22.7.12

Кому шкідливо, а кому важливо…


Резонанс
Кому шкідливо, а кому важливо…
…Та не однаково мені,
Як Україну злії люди
Присплять, лукаві, і в огні
Її, окраденую, збудять...
Ох, не однаково мені.
Тарас Шевченко
… Громадські слухання, які відбулись нещодавно у Дунаєві та Колосовій з проводу намірів підприємства «Світ соломи» збудувати виробничий комплекс з виготовлення міцелії грибів, викликали неабиякий громадський резонанс. Селян обурив той факт, що осторонь обговорення такого життєвоважливого питання залишалась районна влада, більше того її позиція зводиться до відстоювання бізнес-інтересів, а не волевиявлення громади. Це підтвердили події під час пікетування біля будинку районної державної адміністрації та райради…
… Вміло виходити із подібних ситуацій нинішній голова районної ради Андрій Гуславський набув досвіду ще на посаді мера, коли здавав військове містечко, що у Білокриниці, пройдисвітам із «Етвасу», не втрачав він часу і під час розслідування кримінальної справи за фактами нецільового використання мільйонних коштів у кріслі директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Тож у даній ситуації вийти сухим із води для людини, яка дбає лише про «поповнення» бюджетної казни, не було жодних проблем. Найпростіший метод - усе заперечити, спростувати, видати за вигадане. Так поступив Андрій Андрійович під час пікетування «білого дому» і таку ж позицію оприлюднив у  поспішній відписці на сторінках видання, створеного за його ініціативи, інформаційного центру. Цитуємо: «… Всі факти, які були викладені мітингувальниками, не мають жодного реального підтвердження. На даному етапі все винятково на чиїхось здогадках, домислах та порівняннях із роботою подібного підприємства ТзОВ «Мікоген-Україна», що діє на території Шумського району…»
Мабуть, голова райради ніколи не спілкувався із тими людьми, які мешкають на території Вілійської сільської ради на Шумщині, і не цікавився проблемами та умовами проживання тих людей, які стали заручниками ситуації у сусідньому районі. Тому усе, що у публічному виступі голови райради «не має жодного реального підтвердження» - є реальними умовами життя реальних людей: голови Вілійської сільської ради Ігоря Солошенка і понад 1120 його краян, які задихаються щодня від «привілеїв» місцевого виробництва і в реальному житті відчули «підтримку» в розвитку соціальної сфери тих сіл, які лишень потерпають від «благодатного» впливу підприємства, подібне якому прагнуть збудувати на Кременеччині.
Саме те, про що говорили мешканці сіл, котрі вимушені жити поблизу підприємства «Мікоген-Україна», є тою суворою правдою життя, яку Андрій Андрійович ретельно хоче приховати і видати за факти, що «не мають жодного реально підтвердження»… Складається враження, що голова райради відірвався від земних проблем і йому давно вже байдужа доля простої людини.
Ще більш блюзнірським є публічне слово на шпальтах газети голови Кременецької РДА Ігоря Михальчука, який переховувався від громади під час пікету. Він заявляє, цитуємо: «…це передчасна проблема, якої ще не існує…». Отакої! Проблема, якої ще, мовляв, не існує, але, напевно, може виникнути. Тому і пікет влаштовувати передчасно. Логіка досвідченого керівника району, нічого не скажеш! Тож, до пікету варто повернутись, коли в хід піде вантажна техніка та інша «важка артилерія», про яку писали у своєму зверненні наші краяни. Далі голова РДА видав ще кращий «перл»: «Державний акт на землю ще не підписаний, та й права власності на земельну ділянку ще немає. Як не проводили й змін цільового призначення земельної ділянки…». А що ж тоді видав Ігор Богданович у січні 2012-го? Точніше, 20 числа того ж місяця і року, як не власне розпорядження «Про надання дозволу Вишневській Ж.В. на розробку проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельних ділянок, що перебувають у її власності і знаходяться за межами населеного пункту на території Дунаївської сільської ради»??? Контроль за виконанням даного розпорядження покладено на першого заступника голови РДА Григорія Галькевича, який, будьте певні, буде доводити цю «темну» справу до кінця.
Можливо, ще офіційних документів на землю «Світ соломи» не має, але механізм запущено. І результатом його дії можуть бути два наслідки: один – важливий – для можновладців і товстосумів, яким байдужі доля і здоров’я місцевих жителів, і другий – шкідливий – для наших краян, про що застерігають нас земляки із Шумщини. До речі, люди, які приїжджали на пікет, зовсім не підставні, як стверджує голова РДА, це абсолютно реальні люди, які делегували до Кременця своїх представників на чолі із депутатом Шумської районної ради Оксаною Кодьман. Разом із нею про «солодке» життя на мітингу розповіли також реальні, а не підставні, мешканці Шумщини: Юлія Михальчук, Світлана Гальчук, Раїса Дячук та інші. Вони на собі щодня відчувають «блага», подаровані підприємством з виробництва грибної міцелії. У них своє ставлення до пропозиції збудувати подібне підприємство на території Дунаївської сільської ради, що на Кременччині.
Зрозуміло, їх аргументи не для Андрія Біндаса, керівника підприємства «Світ соломи», який доводить усіма силами, що інформація наших краян з Вілійської сільської ради на Шумщині спотворена, а сама акція протесту «…це тільки піар, передвиборча агітація, до яких ґрунтовно і заздалегідь готувалися». До чого тільки не договоришся, аби догодити хресному батькові… Врешті, якщо розцінити цю проблему, яка для багатьох селян є питанням життя і смерті, то її можна перенести й у політичну площину. Але говорити про «піар», коли люди виходять захищати власне право жити у екологічно-чистому середовищі, недоречно. Бо «піар» стосується окремих політичних лідерів, а не загального волевиявлення громади. Це різні речі. І в таких випадках проявляються саме ті лідери, які стоять за народом, і ті, хто готовий переступити через свого виборця заради власної вигоди: є ті, кому важливо, і ті, кому шкідливо. А чому б не використати згадані інвестиції у сумі 70 млн. грн. на розвиток туристичної інфраструктури чи будівництво оздоровчого комплексу з басейном,  новітнім медичним обладнанням у поєднанні з відпочинком у Кременецьких горах… Таким чином зберегти здоровя краян і зробити Кременеччину більш привабливою для закордонних туристів.   
Таким як голова РДА байдуже, що буде далі, бо як прийшов у район, так і піде… А ось що думає голова райради? Невже забув, що за політичними кольорами, які він так вміло змінює, лишаються прості люди - земляки, виборці. І їм завтра доведеться дивитись увічі або опускати погляд від сорому… 
Віктор Хмілецький,
голова РО НСЖУ                            


