4.12.12

Посвята в читачі



Живи, книго!

Якби можна було уявити собі світ без чогось звичного, буденного, наприклад, без книг… на що б він був схожий? Це високотехнологічний світ майбутнього, у якому книга віджила себе. Чи це похмура, сіра, жахаюча своєю монотонністю буденність цього високотехнологічного майбутнього, де книги не потрібні? Тобто, чи світ без книги більш-менш схожий на мрії Айзека Азімова, чи то навпаки - жахіття Рея Бредбері?
Напевно, дізнатися вдасться не раніше, ніж читання буде заборонено, або книги вирішать втекти з цієї планети на пошуки кращого життя. Але, на щастя (чи на жаль), цього ще не трапилося. Тож вже кілька століть поспіль книги залишаються універсальним і найнеобхіднішим джерелом знань, відповідей, розваг… Словом, барв життя. Адже навіть зараз є люди, котрі не вміють користуватися технологічними новинками. Та не має нікого, хто б не знав, як отримати інформацію з книг. 
На жаль, вміння читати стало для нас таким же звичним, як дихати. Адже читати можна і етикетки, і написи на парканах, і рекламні буклети – не тільки у книгах є літери і слова. Особливо їх багато в Інтернеті, а там і парканні написи, і реклами. І чим молодше покоління, тим більше воно переконане у неспроможності книг задовольнити їх інформаційні запити.
Тож аби нагадати, що книгу не так-то легко залишити на узбіччі історії, у Кременецькій ЗОШ №5 починають прищеплювати любов до книги змалечку.  Адже мало навчити дітей читати і сказати їм, що книга – це чудово, що вона здатна відкрити перед ними цілий новий світ. Ми знаємо, що їх треба зацікавити і показати, що книга – це ще й весело і захоплююче.  Книга – це своєрідна гра, базована на уяві і прагненні гратися. А от чого-чого, а бажання гратися в дітей, особливо якщо це молодші школярі, не відбереш.
Досвідченим педагогам ЗОШ №5 чудово відомо, як зацікавити дитину. Тому посвяту в читачі в нашій школі провели у формі театралізованого дійства. Спільними зусиллями учасників і організаторів заходу, серед яких учитель другого класу Якимович О.С. та бібліотекар Ясінська Л.М, перед нашими маленькими читачами-другокласниками (яких посвячували в читачі) оживали один за одним персонажі вже відомих їм казок і ще невідомих творів світової літератури.
Зацікавити, заохотити, захопити – основна мета свята. Слідом за Буратіно, котрий врешті вирішує, що хоче дізнатися, що буде у фіналі, і Незнайком, котрому стає соромно за своє невігластво, майбутні читачі прямують до країни Читалії. А от вже там їм відкривається неймовірний і різноманітний світ Книги!
Адже головне для всіх нас – аби дитина отримувала задоволення від навчання і раділа кожному дню у школі. Тоді і отримані знання будуть кориснішими і процес їх отримання – продуктивнішим.
Алла Марченко,
заступник директора з навчально-виховної роботи
Кременецької ЗОШ №5

No comments:

Post a Comment