4.12.12

Живильний засіб «Живиці»



Інноваційні технології виробництва
Живильний засіб «Живиці»
 
ПАТ«Живиця», що в селищі Вигода Долинського району, донедавна було відоме виробництвом екозахисних адсорбентів марки СКАВПОЛ, які мають здатність знищувати розлиті нафтопродукти. А також хімреагентами, котрі використовують для буріння та промивання нафтогазових свердловин. Частину продукції закуповують країни колишнього Радянського Союзу, де видобувають вуглеводні.
 
Процес її виготовлення доволі складний і затратний. Особливо в умовах дорожнечі на газ. Якщо не модернізувати виробництво, воно буде збитковим.
 
Для отримання додаткових фінансових ресурсів необхідно було налагодити випуск нової продукції, яка б на ринку користувалася великим попитом. Голова правління Олександр Аніськовцев усвідомлював, що велосипед давно винайдено, але разом із колективом перебував у постійному пошуку. Перебирали десятки варіантів. Зрештою, зійшлися на найбільш оптимальному – вирішили виробляти мікродобрива гумату калію, які на той час завозили з Німеччини та Росії. Через високу ціну, звісно, вони були доступні не всім аграріям. Постачальники добре заробляли на українському споживачеві, а заодно дотували зарубіжну економіку. Тому переломити таку ситуацію вирішили на підприємстві ПАТ«Живиця». 
 
Все робили самотужки. Від керівництва області не було жодного сприяння для впровадження мікродобрив серед сільськогосподарських підприємств. За словами головного технолога заводу Івана Щербатюка, доводилося затратити чимало зусиль, аби донести до аграріїв інформацію про випуск вітчизняного аналогу так потрібних для них мікродобрив. Сировини для їх виробництва в регіоні достатньо. Тепер на заводі думають над створенням широкої дистриб’юторської мережі, котра б займалася реалізацією нової продукції, як в Україні, так і за її межами.
 
Водорозчинні гумати калію марки ГК-В-40 безпечні для здоров’я і довкілля. Це - ефективні стимулятори росту для всіх сільськогосподарських культур. Мікродобрива покращують якість продукції. Зокрема, підвищують цукристість буряка і винограду, вміст вітамінів С в овочах. Завдяки застосуванню гуматів калію покращується структура ґрунту, зростає родючість, збільшується поглинання сонячної енергії. Мікродобрива застосовують під час підготовки посадкового матеріалу. Ними підживлюють рослини. Препарат можна вносити одночасно з іншими. Він безпечний, не вимагає спеціального обладнання і доступний для використання в домашніх умовах. Також рекомендують застосовувати його разом із гербіцидами.
 
Мікродобрива, вироблені на ПАТ«Живиця», стали популярними не тільки у місцевих аграріїв, а й за межами Прикарпаття. Насамперед вони приваблюють високою якістю і, порівняно з імпортними, низькою ціною. Серед тих, хто вже переконався у їх здатності підвищити врожайність, керівники фермерських господарств «Фортуна», «Борбуляк» М.Гільщанський та І.Борбуляк.
 
- Звичайно, перші кроки з виробництва гуматів калію були важкі,- каже Іван Щербатюк. У 2011 році він разом із головою правління Олександром Аніськовцем запатентували рецептуру і технологію приготування. Потім заводчани проходили сертифікацію, одночасно відбувалися лабораторні й наукові дослідження. Висновки науковців перевершили всі сподівання.
 
Спершу препарат виробляли у вигляді порошку і розфасовували у мішечках. Однак згодом переконалися, що не кожен споживач може здійснити точне дозування під час розведення його водою. Тому надалі вирішили мікродобрива реалізовувати в рідкому концентрованому стані. Так для передпосівної обробки однієї тонни зерна необхідно літр препарату вартістю 25 гривень. Затрати незначні, а користь велика. 
 
Іван Щербатюк упевнений: за мікродобривами майбутнє. На жаль, наш селянин досить консервативний, звик працювати за дідівськими методами. Тому потрібна широка роз’яснювальна робота. І працівники заводу її проводять. Так цього року на підприємстві влаштували акцію для місцевих жителів, під час якої їм безкоштовно надали мікродобрива, щоб випробували на власному городі. Більше двадцяти селянських господарств переконалися в їх здатності у півтора рази збільшити врожай.
 
 Володимир Ліпчанський,
Івано-Франківщина 

No comments:

Post a Comment