28.5.13

Резонанс



На захист стали народні депутати



Проблема подальшого функціонування Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії Управління магістральних газопроводів «Львівтрасгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз»  НАК «Нафтогаз України» і надалі не втрачає своєї гостроти. Через намір нинішнади провести чергову « реформу» ,  а конкретніше- зняти законодавчо існуючу заборону щодо приватизації, оренди, передачі в концесію газотранспортної системи України , дане державне підприємство  перебуває перед реальною загрозою ліквідації. Але оскільки  газотранспортна магістраль України – важливий стратегічний об’єкт, який забезпечує її енергетичну та політичну незалежність,  а опозиційні сили заявили про  вчинення  рішучого спротиву намірам влади  приватизувати «газову трубу», та й в середовищі «регіоналів» ставлення до її приватизації не одностайне, тому і було відкладено у Верховній Раді України  розгляд  сумнозвісного законопроекту Кабінету Міністрів, яким  усуваються перепони на шляху приватизації  газотранспортної системи.

Через це для колективу Кременецького ВПРГ  ще зажевріла надія не бути ліквідованим.  І станеться це у тому випадку, якщо  законопроект № 2632 Кабінету Міністрів України, яким і пропонуються вивести із державної власності України стратегічний об’єкт самої державної безпеки, не буде прийнятий  законодавчим органом держави.

Отож , поки основна « битва» за інтереси держави ще попереду, народні депутати від Об’єднаної опозиції «Батьківщина» з Тернопільщини Деревляний В., Бойко В. та Апостол М. звернулися із депутатським запитом до Прем’єр-міністра України Азарова М. щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення подальшої діяльності Кременецького ВПРГ.   Запит народних депутатів від «Батьківщини» був підтриманий Верховною Радою України 24.05.2013 р.:








Вих. 07-к

від «24» травня 2013 року

Прем'єр-міністру України Азарову М.Я.



        ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення подальшої діяльності Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії «Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз»

Шановний Миколо Яновичу!
В 1997 році у складі Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз», як альтернатива структурам облгазу, було створено Кременецьке відділення з постачання та реалізації газу (надалі - Кременецьке ВПРГ, відділення), яке є спеціалізованим і на 100 відсотків державним підприємством, що діє на підставі усіх необхідних та дозвільних документів.

Згідно Положення про Кременецьке ВПРГ, затвердженого 29.12.2013р. директором філії УМГ «Львівтрансгаз» предметом діяльності відділення є транспортування, постачання та реалізація природного газу населенню, промисловим та комунально-побутовим споживачам, експлуатація розподільчих газових мереж і газового господарства у відповідності з Правилами безпеки систем газопостачання України.

Станом на сьогодні чисельність працюючих становить 92 особи. Відділення має кваліфікований навчений персонал, укомплектовано достатньою кількістю техніки, функціонують всі необхідні виробничі підрозділи, які забезпечують безаварійне і безперебійне газопостачання м. Кременець та 38 населених пунктів Кременецького району Тернопільської області, де отримують природній газ 12253 фізичних та 243 юридичні особи, втому числі 7012 осіб з числа пільгових категорій населення (станом на 01.03.2013р.).

Відділення експлуатує 740 км. розподільчих газопроводів, 57 ГРП, 16 станцій електрохімічного захисту.

Правовою підставою діяльності відділення були ліцензії з розподілу природного газу, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ (ліцензія АВ №527238), постачання природного газу, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом (ліцензія АВ №527239), видані 15.06.2010р. Дочірній компанії «Укртрансгаз» із строком дії до 14.06.2015р.

У зв'язку із проведенням реформування в нафтогазовій галузі та створенням на базі ДК «Укртрансгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» Національна комісія, що здійснює державне регулювання енергетики України (далі - НКРЕ) 07.02.2013р. анулювала вище вказані ліцензії.

Юридичною особою ПАТ «Укртрансгаз» були подані усі необхідні документи для оформлення ліцензій на провадження господарської діяльності з розподілу та постачання природного газу. Однак, постановою від 03 квітня 2013р. НКРЕ відмовила ПАТ «Укртрансгаз» у видачі даних ліцензій. Звертаємо Вашу увагу на те, що у відповіді на наше депутатське звернення, адресоване Міністру енергетики і вугільної промисловості, щодо подальшої діяльності Кременецького ВПРГ, яку ми отримали у лютому місяці цього року, було зазначено про те, що ПАТ «Укртрансгаз» здійснює підготовку документів для отримання необхідних ліцензій, в тому числі і на розподіл та постачання природного газу за регульованим тарифом, чим і займалося Кременецьке ВПРГ.

У той же час, 04 квітня 2013р. НКРЕ своєю постановою №396 затвердила для ПАТ «Тернопільгаз» територію ліцензованої діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом, доповнивши її Кременцем та 38 населеними пунктами Кременецького району Тернопільської області, які входили до території господарської діяльності Кременецького ВПРГ.

