22.7.12

«Данилів-град» вітав свою «Братину»


Наші традиції
«Данилів-град» вітав свою «Братину»

Вітає учасників фестивалю заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Желіховський



Гість фестивалю – гурт «ТІК», який цьогоріч разом із «Братиною» відзначив свою         7-ому річницю





Виставка лозоплетіння народних майстрів
Велелюдно було на різноманітних конкурсах та виставках народних умільців нашого краю, які взяли участь у фестивалі «Братина»
 «Братина» - етнічний фестиваль, у якому цього року взяли участь понад 20 тисяч наших краян з Галичини і Волині
 Торкаєшся чаші історії, пригублюєш, а потім спрагло п’єш до дна… Доторкнутись до «такої чаші» мали можливість гості фестивалю «Братина» 4 червня на свято Трійці біля Данилової гори.
Якщо заглибитись трішки в історію, то відомо, що у XIII  столітті на місці теперішнього хутору Данилівка, поблизу села Стіжок, було місто Данила Галицького. "Данилів-град" - одне з небагатьох європейських міст, яке не вдалося здолати хану Батию. Також ще близько 50-ти років тому щорічно на свято Трійці - Зелені свята - до Данилової гори або ж, як її ще називають у народі, - Трійця, люди ходили на прощі.
Назва фестивалю “Братина” походить від слова, яким у Княжу Добу називали чашу із двома ручками. Чашу часто використовували у військових походах, і вона символізувала перемир'я. Аби напитися із такого кухля, воїн повинен був покласти меч у піхви, що символізувало братання, тобто припинення боротьби.
За переказами старших людей, колись на горі Трійця перебував Іван Залізо, відомий нам як святий Іов Почаївський. Біля підніжжя гори традиційно відбувалися ярмарки. Ідеєю проведення фестивалю у наш час є бажання повернути давні традиції.
Володимир Клименко: «Народна спадщина – те, що зачіпає мою душу»

Цьогоріч фестиваль «Братина» проводився уже сьомий рік поспіль  у лісі біля підніжжя Данилової  гори і відбувся з небаченим до цього масштабом та зібрав неймовірну кількість людей. На фестивалі були присутні понад 20 тисяч гостей. У підготовці дійства допоміг цьогорічний генеральний меценат фестивалю – голова благодійного фонду “Галичина-Волинь” Володимир Клименко. За його сприянням була й полагоджена дорога до місця проведення фестивалю. 

Сам він прокоментував цю подію так: «Ця місцина  на Тернопільщині – надзвичайно гарна. Не маю слів передати свого захоплення, як мені тут подобається… А щодо того, чому фінансую фестиваль – то, мабуть, тому, що саме збереження народної спадщини є те, що зачіпає мою душу. В минулому році це був кінофестиваль «Молодість», цьогоріч – «Братина». Також є багато  творчих планів і на майбутнє, до прикладу, подумуємо, що було би незле зробити сьогоднішнє свято Всеукраїнським, щоби сюди приїздили з наметами та вдихали фестивальний дух».
Відвідувачі мали можливість спостерігати відтворення традиційних обрядів, танців, пісень, музики, які демонстрували переможці пісенного  конкурсу «Гремислава», коло учасників якого цього року розширилося далеко за межі Тернопільщини. Гостям були представлені виставки народних ремесел: плетіння, бджільництва, гончарства, різьбярства, карбування колекційних монет, народної вишивки… Всіх гостей частували українськими стравами і напоями власного виробництва. 
Завершився фестиваль виступом гурту «ТІК», якого всі гості «Братини» чекали з нетерпінням. З приїздом родзинки фестивалю, а також надсучасною сценою та озвученням допоміг генеральний меценат «Братини» – президент фонду «Галичина-Волинь» Володимир Клименко.
Свято вдалося на славу. Всі гості щиро вдячні усім організаторам фесту, а особливо його спонсору Володимиру Клименку. У святкуванні взяли участь заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Желіховський, голова Шумської РДА Віктор Садовський,    начальник управління культури Тернопільської ОДА Григорій Шергей  та інші офіційні особи.
Ірина Баранова,
власкор  





No comments:

Post a Comment