                                            Цим людям не байдужа доля нашого краю ( ті, кому шкідливо…)
НАША ПОЗИЦІЯ − НА СТОРОНІ ГРОМАДИ
Дискусії, що розгорнулись навколо будівництва ТОВ «Світ соломи», сколихнули громади сіл району та міст Кременеця і Почаєва. Роздратовані мешканці сусідніх з майбутнім заводом сіл провели громадські слухання, а в понеділок 02.04.2012 р. пікетували райдержадміністрацію, висловлюючи свою позицію − вони проти. Люди переживають за здоров’я своє і своїх рідних, хоча їм пояснюють різні вигоди від проекту.
Свого часу, у ХІХ ст. на околиці Кременця почалося добування бурого вугілля, місту пророчили, що це буде другий Манхеттен. На щастя, цього не трапилось, місто не стало великим індустріальним центром, а перетворилось на центр освіти, науки та культури. Мабуть, вдруге не потрібно випробовувати долю?! Потрібно шукати альтернативи.
        Позиція Кременецької районної організації «Фронт Змін» чітка та полягає в наступному
МИ ЗА:
-  інвестиції для нашого району;
-  будівництво екологічно безпечних заводів та фабрик;
-  створення робочих місць для жителів району;
-  поступлення до бюджету податків і зборів;
-  доведення власником до громади технічної документації із обґрунтуванням технологічних моментів;
-  дотримання законних, санітарних та екологічних норм, висновків екологічної експертизи.
МИ ПРОТИ:
-  будівництва екологічно ризикованих підприємств;
-  негативних наслідків від виробництва;
-  будівництва ціною здоров’я мешканців населених пунктів і забруднення навколишнього середовища;
-  насильного будівництва всупереч інтересам громади.
ТОМУ: зваживши всі «за» та «проти», ми висловлюємо свої думки з даного приводу. По-перше, ми працюємо для громади, а тому підтримуємо її цілком. По-друге, проблему ще слід вивчити детальніше. Чи дійсно це виробництво є шкідливим і що це за технології, а також, які економічні вигоди від нього для людей тощо. По-третє, наш регіон є привабливим для туристів, значить, потрібно шукати інвесторів та розвивати цей вид бізнесу!
Кременецька районна організація ПП "ФРОНТ ЗМІН"

No comments:

Post a Comment