26.12.12

Як терміново змінити КВЕДи



Пропозиції
Знову головним питанням для юридичних осіб та підприємців є термінова зміна КВЕДів для приведення їх у відповідність до нового класифікатора КВЕД-2010. І хоча для цього був відведений цілий 2012 рік, ми, як це часто буває, відкладали роботу до останнього дня.  І маємо результат - довжелезні черги до державного реєстратора, зіпсовані нерви (а можливо, навіть і одяг).
Тому, щоб не вистоювати черги двічі із-за неправильно підготовлених документів, пропоную детальний матеріал щодо цієї реєстраційної дії.
Зміну КВЕДів необхідно було провести ще до 25 січня 2012 року багатьом підприємцям для правильного оформлення єдиного податку на 2012 рік (якщо потрібно - деякі КВЕДи доповнити, виключити або привести існуючі у відповідність до діючих класифікаторів, тому що до 2006 року в ЄДР могли вноситись двохзначні види економічної діяльності або внесені вже недіючі КВЕДи, по яких податкова не оформить єдиний податок). Платники на загальній системі оподаткування та підприємці на єдиному податку (в яких до ЄДР внесені діючі п’ятизначні КВЕДи-2005) мали зробити це протягом 2012 року.
Можливо, і не варто особливо панікувати, адже штрафні санкції законодавством не передбачені, але обов’язково виникнуть проблеми із податковою та статистикою.
Для фізичної особи - підприємця - потрібно заповнити великими друкованими буквами реєстраційну картку Ф11 і скористатись перевідною таблицею КВЕДів. На другій сторінці реєстраційної картки РКФ №11 вносите весь перелік Ваших існуючих КВЕДів (п’ятизначних), і відмічаєте в графі – «ВИКЛ.» – мінусом. Після цього записуєте потрібні Вам КВЕДи-2010 (чотиризначні), і відмічаєте в графі «ВКЛ.» – плюсом. Добре зважте, які КВЕДи Вам потрібні, тому що від них залежить група платника єдиного податку (або неможливість перебування на спрощеній системі).
Обмежень на кількість КВЕДів немає – можете вносити стільки, скільки можна записати в реєстраційну картку (платити податок будете по одному – найдорожчому, але звіт подавати в розрізі кожного КВЕДу окремо). І не спішіть підписувати реєстраційну картку.
Після цього з паспортом подаєте реєстраційну картку державному реєстратору (в якого перебуває Ваша реєстраційна справа), і він зобов’язаний протягом двох днів провести відповідну реєстраційну дію (може і відразу, якщо не перевантажений).
Можливо, потрапити до реєстратора буде дуже складно. Також Законом не передбачена можливість державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу – підприємця шляхом подання електронних документів.
Тому залишається ще «запасний» варіант – з реєстраційною карткою Ф11, паспортом та реєстраційним номером облікової картки платника податків (простіше – ідентифікаційним номером) ідете до нотаріуса (потрапити, особливо до приватного – не проблемно), який засвідчує Ваш підпис на реєстраційній картці, після цього – на пошту, і відправляєте на адресу (є в Інтернеті) державного реєстратора (відділу державних реєстраторів, якщо такий створений), або райдержадміністрації, міськвиконкому (цей варіант – довший у часі, бо документи пройдуть через загальний відділ та візу керівника) цю реєстраційну картку (зазначте в ній, що спосіб отримання виписки з Єдиного державного реєстру – поштове відправлення)  рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення (але в жодному разі – не цінним листом, тому що його на пошту отримувати ніхто не піде). Вам прийде повідомлення про вручення, і щонайбільше за два дні від дати вручення державний реєстратор зобов’язаний провести реєстраційну дію.
Якщо Ви були зареєстровані як фізична особа – підприємець до 1 липня 2004 року і до цього часу не подавали державному реєстратору реєстраційних карток – з 3 березня 2012 р. включення відомостей до Єдиного державного реєстру припинено! Державний реєстратор мав внести відомості про зареєстрованих підприємців та юридичних осіб в ЄДР за рішенням спеціальної комісії без Вашої участі. І лише якщо це зроблено, можна буде проводити зміни КВЕДів, подавши реєстратору РКФ №15, на включення відомостей (ось такий парадокс - включення припинене, але реєстраційна картка на включення використовується!). Перевірити, чи включені відомості про фізичну особу – підприємця до ЄДР можна на офіційному сайті ДП “Інформаційно-ресурсний центр” - http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html. Якщо відомості все ще не включені - письмово звертайтесь в обласне управління юстиції та державного реєстратора із проханням здійснити цю процедуру, додавши до листа копії документів, що засвідчують Вашу реєстрацію як підприємця.
Ще одне дуже важливе питання - в зв’язку із набранням чинності 16 грудня 2012 року змін до Закону про державну реєстрацію, чи має сплачуватись реєстраційний збір за державну реєстрацію змін до відомостей про підприємця щодо видів економічної діяльності, адже така сплата не передбачена п.2 Ст.10 Закону, і до цієї дати збір не сплачувався. Я подав відповідний запит в Укрдержреєстр з проханням надати офіційні роз’яснення, будемо надіятись, що ця структура вчасно відреагує та вирішить проблему. Якщо ж ні, кожний реєстратор питання сплати реєстраційного збору буде вирішувати “на свій страх і ризик”. Думаю, більшість реєстраторів буде вимагати квитанцію про сплату реєстраційного збору в сумі 10 грн. 20 коп на відповідний рахунок місцевого бюджету.
Для юридичної особи процедура зміни КВЕДів практично та ж, лише використовуються реєстраційна картка Ф4 на внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР (РКФ №16 - якщо відомості в ЄДР були внесені за списком спеціальної комісії), і лише два нюанси – на картках має бути проставлена печатка, а в установчих документах має бути вказаний відповідний вид діяльності (зовсім не обов’язково, щоб дослівно). Якщо вид діяльності не передбачений, необхідно проводити зміни до установчих документів (реєстраційна картка Ф3).
Після проведення цих дій юридичним особам необхідно звернутись в органи статистики для заміни довідки з ЄДРПОУ (найближчим часом це стане непотрібно в зв’язку із прийняттям Кабінетом Міністрів відповідної постанови).
Наступний етап – податкова.
Для платників на загальній системі оподаткування – відповідно до нового «Порядку обліку платників податків та зборів» “…При надходженні від державних реєстраторів відомостей про внесення змін до Єдиного державного реєстру, а також – від платників податків заяв за ф. № 1-ОПП, за ф. № 5-ОПП з позначкою “Зміни” податкова вносить відповідні зміни до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб…”. Тобто, протягом 10 днів необхідно в податкову подати відповідну заяву (юридичні – 1-ОПП, підприємці – 5-ОПП). Детальніше – http://problem-net.com/podatkova/.
Для єдиного податку –  подається заява на внесення змін (та ж заява на єдиний податок, з відміткою – “зміни” – http://problem-net.com/podatkova) для 1 і 2 групи – до 20 числа місяця, наступного за зміною видів діяльності; для 3 і 4 групи – разом із податковою декларацією за звітний період. Податкова видає нове Свідоцтво або дописує в наявному (враховуючи, що Свідоцтво платника єдиного податку є безстроковим).
Усі необхідні зразки заповнення реєстраційних карток, нормативні документи,  перевідну таблицю КВЕДів, роз’яснення Держреєстру щодо запровадження КВЕД-2010 можна скачати на сайті “Все про державну реєстрацію” - http://problem-net.com.

Валентин Бондар,
автор сайту “Все про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”

No comments:

Post a Comment