2.6.13

ДПС України інформує



Придбали транспортний засіб – подайте розрахунок

Це слід зробити юридичним особам в десятиденний термін після першої реєстрації в Україні транспортного засобу. Розрахунок суми збору подається до Державної податкової служби за місцезнаходженням юридичної особи та за місцем реєстрації транспортного засобу. Форма, за якою необхідно подавати  звітність, затверджена наказом Мінфіну України від 21.12.2012 № 1405 «Про затвердження форми Розрахунку суми збору за першу реєстрацію транспортних засобів».
До розрахунку обов’язково додаються копії реєстраційних документів, завірені відповідним уповноваженим державним органом України, який проводив реєстрацію транспортного засобу.
Також слід зазначити, що від сплати збору за першу реєстрацію звільняються транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.
До переліку включаються також легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів  двигуна до 1500 см3, придбані за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам. У разі зміни власника транспортних засобів з вищезазначених організацій на будь-якого іншого, їх нові власники зобов’язані сплатити збір у порядку та на умовах, передбачених Розділом VII Податкового кодексу України.

У користувачів касової техніки залишився лише місяць, щоб перейти на електронну звітність
               
До першого липня цього року усі користувачі касової техніки повинні перейти на електронну звітність касових апаратів, в інакшому випадку до них будуть застосовані штрафні санкції у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян .
Щоб уникнути цих неприємностей, варто заздалегідь подбати про виконання норм законодавства та звернутися до центрів сервісного обслуговування або виробників касової техніки для проведення відповідного доопрацювання моделей касових апаратів або придбання нової техніки.
На Тернопільщині до Системи зберігання і збору даних від реєстраторів розрахункових операцій поки що підключено лише 15 відсотків касової техніки. Ці касові апарати вже формують електронну стрічку та автоматично передають дані про готівкові операції на сервери податкової служби. Зважаючи на те, що всього в області зареєстровано понад 4 тисячі користувачів касової техніки, а часу залишилося не так багато, головне управління Міндоходів області рекомендує не зволікати з переходом на електронну стрічку касових апаратів.
Наголошуємо, що для подання звітності в електронному вигляді необхідно встановлювати лише ті модеми, використання яких передбачено виробником конкретної моделі реєстратора розрахункових операцій, та для яких ним розроблено відповідну версію внутрішнього програмного забезпечення, що занесена до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.


Припиняємо підприємницьку діяльність правильно

Зняття з обліку фізичної особи-підприємця здійснюється на підставі повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності відповідно до наказу Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.
Після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та внесення до Єдиного державного реєстру відповідного запису фізична особа-підприємець має подати до Державної податкової служби за основним місцем обліку:
-          заяву за формою № 8-ОПП (за бажанням);
-          оригінали документів, що видаються платнику податків (свідоцтва, патенти, інші документи тощо) і підлягають поверненню до Державної податкової служби, а також завірені цим органом копії зазначених документів, якщо такі видавалися та підлягають поверненню.
Якщо фізична особа здійснює незалежну професійну діяльність, то зняття її з обліку здійснюється після припинення такої незалежної діяльності у порядку, встановленому для фізичних осіб – підприємців. Для цього їй слід подати до Державної податкової служби за основним місцем обліку:
-          заяву за формою № 8-ОПП;
-          довідку за формою № 4-ОПП та інші документи, що видаються платнику податків і підлягають поверненню.


Вчасно повідомляйте Державну податкову службу про об’єкти оподаткування

Платники податків незалежно від обраної ними системи оподаткування мають повідомляти про всі об’єкти оподаткування пов’язані з його діяльністю. Так, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта необхідно повідомити про нього Державну податкову служєбу, за встановленою формою.
Форма звітності №20-ОПП «ПОВІДОМЛЕННЯ про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів».
Неподання у строки повідомлення про об’єкти оподаткування тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень на самозайнятих осіб та 510 гривень на юридичних осіб.
У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 340 гривень на самозайнятих осіб та 1020 гривень на юридичних осіб.      
Відповідальність за порушення встановленого порядку регламентована ст.117 Податкового кодексу.

                             Шановні працівники журналістики!

                           Щиро вітаю Вас з професійним святом!   

Бажаю  Вам професійних успіхів  у досягненні своєї мети, мудрості і творчих сил, чудового святкового настрою.
       Міцного здоров’я Вам, великого людського щастя, добробуту і процвітання Вашої справи. Нехай Ваша робота і надалі буде ясним променем, що осяває будні і свята нашого суспільства.

З повагою начальник Кременецької
МДПІ                                                                                              Я.Г.Міщук

No comments:

Post a Comment