18.9.12

Іронія людських долей



«Життя карантин у входа в рай»
Карл Вебер,
німецький письменник
Сьогодні справжньою проблемою для населення став так званий пивний алкоголізм. За минулий рік кількість осіб, залежних від пива, зросла в рази. Найнеприємніше ж те, що під таку залежність від пива потрапляє молодь і навіть… діти та підлітки. Пивний алкоголізм, як свідчить районний лікар-психіатр Кременецького району Галина Созоновська – більш підступний, ніж горілочно-соматичний. Розвивається він самостійно і переходить у прогресуючу форму, а відтак – важко піддається лікуванню.
Кухоль пива є рівноцінним ста грамам сорокоградусної горілки…
…Учасникам нещодавної обласної науково-практичної конференції було продемонстровано науково-популярний фільм, відзнятий Київською студією про поведінкові реакції одномісячних поросят. Суть експерименту така: десять поросят від різних свиноматок поміщено в один вагончик, аби дізнатись як поросята будуть себе поводити вкупі. Через чотири дні поросята обєдналися в одне стадо, де виділився вожак, і встановився лад. У корито з їжею для поросят експериментатори вилили трилітрову банку пива.  Їжу спочатку покуштував вожак, а за ним усі решта. Після цього поросята просто одуріли. тІльки через декілька днів поміж них відновися лад.
Тоді експеримент з пивом повторили, але вожак їсти не став: понюхав-понюхав та перекинув корито. Подумали, що це випадково, і тому ще раз додали у їжу поросят пиво, і знову вожак-паця  рішуче перекинув корито. Як бачимо, навіть місячному поросяті зрозуміло, що потрібно робити з алкогольним коритом…
Пригадаймо, по телевізору нам щодня безліч раз показували пикатого, кумедного чоловягу, який із друзями сів пити пиво саме на Новий рік. А на роботу він зявився 8 березня. Його запитали: «Ти де був?» «Пиво Пив». Виходить що перебував у пивному угарі понад два місяці. Звичайно це казка для дітей. Будь-хто дорослий знає, що коли самого здоровяка безперевно поїти пивом хоча б місяць – помре будь-хто (алкогольне пиво руйнує на клітинному рівні: головний мозок, печінку, нирки, серце, кровоносні судини).
Постійно, перед кожним новорічним святом, і не тільки, показують нам по телебаченню популярний художній фільм «Іронія долі, або з легким паром». Сюжет пішов з друзями в лазню, напився до чортиків у передноворічну ніч і віднайшов своє щастя! Чарівна акторка Барбара Брильська в найбільш кульмінаційний момент засовує собі до вуст цигарку (вчителька літератури) ! – і тисячі дівчаток взяли з неї приклад. Це, звичайно, екранізована гарна казка. Просто…
А ось районний лікар-психіатр Кременецької районної комунальної лікарні Галина Миколаївна Созановська звертається до медиків колег: «Де тільки можливо – говоріть: уживати алкоголь в лазні, перед нею і після неї смертельно небезпечно. За ті роки, у продовж котрих демонструють рязоновськй фільм-казку, він заповів у лазнях загинути сотням людей.
А ось не казка, а реалії нашого життя. Тільки в минулому 2011 році в нашому регіоні (Кременецький, Лановецький, Шумський райони) в стані алкогольного сп’яніння відморозили кінцівки восьмеро молодих людей і були визнані інвалідами високих груп, і стільки ж померло громадян з алкогольним цирозом печінки (цироз, в перекладі з грецької мови – загибель функціональних клітин органу).
Частіше за все (згідно з статистикою) пивом зловживають чоловіки середнього віку, у яких є сім’ї, дружини, чоловіки, діти: переважно це благополучні сім’ї, зростає підлітковий алкоголізм.
… І ще одна реальна історія зі студентського життя. У барі за столиком сидять четверо студентів, пють пиво, палять цигарки. За сусіднім столиком – теж четверо юнаків роблять теж саме, але вони з іншого факультету. В одних закінчилось куриво, попросили запалити. Чи не так попросили, чи не так відповіли? Закінчилась «розбірка» різаниною. Трагедія для усіх.
Тож що це за продукти: тютюн, пиво, горілка, які так «необхідні» нашим людям, що їх цілодобово продають на вулицях, у скверах, парках, усюди рекламують. Жоден це не прокудукти, а найнебажаніші наркотики, які приносять горе і сльози нашому народові…
А ще пригадаймо Мінську трагедію, правду, багаторічної давності (трансляцію здійснювали всі вітчизняні телеканали). У прекрасній столиці Білорусії відбулося свято пива. І пінний напій лився рікою, молодь пила пиво, палила цигарки. Раптом розпочалася гроза. Одурівши від пива та цигарок, молодики кинулись у підземний перехід – метро. І на смерть було розтоптано понад 50 юнаків. Правда, і розтоптані, й ті котрі топтали інших були перенасичені пивом…
Наш колега, теж відомий у нашому краї, лікар-невропатолог, розповів про своє перебування в Швеції, Норвегії. У тамтешніх прекрасних магазинах-супермаркетах є все, але там немає пива, вина, горілки, цигарок. Наші земляки спочатку цьому не повірили. Запитали у продавця: чи є пиво? У відповідь вони навіть злякалися: «Ні, немає». Адміністратор пояснила: «За містом є магазин, де торгують алкогольними напоями і який працює три години на день. Усі алкоголіки йдуть туди і отоварюються». А в Швеції алкоголь продають за паспортами і дані заносять у компютерні автомати – тично передають у поліцейську дільницю за місцем проживання покупців. До алкоголіків у швецькому суспільстві ставляться як до важко психічно-хворих, які добровільно завдають шкоду своєму здоровю.
Цілодобово на вулицях Швеції – продовжував розповідь наш колега-земляк стоять стоять велосипеди, візочки, відкриті автомобілі, і ні від кого немає немає думки щось поцупити. Зрозуміло: це – тверезий народ.
Усе описане вище – гірка правда, а тому дорогі хлопці та дівчата, підлітки, їх батьки, дідусі, бабусі! Затямте собі, що пиво небезпечний алкогольний напій, який прокладає згубний шлях до алкоголізації дітей, підлітків, чоловіків, жінок.
Іван Малопінський,
голова Кременецької міжрайонної медико-соціальної експертної комісії,
член національної спілки журналістів України        

No comments:

Post a Comment