13.12.12

Як найкраще зберегти зароблене і примножити нажите



Банки і гривня

 Незабаром у нашій країні буде створено єдину інформаційно-аналітичну систему обліку та управління коштами соціальної сфери. Робиться це для того, щоб узагальнити та уніфікувати всі платежі, що здійснюються в її рамках, запровадивши для цього електронну соціальну картку.
Дана іменна пластикова картка – новий багатофункціональний документ, що видаватиметься громадянину, який отримує соціальну допомогу чи пенсію. Вона схожа на ту, на яку нині вже багато наших людей отримує зарплату.
Мета таких заходів держави – перехід вітчизняної фінансової системи країни на безготівковий розрахунок. Це означає її модернізацію, адже за кордоном оплата без паперових грошей лише електронними засобами – норма.
Звичайно, ще багато слід зробити в цьому напрямку. Насамперед, це стосується платіжної дисципліни на території нашої країни таких світових транснаціональних гігантів, як VISA та Mastercard. Йдеться про те, щоб вони всі свої розрахунки на українських теренах здійснювали у гривні, а також перевели до нашої країни гарантійні депозити.
Перехід на «електронні гроші», відхід від готівкової оплати – це частина політики Національного банку України. Її мета, досягненню якої підпорядковані всі засоби, – зміцнення стабільності гривні. І, як бачимо, це вдається. Курс гривні щодо інших світових валют уже тривалий час тримається на стабільному рівні.
Одним із заходів стало введення норми, згідно із якою головній фінансовій інституції країни надано право вводити обов’язковий продаж експортерами частини валютної виручки. Цим Національний банк України досягає постійного надходження валюти до державної скарбниці, що посилює гривню.
Паралельно робиться все, щоб максимально витиснути із обігу на території країни всі іноземні валюти. Для цього Національний банк ініціював зміни до закону «Про рекламу», вже ухвалені парламентом. Кожного, хто рекламуватиме свої товари, вказуючи їхню вартість не в гривні, а в якихось «умовних одиницях», доларах США, російських рублях чи в євро, чекає штраф.
Все це, проте, не означає, що звичайні гроші зникнуть із обігу. Навпаки, монети із дорогоцінних металів знову стають надійним засобом і для збереження коштів, і для накопичення прибутку. Не дивно, що тільки за останній час наші громадяни розкупили більше 13 тисяч цих виробів.
Тим же, хто хоче швидшого прибутку, варто придбати валютні казначейські зобов’язання. Це державні цінні папери, аналогів яким за 20 років незалежності Україна не знала. Для нас це є зовсім новим досвідом. А от у розвинутих європейських країнах до 10% населення тримають свої заощадження у державних казначейських зобов’язаннях.
З жовтня і нашим громадянам пропонується придбавати ці валютні облігації, випущені під 9,2% річних у доларах. Таку дохідність за ставками по депозитах може забезпечити далеко не кожен комерційний банк, який, до того ж, не гарантує такої надійності своїх фінансових продуктів, як це в змозі зробити держава. Виплати здійснюються двічі на рік. Важливим фактором, який робить привабливим придбання цих цінних паперів для рядового громадянина, є відсутність надмірної бюрократії. Купівля зобов’язань до 150 тисяч гривень не потребує відкриття рахунку та укладення договору. Ніхто не вимагатиме пред’явлення ідентифікаційного коду та паспорта.
То все ж таки, як найкраще зберегти зароблене і примножити нажите? Не відкриємо великої таємниці, коли скажемо: мисляча людина ніколи не складає всі яйця до одного кошика. Найбільш оптимальна фінансова стратегія – розосередження ризиків. Частину грошей можна вкласти в те, що принесе вищий дохід, на певну суму – придбати інвестиційні монети, що тільки дорожчатимуть. Щоб отримати швидкий прибуток протягом року, варто купувати валютні казначейські зобов’язання. Поєднання цих дій і є оптимальною фінансовою тактикою.
Ігор Борисевич

No comments:

Post a Comment