22.7.12

Не допустимо шкідливого виробництва, захистимо свої права!..


Гостра тема
Не допустимо шкідливого виробництва, захистимо свої права!..
Про таку позицію заявили представники громади Дунаївської сільської ради на Кременеччині.
… Минулої неділі зал місцевого клубу заповнили жителі Дунаєва, Куликова, Богданівки, Савчиць та інших навколишніх сіл, яких стурбувала звістка про намір ТзОВ «Світ соломи» збудувати на території Дунаївської сільської ради підприємство з виробництва компосту для вирощування міцелій грибів. На перший погляд справа ніби й непогана, гриби – це добре, та якби не сам процес виготовлення компосту, який тягне за собою ряд проблем, і передусім екологічного характеру, що може негативно позначитися на здоровї наших громадян. Власне це й є основною причиною, яка сформувала у селян однозначну позицію – не допустити будівництво подібного підприємства, про що зразу ж заявили місцеві жителі і внесли відповідну поправку у порядок денний зборів.



Кременецький міський голова Олексій Ковальчук родом із Куликова, що на території Дунаївської сільської ради. Йому не байдужа доля рідного села, мешканців навколишніх сіл, людей похилого віку та дітей. Тому на зборах він, як і усі присутні в залі, висловив категоричну позицію проти будівництва екологічно шкідливого підприємства.  
- Підняте сьогодні питання про будівництво підприємства, яке пропонує ТзОВ «Світ соломи» - це питання життя і смерті наших співгромадян, які проживають на цій території. Чого всі повинні страждати, ризикувати власним здоров’ям заради збагачення кількох мільйонерів?... Тож усі ми категорично відмовляємося від запропонованого будівництва!  У іншому випадку аміачним смородом доведеться дихати нелише у навколишніх селах, а й у Кременеці та Почаєві…

У громадських слуханнях взяли участь голова Дунаївської сільської ради Євгенія Лісова,    представники ВО «Свобода»: депутат обласної ради Богдан Гачкевич,  заступник голови Тернопільської обласної організаці ВО «Свобода» Михайло Головко, голова фракції ВО «Свобода» у районній раді Андрій Смаглюк, представник Спілки юристів Анатолій Жаборт.

