22.7.12

О земелько, свята земелько… Захистимо інтереси громади




Депутатська трибуна
О земелько, свята земелько…
Обурення депутатів Великобережецької сільської ради викликали розпорядження голови Кременецької РДА І.Б.Михальчука про відведення земельної ділянки у власність на території, яка здавна була улюбленим місцем відпочинку для кременчан, жителів навколишніх сіл та гостей волинського краю. Аби відмінити розпорядження, яке прийняте без погодження із сільською радою, депутати звертались до Кременецької РДА, але отримали у відповідь елементарну відписку без форми і змісту від заступника голови РДА Г.Т.Галькевича. На це чиновнику знадобилося майже півтора місяці. Відтак депутати сільської ради почали звертатися у різні інстанції. Тож публікуємо їх звернення у повному обсязі.
Захистимо інтереси громади
Ми, депутати Великобережецької сільської ради та жителі територіальної громади, звертаємось до Вас з питанням щодо незаконних дій по розпорядженню землями Великобережецької сільської ради головою Кременецької райдержадміністрації Михальчуком І.Б.
26 серпня 2011 року нам стало відомо про необхідність погодження сільським головою Базюк Ж. К. кадастрових планів земельних ділянок в селі Малі Бережці, виготовлених на підставі розпоряджень голови Кременецької РДА від 12.11.2010 р. за № 695 „Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального дачного будівництва на території Великобережецької сільської ради” та за № 696 „Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення садівництва на території Великобережецької сільської ради” .
Депутати сільської ради, вивчивши дану документацію, фактичне місце розташування земельних ділянок встановили, що: земельні ділянки, які відводяться у власність, розташовані на землях природоохоронної зони водного плеса, яке, в свою чергу, входить у землі Малобережецького гідрологічного заказника місцевою значення, створеного відповідно до рішення Тернопільської обласної ради від 30.08.1990 року за №189. А також ці землі перебувають під охороною сільської ради відповідно до Охоронного зобов’язання № 0957 від 23.03.2011 року, відповідно до ст.. 53 ЗУ „Про природно - заповідний фонд України” та Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні,” переданого Державним управлінням навколишнього природного середовища в Тернопільській області. Сільський голова несе особисту відповідальність за охорону об’єкта.
При фактичному обстеженні території виявлено, що дана земельна ділянка не може відноситися „до відкритих земель без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом, в тому числі кам’янисті місця”, на земельній ділянці ростуть дерева віком від 3 до 15 років: сосни - 303 шт., берези - 116 шт., осики - 52 шт., акації - 16 шт., верби плакучі - 112 шт.
На двох земельних ділянках ( які відокремлені від дачного масиву ) площею 0,18 га. знаходяться сосни середньої вікової категорії в кількості 37 шт. Загальна кількість дерев 599 штук. Доводимо до Вашого відома, що посеред масиву знаходиться штучна водойма, орієнтовною площею 0,25 га., яка згідно представлених кадастрових планів розділена на п’ять частин, кожна з яких входить в ділянку для дачного будівництва або садівництва, що суперечить ст.. 59 Земельного кодексу України. Не розроблено та не погоджено містобудівне обгрунтування розміщення об’єкта будівництва, що суперечить ст..24 Закону України „Про планування і забудову територій”, що був чинний на час прийняття розпоряджень голови Кременецької РДА.
Надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність не пройшло процедури погодження або отримання висновку з органом місцевого самоврядування - Великобережецькою сільською радою - ст. 12 Земельного кодексу України.
Члени постійної комісії та депутати звернулися до голови Кременецької РДА Михальчука І.Б. з проханням про відміну незаконних розпоряджень, на що отримали незрозумілу відповідь ( копія додається ).
Нас обурює той факт, що розміщення дачного масиву проводиться на землях, які на протязі кількох десятиліть є природною перлиною нашої території, місцем відпочинку місцевих жителів, кременчан, паломників. Враховуючи вищенаведені факти, ми вважаємо, що надання дозволу на розробку проекту землеустрою відповідно до розпоряджень за № 695, № 696 від 12 листопада 2010 року несе за собою грубі порушення законодавства, інтересів територіальної громади і є незаконною оборудкою по захопленню земель у власність.

В. Гах
М.Дубінецька
Л.Соловей
Г.Гамера
С. Кресевич
В.Петрук
Л. Неприцька
І.Слив’юк,
усього 45підписів.



























