Урожай-2012
…Ще зовсім недавно на запашній
ниві «Агро-Експрес-Сервісу» пливли зернозбиральні комбайни, видавши на кожен
круг по 48-50 центнерів зерна, а у ці осінні дні триває боротьба за врожай
солодких коренів. Як завжди, рік завершують бурякові жнива, від них в значній
мірі буде залежати й загальний економічний підсумок урожаю-2012. На дільниці №6
ПП «Агро-Експрес-Сервіс» у результаті використання новітніх технологій
цьогорічний врожай цукристих сягає 520 центнерів з гектара.
- Аби отримати такий урожай, - ділиться думками головний агроном
дільниці №6 Віктор Фаєрчук, - протягом року необхідно обробляти грунти та
посіви сучасними препаратами та мінеральними добривами. Не менше 5 разів на рік
ми додаємо добрива з мікро та макроелементами, гербіциди, фунгіциди… Ці
препарати потрібно застосовувати у відповідності до технологій вирощування
цукрових буряків… Справа ця клопітка, вимагає фінсових затрат та технічного
забезпечення. Але в загальному результаті усі витрати виправдовують себе,
оскільки урожай солодких коренів цьогоріч досить високий. А це значить, що
будемо з прибутками. Окрім того, ми використовуємо ще один агрономічний резерв
– розрихлюємо грунти, додаючи до чорнозему крейду із розрахунку близько 3-х
тонн на кожен гектар посівних площ. Це також буде сприяти збільшенню врожаю…
- Загалом, під цукрові буряки, - продовжує
розмову директор дільниці №6 Микола Вегера, - цього року відведено понад 1300
гектарів. Зібраний врожай відвозимо на Радехівський цукровий завод, з яким у
нас давні дружні відносини. Цьогоріч завод почав переробку з вересня і щодоби
може переробити понад 7 тисяч тонн сировини. Тож ми намагаємось забезпечити
безперервний цикл виробництва цукру і здаємо щодня понад 2 тисячі тонн
високоякісної сировини. Цукровість цього року складає 17 відсотків, що свідчить
про добротний урожай коренеплодів, вселяє надію на високопродуктивне
виробництво цукру. До речі, протягом останніх трьох років саме
«Агро-Експрес-Сервіс» є основним постачальником буряків Радехівського цукрового
заводу. Це підприємство є одним із найпотужніших в Україні у галузі переробки
солодких коренів. Окрім цукру, завод виготовляє патоку, жом, як свіжий, так і
сухий, гранульований. Основними постачальниками сировини є сільськогосподарські
підприємства Львівської, Тернопільської та Рівненської областей, а перед усім -
наш «Агро-Експрес-Сервіс». Відтак з ними налагоджені взаємовідносини, що дало
нам можливість розширити посівні площі, налагодити постачання високоякісного
насіння, засобів захисту рослин, мінеральних добрив…
Загалом «Агро-Експрес-Сервіс»
плідно співпрацює з цукрозаводами у Гнідаві та Горохові, що на Волині. Цукор з
маркою «Гнідава» - кращий у світі. Це желювальний природній продукт, який являє
собою сахарозу у вигляді кристалів з додаванням пектину та лимонної кислоти,
містить мікро- та макроелементи і біологічно-активні речовини, які корисні для
організму людини. Желювальний цукор не містить консервантів та барвників, має ледь
відчутний кисло-солодкий смак та ніжний фруктовий аромат. Його застосовують у
кондитерській промисловості, а також у кулінарії при приготуванні джемів,
мармеладу, різних варень та желе за рецептурою – один до одного. Один кілограм
цукру на кілограм ягід чи фруктів...
Минулого року «Агро-Експрес-Сервіс» доставив у Гнідаву понад 50 тисяч тонн
цукрових буряків.
Ще один партнер цього
підприємства – Горохівський цукровий завод, що у селищі Мар’янівка на Волині, переробляє у сезон понад
30 тисяч солодких коренів.
До завершення бурякових жнив залишилось буквально декілька днів.
Трударі вже в очікуванні обжинок: буряк зібрано з площі понад тисяч гектарів,
врожайність на кожному з них не менше 400 центнерів. Добрим був і ужинок
зернових – понад 40 центнерів з гектара, порадував і ріпак, якого зібрали по 38
центнерів на круг. Тож трудівники «Агро-Експрес-Сервісу» дивляться у майбутнє з
оптимізмом, опановуючи вже й тваринницьку галузь, перейнявши найпередовіші
технології та досвід колег з Білорусі, Німеччини, Канади… Місцем, де втілили
проекти, запозичені у закордонних партнерів, стала Башарівка Радивилівського
району на Рівненщині. Запущені, напіврозвалені приміщення ферми сьогодні
відреставровані за сучасними вимогами агробізнесу - і це також вселяє надію
трударям на кращі зміни…
Віктор
Хмілецький
No comments:
Post a Comment