Викликає здивування така швидка зміна ліцензіата, виходячи із установлених законом вимог до нього. Так, згідно п. 15 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду діяльності, затвердженого постановою КМУ від 04.07.2001р. №756 одним із наданих для отримання ліцензії на постачання природного газу за регульованим тарифом повинен бути документ, який підтверджує наявність погодженої з газорозподільним (газотранспортним) підприємством абонентської бази споживачів, яка обов'язково повинна містити перелік споживачів, їх адреси, обсяг споживання, вузли комерційного обліку природного газу, їх тип і клас точності. Так як раніше функції газорозподільного, а надалі газотранспортного підприємства на території м.Кременець та Кременецького району Тернопільської області виконує ПАТ «Укртрансгаз» в особі Кременецького ВПРГ то логічно, що таке погодження мало отримуватися саме від нього. Натомість, НКРЕ уже видавши ліцензію з постачання природного газу за регульованим тарифом для ПАТ «Тернопільгаз» (постанова НКРЕ від 04.04.2013р. №396) рекомендує в п. 2 Протоколу засідання комісії від 04.04.2013р. №26 ПАТ «Укртрансгаз» в особі Кременецького ВПРГ надати на користь ПАТ «Тернопільгаз» абонентську базу споживачів.

Разом з тим, ліцензії на розподіл природного газу на території Кременця і Кременецького району НКРЕ і до сьогодні не видала жодному суб'єкту господарювання, таким чином створивши ситуацію, коли газопостачання регіону сьогодні відбувається в позаправовому полі і в будь-який час може бути припинено, що становить серйозну небезпеку.

Окрім того, функції з постачання природного газу за регульованим тарифом уже новий ліцензіат ПАТ «Тернопільгаз» також не може виконувати в повній мірі з причин відсутності відповідних договорів із споживачами, яких лише з категорії населення станом на 01.03.2013р. було 12253.

Упереджені та незрозумілі дії НКРЕ породили ситуацію, коли газопостачання Кременецького району Тернопільської області на сьогоднішній день відбувається без жодної правової підстави, що окрім усього іншого тягне і ряд соціальних проблем.

Так, починаючи із березня 2013 року (а в селах Крутнів, Лопушне, Ридомиль та Розтоки Кременецького району з 01.01.2013р.) пільгові категорії громадян не можуть розраховувати на відшкодування пільг та субсидій, гарантованих державою. Невизначеність із ліцензіатом не дає правових підстав для отримання коштів за надані послуги з газопостачання. На сьогодні природний газ в м. Кременці та Кременецькому районі Тернопільської області постачається з невідомого ресурсу, що породжує проблеми з його обліком, починаючи із березня 2013року.

Окрім того, різка зміна газопостачального підприємства породжує ряд проблем із наявними договірними відносинами. Виникають питання: яким чином розірвати типові договори, затверджені постановою КМУ від 05.07.2006р. №938 на надання послуг з газопостачання до закінчення терміну їх дії якщо абонент-фізична особа не погодиться на розірвання даної угоди добровільно, а можливості одностороннього розірвання даним договором не передбачено; яким чином забезпечити виконання договорів, що були укладені із застосуванням процедури державних закупівель відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010р. №2289-VI де ПАТ «Укртрансгаз» в особі Кременецького ВГІРГ філії УМГ «Львівтрансгаз» виступає учасником, тобто надавачем послуг, які є предметом таких угод. Термін дії договорів до 31.12.2013р.

Ситуація що склалася є надзвичайно загрозливою.

Нам відомо, що ПАТ «Укртрансгаз» просило в НКРЕ видати на час реорганізації нафтогазового комплексу хоча б тимчасові ліцензії на розподіл та постачання природного газу за регульованим тарифом, що запобігло б виникненню такої ситуації.

Не можна погодитися із позицією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, яка викладена у листі від 08.04.2013р. №04/06-1368, адресованому ПАТ «Укртрансгаз», щодо необхідності передачі розподільчих газопроводів, що є державною власністю і стоять на балансі Кременецького ВПРГ, на баланс приватної структури - ПАТ «Тернопільгаз».

Відсутність ліцензій в ПАТ «Укртрансгаз» може призвести до того, що наступними кроком може стати ліквідація Кременецького ВПРГ, що призведе до виникнення соціальної напруги в Кременецькому районі, втрати роботи 92 його працівниками, виникнення дефіциту місцевого бюджету, який в значній мірі поповнювався від надходжень з Кременецького ВПРГ філії УМГ «Львівтрансгаз». А тому, переконанні в необхідності подальшої роботи Кременецького ВПРГ та розширення території його діяльності на усі населені пункти Кременецького району Тернопільської області.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаємо, згідно чинного законодавства України, вжити невідкладних заходів щодо забезпечення подальшої діяльності Кременецького відділення з постачання та реалізації газу філії «Управління магістральних газопроводів «Львівтрансгаз» Публічного акціонерного товариства «Укртрансгаз» з розширенням території його діяльності на усі населені пункти Кременецького району Тернопільської області та з отриманням відповідних ліцензій для такої діяльності Публічним акціонерним товариством «Укртрансгаз».

Про результати розгляду запиту просимо повідомити у порядку і в строки, встановлені ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».


Додатки на 4 арк.


З повагою,








В. Бойко (посв. №388)









М. Апостол (посв. №389)







  









У визначені законодавством терміни депутатський запит має бути розглянутий і з розгляду прийняте рішення. Інформація про це буде донесена до читачів.



С. Федишена, помічник – консультант на громадських засадах народного депутата України Деревляного В. Т., посвідчення № 106/13.

No comments:

Post a Comment