4.12.12

З любов’ю до рідного краю




Постаті

КІЧАТИЙ ЛЕОНІД СВЯТОСЛАВОВИЧ
1971 року народження, українець, кременчанин з діда-прадіда, виховує доньку.
Освіта вища: Волинський державний університет ім. Лесі Українки, вчитель історії; Київська Міжрегіональна Академія управління персоналом, юрист, магістр права, міський голова м.Кременець п’ятого скликання.
Сьогодні мені, як колишньому працівнику органів місцевого самоврядування, надзвичайно приємно згадати про свого давнього товариша, друга, колегу, наставника, екс-міського голову Кременецької міської ради Кічатого Леоніда Святославовича.  Приємно, оскільки саме він залишив свій добрий слід у розвитку та історії нашого старовинного міста.
У період, коли держава щорічно недофінансовувала бюджет міста, в час складної економічної кризи, він робив усе можливе для забезпечення повноцінної діяльності усіх сфер міста. Кременчани і донині вдячні Кічатому за вирішення проблем з водопостачанням, адже раніше питну воду в місті подавали лише за графіком двічі на  добу!  Як умілий господарник, він завжди вболівав за благоустрій Кременця: вишукував кошти на облаштування тротуарів, ремонту доріг, покупки спецтехніки для комунального господарства міста та багато всього іншого. Окремо згадують сьогодні жителі ті часи, коли майже 15 років у місті не працював жодний вуличний ліхтар, а за каденції Леоніда Святославовича, можна стверджувати, ця проблема була повністю вирішена.
Реформування житлово-комунального господарства було на висоті, оскільки вперше в історії міста було розроблене стратегічне бачення розвитку Кременця та затверджений соціально-економічний план дій.
Був покладений новий етап розвитку міжнародних відносин, адже й по сьогоднішній день укладені в той час міжнародні угоди продовжують приносити свої результати місцевій громаді.
Можна довго продовжувати спогади про здобутки Леоніда Кічатого на посаді міського голови м. Кременець і далі, бо роботи було виконано багато, але повернемось до сьогоднішніх подій, адже саме в ці дні Леонід Святославович переніс свій успішний досвід та енергію в розвиток Дубенського замку, де й очолює колектив державного історико-культурного заповідника.
Колектив Дубенського заповідника про свого керівника
Голова профкому Павлова Тетяна Федорівна:
- Прийшовши на посаду керівника, першим завданням було створення справжнього дружнього колективу. Завдяки старанням і наполегливості Леоніда Святославовича працівники відвідали багато відомих історичних місць нашої країни. Мали можливість обмінятися досвідом і за кордоном (Польща, замок Гнєв). Я думаю, що найкращі враження чекають нас попереду. Тож нових Вам професійних злетів та сил в подальшій діяльності.

Заступник директора з наукової роботи Любецька Надія Олександрівна:
- Виживання і розвиток заповідника сьогодні залежить від здатності своєчасно передбачити зміни, які відбуваються нині в суспільстві, від запитів споживачів (відвідувачів, туристів, гостей) і відповідно від того, яким чином керівник вчасно зможе відреагувати та організувати роботу колективу. Розуміючи, що сьогодні на музейний продукт треба дивитися очима відвідувачів, постійно створювати нові пропозиції, надавати високоякісні послуги, використовувати рекламу, директор зумів поєднати попередній досвід у сфері управління з сучасним музейним менеджментом і досягти значних результатів в музеєзнавчій справі. Результатом цієї діяльності було створення за короткий термін ряду нових музейних експозицій: відкрито експозицію археології, історії воєнних подій XV-XX ст. етнографії та прикладного мистецтва, експозицію нумізматики, геральдики та фалеристики, постійно діючої виставки «Королівство кривих дзеркал». У підземеллях замку відкрито стаціонарну виставку «Історія тортур і покарань» з використанням театралізованих дійств.
Вміло та ефективно використовуючи потужний потенціал директору при активній співпраці працівників вдалось досягти значних результатів по популяризації туристичного продукту заповідника через рекламно-інформаційну та пропагандистську діяльність. Зокрема, на сьогодні ми маємо більш як 80 угод, укладених з туристичними фірмами України щодо залучення екскурсійних груп. Використовуючи свій професіоналізм, комунікативні здібності, ділові якості, при безпосередній участі директора, було підписано 3 міжнародні угоди про співпрацю в галузі науки, культури, освіти, музейної справи із замком м. Гнев (Республіка Польща), з замковим комплексом м. Тракай (Литва) та Меморіальним комплексом «Пам’ятник Лідіце» (Республіка Чехія).
Приємно, що директор і працівники заповідника постійно намагаються додати щось нове, щоб гостям, туристам та відвідувачам нашого замку було зручно і цікаво провести час на його території та виникло бажання повернутися іще. Цілком очевидно, що наш заповідник на сьогоднішній день має певні результати, але попереду ще чекає кропітка праця по розширенню виставкових площ, створення нових експозицій, туристичного продукту, реставрації та реконструкції представницьких приміщень палацу Любомирських Дубенського замку.


