22.7.12

Пам'яті Преподобного Амфілохія Почаївського


Цьогоріч 14 липня в  Малій Іловиці, що на Шумщині, традиційно відбулись урочистості з нагоди вшанування пам’яті Амфілохія Почаївського.  Як завжди, святкування розпочалося із Хресного ходу з іконою преподобного Амфілохія від Свято-Вознесенського храму села Велика Іловиця. Очолив святкові заходи високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський і Бучацький у співслужінні з духовенством Галицько-Волинського краю.
Після Хресного ходу на подвір’ї, де зараз активно ведеться будівництво храму на честь преподобного, було звершено Божественну літургію. Очолив Богослужіння архієпископ Нестор. Його Високопреосвященству співслужили священнослужителі: секретар Тернопільсько-Кременецької єпархії протоієрей Мирон Гах, будівничий храму преподобного Амфілохія Почаївського протоієрей Андрій Любунь та благочинні Тернопільської області.



Під час Богослужіння владика Нестор звершив хіротонію, рукопоклавши диякона Василія Шадого на священика.
Велика кількість побожних мирян з Тернопільської та Рівненської областей приїхали в Іловицю, щоб вшанувати святого Амфілохія, попросити його заступництва та молитов за всіх своїх рідних. Багато хто із паломників мали можливість посповідатися та причаститися Святих Тіла і Крові Господньої. Під час запричасного з благословення владики Нестора змістовну проповідь виголосив благочинний Кременецького району протоієрей Анатолій Довгалюк.
По завершенні Богослужіння традиційно було звершено водосвятний молебень, після якого усіх паломників було окроплено освяченою водою.
Після відпусту до присутніх звернувся владика Нестор, котрий привітав усіх із святом та висловив слова подяки усім тим, хто опікується будівництвом храму на честь великого подвижника української землі – преподобного Амфілохія Почаївського.
На богослужінні були присутні представники влади: голова Шумської РДА Віктор Садовський, депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна.
Із словами подяки також звернувся і настоятель Свято-Вознесенського храму села Велика Іловиця протоієрей Андрій Любунь (будівничий храму преподобного Амфілохія Почаївського). Він висловив слова вдячності усім меценатам та жертводавцям, які доклали своїх зусиль заради сьогоднішнього свята.
За установленою традицією, було розкладено польову кухню, адже отець Йосиф (преподобний Амфілохій Почаївський) ніколи не відпускав нікого із свого дому голодним чи не обігрітим. За заповітом святого – ніхто не був обділений і цього дня.
Максим Герасимюк

No comments:

Post a Comment