Із реагування екс-голови районної ради
На зверненя депутатів Великобережецької сільської ради зреагувала голова районної ради попереднього скликання, нині депутат районної ради Світлана Федишена і підготувала депутатське звернення, яке, сподіваємось, буде мати у подальшому відповідне реагування. У ньому, зокрема, йдеться:   

До мене як до депутата районної ради, звернулися депутати Великобережецької сільської ради та жителі даної територіальної громади (всього - 45 підписів ) щодо порушення , на їх думку, законодавства України та ігнорування інтересами громади при розпорядженні землями запасу поза межами населеного пункту головою Кременецької РДА Михальчуком І. Б. Так, 12.11.2010 року ним було видано розпорядження № 695 « Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального дачного будівництва на території Великобережецької сільської ради» та № 696 « Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення садівництва на території Великобережецької сільської ради». У першому розпорядженні землі визначалися як « відкриті землі без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом, в тому числі кам’янисті місця» , а у другому - « як пасовища» Дозволи надані за рахунок земель запасу Великобережецької сільської ради. Дані розпорядження називають і тих громадян, ради кого вони й приймалися. Це кременчани Тріщук Любов Іванівна - вул. С. Петлюри., Парфенчук Юлія Андріївна - вул.. Космонавтів, Парфенчук Роман Миколайович - вул.. Горбача та жителі м. Нетішин Парфенчук Валентина Олександрівна та Парфенчук Микола Володимирович - вул. Незалежності. Кожен із них буде мати відповідно у власності 0,18; 0,20; 0,22; 0,22; 0,22 га земельних угідь. Відповідно до законодавства, і родичі голови Кременецької районної ради Гуславського А. А. (а всі вони його близька родина ), як і інші громадяни України, також мають право на земельні ділянки. Проте земельні ділянки, які відводяться у власність даним розпорядженням, розташовані на землях природоохоронної зони водного плеса, яке належить до земель Малобережецького гідрологічного заказника місцевого значення, створеного рішенням Тернопільської обласної ради №189 від 30.08.1990 р.. Крім того, відповідно до Охоронного зобовязання № 0957 23.03.2011 р. дані землі перебувають під охороною Великобережецької сільської ради, як і передбачено ст.. 53 Закону України« Про природно - заповідний фонд України». Постійна комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин Великобережецької сільської ради, обстеживши дані земельні ділянки, встановила, що вони не можуть бути віднесені до категорії « відкритих земель без рослинного покриву або з незначним рослинним покривом, в тому числі кам’янисті місця» . Адже на них ростуть дерева віком від 3 до 15 років : сосни-305 шт., берези-116 шт., осики-52 шт., акації-16 шт., верби-112 шт. Ще на двох земельних ділянках, які визначені для дачного будівництва, ростуть сосни середньої вікової категорії в кількості 37 штук. Таким чином, дані земельні ділянки зайняті 599 деревами різних видів.
Дані розпорядження суперечать також ст.. 59 Земельного Кодексу України, оскільки посеред визначеного земельного масиву знаходиться штучна водойма, орієнтовною площею 0,25 га. і відповідно до наявних кадастрових планів пятьма частинами належить до кожної виділеної земельної ділянки , а дана штучна водойма - це загальне місце відпочинку громадян. Названі вище розпорядження суперечать і ст.. 24 Закону України « Про забудову і планування територій»,відповідно до якої мало би бути розроблене та погоджене містобудівне обґрунтування розміщення об’єкта будівництва, оскільки названий вище закон був чинним на момент прийняття розпорядження.
Надання дозволу цими розпорядженнями на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність не пройшло процедури погодження або отримання висновку органу місцевого самоврядування - Великобережецької сільської ради, що передбачено ст. 35 Закону України « Про місцеві державні адміністрації» та постановою Кабінету Міністрів України №531 від 23.05.2009 р. Таким чином кулуарно, діями обмеженого кола осіб було прийнято розпорядчі документи, якими відбирається у громади не лише села, а й району, одне із улюблених місць відпочинку, чудова природня місцевість.
Тому і забила громада на сполох, - аби завадити реалізації окремих владних особистих інтересів. Так, 31.08.2011 року, як тільки стало відомо про цю чергову земельну аферу, було направлено лист голові Кременецької РДА за підписом сільського голови, землевпорядника, сільських депутатів з проханням відмінити прийняті розпорядження № 695 та 696. Однак замість детального розгляду колективного звернення, орган виконавчої влади відбувся 13.10.2011р. звичайною відпискою із незрозумілим змістом ( копія додається). Таке « вирішення справи» не задовольнило депутатів, сільську громаду, і вони й надалі розцінюють ці розпорядження як такі, що « грубо порушують законодавство України, інтереси територіальної громади і є незаконною оборудкою по захопленню земель у власність». Саме так розцінено дії у зверненні за 45-а підписами .

P.S.  Громадяни, законні права яких ущемляють чи порушують чиновники будь-якого рівня, можуть звертатися до нас із зверненнями, листами чи пропозиціями за телефонами: 096 540 39 42, 063 793 75 05, 050 375 12 22.   
 


Озеро Святого Василя


На фото: місцевість, де здавна відпочивають місцеві мешканці та гості краю. Ліс, озера, природна перлина Волині у чиновницьких документах значиться як відкриті землі з незначним рослинним покривом та пасовища  (суходільні, вкриті чагарниками). Цю територію місцеві чиновники запланували відвести під приватизацію.


















No comments:

Post a Comment