Головний зберігач фондів Камінська Людмила Олександрівна:
- 28 квітня в палаці князів Любомирських Дубенського замку відкрито виставку «Карбована історія». Директор заповідника Леонід Святославович Кічатий  докладає значних зусиль у реставрації пам‘яток архітектури, розширенні музейних фондів та експозицій. Наслідком цієї титанічної роботи і стала виставка нумізматики, геральдики, боністики, фалеристики «Карбована історія». Тут зібрані гроші різних часів та народів - від давньоримської монети І-ІІ століття нашої ери до сучасних копійок. Звісно, найбільше тут українського. Але є багато і польських, австро-угорських, російських монет. І сьогодні милує око відвідувачів прекрасна виставка монет, яка відображає життя нашого народу від найдавніших часів до сьогодення.


Іван Касянчук, молодший науковий співробітник відділу історії Заповідника:
- Наступним неординарним кроком директора стало відкриття 13 липня 2012 року постійно діючої виставки «Історія тортур і покарань». Суть завдання, яке поставив перед колективом заповідника директор, полягало в тому, щоб створити не тільки пізнавальну, повчальну і розвиваючу виставку для відвідувачів, але й розважальну. Родзинкою виставки стало театралізоване дійство, «адреналін-шоу» - показ фільму про історію інквізиції в підземеллях XVI ст. із залученням середньовічного ката та цікавою розповіддю екскурсовода, що стало на сьогоднішній день своєрідною візиткою нашого замку
Наполегливість директора досягнула своєї мети – створена єдина виставка на території України діючих знарядь тортур і покарань.
Щодо директора як керівника, то він має неоціненний управлінський досвід, унікальна особистість, абсолютний, але, мабуть, для нас як працівників, найкращі його риси – людяність, товариськість і комунікабельність. Директор є генератором ідей, як стратегічних для Заповідника, так і повсякденних, в робочому процесі та колективі. Сприяє налагодженню балансу в роботі кожного працівника та надихає на нові звершення.
Найближчим завданням заповідника стане відкриття мисливської зали із впольованими трофеями князів, мисливською зброєю, настінними розписами королівського і князівського полювання та палацовим інтер’єром XVIII ст.

Заввідділом історії Дмитренко Тамара Борисівна:
- Відкриття краєзнавчого музею у палаці кн. Любомирських стало першочерговим завданням директора заповідника і всього колективу. У фондах заповідника зберігались експонати, яких не було в експозиції старого музею. Це – гармати ХVVІІІ ст., захисне озброєння (рицарські обладунки, кольчуги), гвинтівки іноземного та вітчизняного ґатунку ХVІІІ-ХХ ст., амуніція Першої і Другої світових воєн і т.п. Будуючи експозицію, науковці повсякчас відчували допомогу директора заповідника п. Леоніда Кічатого як кваліфікованого історика і власника багатющої бібліотеки, рідкісні екземпляри якої тимчасово перекочували до замку для теоретичної допомоги з питань воєнної історії. Як завжди і у всьому, консультації директора виявлялись доречними і надзвичайно цінними. Це не просто буденні слова вдячності керівнику – це щире захоплення його нестримною життєвою енергією, бурхливою діяльністю, скарбницею ідей і бажанням якнайшвидше виконати задумане. Завдяки високій вимогливості до себе і до підлеглих, експозиція воєнної історії «Щит і меч землі Дубенської» відкрилась вчасно.
Підготував Андій Левчук,
 перший заступник Кременецького міського голови 2006-2011 рр.,
член НСЖУ

No comments:

Post a Comment