабільність гривні, – Національний банк України – розробив багато різних механізмів, що дозволяють це зробити найзручнішим для кожного способом.
Наше видання планує детально розповісти про кожне з них у найближчих випусках. Сьогодні ж просто позначимо основні способи, як не лише зберегти вже накопичене, але і примножити свої капітали.
Перш за все, нам всім давно пора засвоїти, що долар – це не панацея. Будь-яка іноземна валюта, так само як і гривня, схильна до негативних наслідків економічної кризи. Тому не варто зациклюватися виключно на складанні зелених купюр під матрацом, в тумбочці або в іншому «надійному місці». Наші дії мають бути гнучкішими, щоб в разі несприятливих обставин одним махом не втратити все.
В зв'язку з цим заслуговує на увагу розроблений Нацбанком спільно з Міністерством фінансів проект індексованого депозиту для населення. Суть його – проста і зрозуміла. Гривневий вклад прив'язується до курсу долара США і в разі несприятливих коливань національної валюти вкладникові перерахують суму депозиту з врахуванням курсу долара, який складеться на момент здобуття грошей.
Великою популярністю вже користуються валютні казначейські зобов'язання, які держава вперше випустила спеціально для фізичних осіб. Вони продаються за долари. І дохід по них також виплачуватиметься в доларах. Кожні півроку їх власники отримують купонний дохід з розрахунку 9,2% річних, а це – досить вигідно.
Ще один варіант надійного вкладення грошей – інвестиційні монети із золота і срібло, які чеканить держава. На думку експертів, дорогоцінні метали, можливо, найрозумніша дорога інвестування, адже вони мають реальну цінність – їх можна «помацати», до того ж їх вартість неухильно зростає. І якщо злиток золота може дозволити собі купити далеко не кожен, то монети якраз і покликані стати зручним і доступним багатьом механізмом збереження засобів.
Перераховані способи – зовсім не вичерпаний список того, як можна розумно розпорядитися своїми грошима і отримати додатковий прибуток. Стежте за нашими публікаціями.
 Ніхто не заперечує, що зараз важкий час, світова економічна криза боляче зачепила Україну, і ми ще довго долатимемо його наслідки. Проте біля керма наших фінансів зараз стоять досить професійні люди для того, щоб забезпечити стабільність гривні і не допустити дефолту. А значить, спекулянти будуть покарані, і в населення немає причин для паніки.
Гордій Андрієвський,
Київ-Львів

No comments:

Post a Comment