Гостра тема
Не допустимо шкідливого виробництва, захистимо свої права!..
Це вже не перша спроба «протягти» цей проект на Кременеччині. Минулого року місцева районна влада пробувала схилити на сторону представників цього ж товариства сільського голову з Великих Млинівець. Та спроба не увінчалась успіхом для інвесторів, тоді і сільський голова Олександр Галевич, і громада також не допустила лукавих підприємців до свого села, відстояла власне право жити у екологічно чистій місцевості, де люди здавна насолоджувались навколишньою красою гір і чистим повітрям. Знаючи, що у сусідній Шумщині таке ж виробництво почало діяти з квітня 2007 року і за цей час принесло місцевим мешканцям лише проблеми – від постійного смороду, до негативного впливу аміаку на здоров’я жителів навколишніх сіл, особливо дітей, а також згубних наслідків виробництва на флору і фауну тамтешнього довкілля, вся громада Підлісець та Великих Млинівець проголосувала проти будівництва такого ж підприємства у себе під боком. До того, як офіційно прийти на Шумщину, інвестори ТзОВ «Мікоген-Україна» обіцяли місцевим мешканцям мало не «золоті гори»: і дорогу поремонтувати, і комунальну сферу до пуття довести, і серйозні капіталовкладення до бюджету… Все це залишилось лише на словах. Бо навіть за оренду землі доводиться гроші через суд вибивати з орендаря. Керівник підприємства Мирослав Загорський про обіцянки і чути не хоче, у сільський бюджет сплачує лише мізерію у вигляді орендної плати та фіксованого сільгоспподатку. Не випадково Вілійський сільський голова Ігор Солошенко не може змиритися із свавіллям чиновників, які всіляко прикривають ТзОВ «Мікоген-Україна».
 - Можна зробити висновок, - говорить Ігор Васильович, - що даному підприємству, яке займається вирощуванням міцелії грибів і основний дохід має з цього виробництва, не потрібні сільськогосподарські угіддя, а лише підсобні приміщення, отже воно не може бути суб'єктом спеціального режиму оподаткування. Це в свою чергу означає, що дане підприємство підлягає реєстрації платника податку на загальних підставах.
Тож на цей час районний і місцеві бюджети, завдяки царському подарунку ТзОВ «Мікоген — Україна» із чиєїсь владної руки втрачають мільйонні надходження, вкрай необхідні для розвитку місцевого самоврядування даної території.
Звертаючись з цього питання до районного керівництва, я чув у відповідь, що не моє це діло, за якою системою оподаткування працює вказане підприємство, встановлює податкова служба.
Але якщо, на думку керівників району, не потрібні кошти для районного бюджету, то для територіальної громади Вілійської сільської ради вони вкрай необхідні, адже в наших населених пунктах досі немає підведеного газопроводу, в жахливому стані знаходяться дороги, немає дитячого садка, потребує покращення соціальна інфраструктура
сіл. Хоча це все було обіцяно при купівлі тваринницького комплексу
теперішнім генеральним директором ТзОВ «Мікоген-Україна» паном Мирославом
Загорським, однак досі так і залишається обіцянкою-цяцянкою.
На соціальну сферу, - наводить приклад Ігор Васильвич, - даним товариством за 2011рік для
територіальної громади Вілійської сільської ради не виділено жодної копійки зі
свого доходу. Але про що говорити, якщо на святкування Дня
Перемоги на підприємство було направлено лист Вілійською сільською
радою з проханням про надання матеріальної допомоги учасникам
Великої Вітчизняної війни, але з цього підприємства на таку святу ціль
не надійшло ні однієї гривні. Напевно, керівництво підприємства такого
свята як День Перемоги не знає і знати не бажає, нехтуючи славою
наших дідів і батьків…
Щоправда, керівництво підприємства знає, як самовільно захопити землю
загального користування та земельні паї, які виділені для товарного
сільськогосподарського виробництва, і робити на цих землях все, що
заманеться
.
Аби не допустити подібного на Кременеччині, власне й прийшли люди до Дунаївського клубу і заявили категоричне «НІ!» представнику ТзОВ «Світ соломи» Андрію Біндасу, який у своєму виступі не знайшов аргументів на користь втілення авантюрного проекту. Хоча зацікавлені в ньому є – це люди, які обіймають керівні посади на районному та інших рівнях. Підтвердежнням цьому є розпорядження голови Кременецької РДА Ігоря Михальчука «Про надання дозволу Вишневській Ж.В. на розробку проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельних ділянок, що перебувають у її власності і знаходяться за межами населеного пункту на території Дунаївської сільської ради». Таким чином киянка Жанна Вишневська отримала офіційний дозвіл на використання земельної ділянки площею 10 гектарів (!) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Хто стоїть за цією киянкою - не важко здогадатися, бо саме на цій території «Світ соломи» вирішив збудувати шкідливе для здоров’я мешканців навколишніх сіл підприємство. Ось і виходить, що районна влада дбає не стільки про своїх громадян, скільки про власні прибутки та різного роду «мажорів»,  які стоять за подібними авантюрами. Не зрозумілою лишається офіційна позиція районного керівництва, представники якого навіть не взяли участь у обговоренні такого життєвоважливого питання в Дунаєві. До речі, і в Підлісцях, коли сільська громада  розглядала подібні пропозиції, нікого із районної влади не було…
Не випадково учасники зборів від ВО «Свобода» у разі, якщо не припиняться спроби щодо будівництва шкідливого підприємства, ініціювали акцію про висловлення недовіри головам Кременецької районної ради та райдержадміністрації.
Про дальший перебіг подій із втіленням проекту, за яким стоїть «Світ соломи», ми повідомлятимемо наших співвітчизників.
Віктор Хмілецький,
голова РО НСЖУ
                 

No comments:

Post a Comment