22.7.12

Патріарх Філарет: «Байдужі не пізнають царства небесного і залишаться рабами на землі…»


Християнські традиції
Патріарх Філарет: «Байдужі не пізнають царства небесного і залишаться рабами на землі…»
…Із першосвятительним візитом галицько-волинський край відвідав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
Минулої п’ятниці Святійшого Патріарха на кордоні Рівненської та Тернопільської областей зустрічали архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, секретар Тернопільсько-Бучацької єпархії протоієрей Олексій Гловацький , секретар Тернопільсько-Кременецької єпархії протоієрей Мирон Гах, духовенство єпархії. Першосвятителя зустріли також заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Желіховський, мер Кременця Олексій Ковальчук, інші представники влади, депутати, журналісти.
 У Тернополі Святійший владика відвідав будову кафедрального собору на честь святих Костянтина і Єлени. Опісля відбулась зустріч із владикою області та політичними лідерами краю, у якій взяли участь голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Желіховський, а також голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко, президент благодійного фонду «Галичина-Волинь» Володимир Клименко, інші офіційні особи.
Наступного дня Патріарх провів Богослужіння у храмі Різдва Пресвятої Богородиці у Тернополі. У Божественній літургії співслужили Святійшому Патріарху архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, секретар Тернопільсько-Бучацької єпархії протоієрей Олексій Гловацький, секретар Тернопільсько-Кременецької єпархії протоієрей Мирон Гах, благочинні єпархії.
Того суботнього дня храм був переповнений вірянами, тому багатьом довелось молитись біля церкви. Опісля служби Патріарх Філарет у своїй проповіді наголосив, аби ми не осуджували ближніх, бо цим самим грішимо…
По завершенні служби у храмі відбулися загальні збори духовенства Тернопільсько-Бучацької та Тернопільсько-Кременецької єпархії в Тернопільській обласній філармонії.
   Про стан у Православній церкві Київського Патріархату розповів Патріарх Філарет. Він же звернувся до духовенства із повчальним словом. А на завершення зборів відбулась презентація книги «Храми Української Православної Церкви Київського Патріархату. Тернопільщина». У цьому унікальному виданні зібрано історичну інформацію про усі храми Київського Патріархату Тернопільщини. Видавців енциклопедичного збірника високо оцінив Патріарх Філарет, відзначивши церковними нагородами: орденом Христа Спасителя – Куневича Богдана Михайловича, орденом Святого Архістратига Михаїла – Максиміва Івана Михайловича, Благословенними Патріаршими грамотами протоієрея Вячеслава Кізілова, тележурналіста Снітовського Олега Івановича, фотожурналіста Крочака Ігоря Яковича та Бурдяка Володимира Михайловича.
Після прес-конференції для представників ЗМІ Патріарх Філарет відбув до Свято-Георгіївського чоловічого монастиря на Козацьких могилах, що у селі Пляшева на Рівненщині. Першоієрарха зустрічали архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, намісник Свято-Георгіївського чоловічого монастиря ігумен Митрофан, благочинний Дубенського району протоієрей Олег Куцеля, голова Дубенської райдержадміністрації Данило Корилкевич, Дубенської районної ради Олександр Дехтярчук. По дорозі Патріарх Філарет відвідав Козацький редут поблизу села Семидуби. А у Дубно його зустріли голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, Рівненської обласної ради Юрій Кічатий, духовенство краю: митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил.
Святійшого Патріарха Філарета на Кременеччині зустрічали архієпископ Тернопільський і Бучацький Нестор, священнослужителі краю, представники місцевої влади
 Учасники Богослужіння у Свято-Георгіївському монастирі слухають проповідь Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета
Свято-Георгіївський чоловічий монастир на Козацьких Могилах у селі Пляшева, Радивилівського району на Рівненщині, під Берестечком



Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нагороджує Богдана Куневича орденом Христа Спасителя


А у День всіх святих землі Української Святійший Патріарх Філарет за давньою традицією провів Божественну літургію в обителі Свято-Георгіївського чоловічого монастиря за Українську церкву, Українську державу, народ України та спокій душ українських козаків, загиблих у бою під Берестечком. Божественну літургію Святійший Патріарх завершив під відкритим небом на величній паперті. Патріарху співслужили: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Вінницький і Брацлавський Онуфрій, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Ужгородський і Закарпатський Кирил, єпископ Дрогобицький і Самбірський Михаїл, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло, вікарій Київської єпархії, єпископ Васильківський Феодосій, вікарій Волинської єпархії, єпископ Володимир-Волинський Матфей, намісник Свято-Георгіївського монастиря ігумен Митрофан та священнослужителі з Рівненської, Тернопільської, Волинської, Львівської, Чернівецької єпархій.     
Після літургії Святійший Патріарх Філарет виголосив проповідь, у якій, зокрема, зазначив, що у нинішній час, коли над Україною черговий раз повисла загроза, бути байдужим не можна. Бо байдужі і не пізнають царства небесного, і залишаться рабами на землі. Такі настановчі слова патріарха всієї Руси-України до глибини душі вразили усіх вірян. Присутні на Божественній літургії та заупокійній літії вигуками: «Ми любимо Вас, Патріарх!» - підтримали його проповідь.
По завершенні Божественної літургії та заупокійної літії відбулася урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника полеглим у національно-визвольній війні, у якій взяли участь депутати рад різних рівнів, представники влади, інтелігенція краю.    
Щороку традиційно у відзначенні свята козацької звитяги на території Свято-Георгіївського монастиря та у вшануванні памяті козаків, загиблих за волю України під Берестечком, бере участь колектив «Агро-Експрес-Сервісу», трудівники якого разом із своїм керівництвом приїздять сюди, аби взяти участь у Божественній літургії та заупокійній літії пам’яті героїв-козаків, які героїчно загинули, захищаючи волю України та її народу.  Щораз вони вшановують пам’ять своїх предків та передають козацькі традиції своїм дітям і онукам…
В урочистостях під Берестечком взяв участь відомий український письменник Василь Шкляр, автор славнозвісного роману «Чорний ворон», творчі аматорські колективи Галичини і Волині.


 Урочистою ходою трудівники «Агро-Експрес-Сервісу» крокують до Свято-Георгіївського храму
 Після Богослужіння усією громадою рушили до памятника загиблим козакам у бою під Берестечком
Відомий український письменник Василь Шкляр виступає перед учасниками свята під Берестечком
У вшануванні пам’яті козаків загиблих під Берестечком взяв участь Віктор Хмілецький 

No comments:

Post a Comment